Autor: onogost.me
Foto: Screenshot
09:49
22.1.2022.

Borovinić Bojović: Nijesam za ukidanje testiranja i samoizolacije

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da nije saglasna sa stavom da treba ukinuti testiranje i mjeru samoizolacije. Ona je u Jutarnjem programu TVCG najavila da će zdravstvene vlasti moći će da revidiraju mjeru zabrane izvođenja muzike u lokalima ukoliko se nastavi pad oboljelih.


“Iako ima elemenata koji mogu biti prihvatljivi, naš stav je u skladu sa stavom sa visokih, relevantnih medicinskih adresa i mi ćemo ga njemu i prilagođavati. Ukoliko trend na tom nivou bude u tom smjeru, mi ćemo ga pratiti. Nama se pokazalo da mjere daju rezultat”, kazala je ona u Jutarnjm programu TVCG.

Komentarišući najavljeni protest muzičkih izvođača, ona je kazala da će mjera zabrane izvođenja muzike u lokalima biti revidirana ukoliko se nastavi trend pada oboljelih.

“Što ne znači da je, ukoliko dođe do pogoršanja situacije nećemo vratiti”, kazala je ona.

U posljednjih sedam dana bilježimo pad broja zaraženih i bolje rezultate kada je riječ o omikron soju u Crnoj Gori, kazala je ministarka.

“Prilikom redovnih posjeta bolnicama vidjela sam da je broj oboljelih bio u blagom porastu. Imali smo veliki broj pozitivnih, ali kliničke slike su bile puno blaže. Nije bilo jakih upala pluća kao kod delta soja, ali nažalost zabilježili smo dvije smrti od omikron soja. Oba pacijenta bila su nevakcinisana”, kazala je Borovinić Bojović.

Istakla je da nema opuštanja jer masovnost obolijevanja može da ugrozi zdravstveni sistem. Istakla je da su zato pristupili mjerama koje su očigledno dale rezultate.

“U bolnicama u Crnoj Gori trenitno je 297 kovid pacijenata od čega je sedam pacijenata intubirano.U posljednjih 10 dana bilježimo manji broj mladih koji su zaraženi u odnosu na pacijente starije dobi. To je jednostavno objasniti, zato što su omikron sojem u prvom redu bili zaraženi mladi koji su prenosili starijima, a oni su srećom, u većem broju vakcinisani”, kazala je ona.

Ukoliko smo imali dilemu da li vakcine štite, kaže ministarka, potpuno je jasno da štite od omikrona.

“Vakcinisani imaju mnogo blažu sliku i manje je pacijenata hospitalizovano”, kazala je ona.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:55
  24.5.2022.

  Mladi luk je izuzetno hranjiva biljka koja organizmu pruža niz zdravstvenih prednosti. Bogat je vitaminima i mineralima koji pomažu u prevenciji raznih bolesti, a sada se može pronaći na svakom koraku.

   

 • 15:30
  24.5.2022.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), druge javne i privatne laboratorije su tokom jučerašnjeg dana analizirale 783 uzorka i potvrdile 41 novopozitivni slučaj koronavirusa.

 • 09:49
  24.5.2022.

  U Evropi i u svijetu do sada nije zabilježen nijedan smrtni slučaj od posljedica majmunskih boginja, tako da nemamo razloga za paniku, kazao je u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" na TVCG dr Adis Martinović iz Instituta za javno zdravlje (IJZ). On kaže da je sreća i da u Crnoj Gori ne postoji puno ljudi koji putuje u Nigeriju, ili zemlje zahvaćene bolešću, pa je i opasnost mala.

   

 • 15:28
  23.5.2022.

   U Crnoj Gori u posljednja 24 sata, nije prijavljen nijedan smrtni slučaj od posljedica infekcije, dok su registrovan 41 novi slučaj koronavirusa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).