Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
20:06
22.1.2021.

Borovinić Bojović: Dogovoreno ili u finalnoj fazi 250.000 doza vakcina za prvi kvartal

Vlada je dogovorila ili je u finalnoj fazi dogovora za nabavku 250.000 doza vakcina protiv koronavirusa za prvi kvartal ove godine, a očekuje se da će prve doze u Crnu Goru stići početkom februara.


To je u intervjuu Televiziji Vijesti potvrdila ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

"Mi smo u finalnim pregovorima sa Fajzerom, i u dogovoru smo za nabavku dovoljne količine vakcina za prvi kvartal ove godine. Planirana je nabavka 50 hiljada doza vakcina, a koje u svim zemljama, u regionu i svijetu stižu etapno. Prva količina koja bi trebalo da stigne u Crnu Goru, trebalo bi da bude 12 hiljada vakcina, a onda do tih 50 hiljada u prvom kvartalu, odnosno odmah u sljedećem mjesecu. Taj ugovor sa Fajzerom, bukvalno je u finalizaciji. Očekujemo da bude potpisan bukvalno svaki dan", rekla je Borovinić Bojović

Upitana ko će imati prioritet u vakcinaciji, ona je kazala da će "prvo i osnovno biti vakcinisani štićenici staračkih domova, odnosno osoblje koje rade sa njima"

"Nakon toga kreće se sa vakcinacijom osoba starije dobi od 80, 75, 70, približavajući se prema 65. godini starosti. I naravno veoma važno zdravstveni radnici koji su na prvoj liniji odbrane, kompletno medicinsko osoblje", dodala je ona. 

Na pitanje kada stižu ruske i kineske vakcine i koliko doza, te kada bi mogla početi vakcinacija tim vakcinama, Borovinić - Bojović ističe da je ugovor sa Rusima potpisan, te da je  tim ugovorom zatraženo je 50 hiljada vakcina.

"Očekujemo veoma brzo dolazak vakcina u Crnu Goru. Sa kineskom vakcinom, u završnoj smo fazi, očekujemo potpisivanje finalnog ugovora, predugovor je već završen. Ovim ugovorom traženo je 150 hiljada doza vakcina, od čega je dosta veliki procenat, obećano da će biti donacija", ističe ministarka. 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 08:38
  25.2.2021.

  U Crnu Goru danas će stići pet hiljada doza ruske vakcine Sputnjik V obezbijeđenih u direktnim pregovorima sa Rusijom.

 • 07:39
  25.2.2021.

  Mjerama Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje ostaje na snazi zabrana rada ugostiteljskih objekata u Nikšiću, Podgorici,Cetinju, Herceg Novom, Ulcinju i Kotoru. Od danas će biti zatvoreni ugostiteljski objekti u Danilovgradu, Tuzima i Baru.

 • 21:27
  24.2.2021.

  Anosmija, odnosno gubitak ili promjena mirisa i ukusa, prepoznata je kao simptom koronavirusa. Novo istraživanje pokazuje da je sasvim moguće da se osobama koje su preležale Kovid-19 čulo mirisa ne povrati za čak pet mjeseci nakon infekcije.

 • 15:52
  24.2.2021.

  Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da u Nikšiću, Podgorici, Cetinju, Herceg Novom, Danilovgradu, Ulcinju, Kotoru i Tuzima važi zabrana rada ugostiteljskih objekata.