Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:03
8.6.2019.

Bijela mesa jednako loša za holesterol kao i crvena

Prema najnovijem istraživanju, jedenje bijelog mesa isto će uticati na nivo holesterola, kao i konzumacija crvenog, piše CNN.

Dugogodišnje uvjerenje da je jedenje bijelog mesa zdravije još uvijek stoji, odnosno ono vjerovatno uzrokuje manje vaskularnih bolesti od konzumacije crvenog mesa, poručili su naučnici sa Univerziteta San Francisko.

Što veći unos povrća, mliječnih proizvoda i mahunarki najbolji je za održavanje zdravih nivoa holesterola, tvrdi najnovija studija objavljena u časopisu "American Journal of Clinical Nutrition".

Poznato je da zasićene masne kisjeline povećavaju koncentraciju lipoproteina male gustoće (LDL) ili takozvanog lošeg holesterola u krvi.

Ako se u organizmu stvori višak holesterola, on se taloži na stijenkama arterija koje nose krv do srca i mozga, što može uzrokovati srčani ili moždani udar. Zasićene masti većinom unosimo konzumacijom životinjskih proizvoda.

Kako bi provjerili vrijedi li već uvriježena pretpostavka da zasićene masne kiseline iz crvenog mesa više od onih u bijelom doprinose riziku od pojave vaskularnih bolesti, naučnici su napravili testiranje na više od 100 zdravih muškaraca i žena u dobi od 21 do 65 godina.

Učesnici istraživanja prolazili su kroz tri vrste režima prehrane: prehrana crvenim mesom, prehrana bijelim mesom i prehrana bez mesa. Svaka dijeta trajala je četiri sedmice. Glavni izvor crvenog mesa tokom studije bio je govedina, dok je piletina služila kao glavni bijeli mesni protein.

Naučnici su prikupljali uzorke krvi na početku i završetku svakog testnog režima prehrane.

Rezultati studije pokazali su kako je biljna prehrana imala najbolji učinak na nivo holesterola, dok su prehrane s crvenim i bijelim mesom imale identične učinke na te nivoe.

Istraživači, ipak, upozoravaju kako konzumacija bijelog mesa i dalje može biti zdravija od konzumacije crvenog, jer nije poznato na koje sve načine crveno meso utiče na pojavu kardiovaskularnih bolesti.

Izvor: index.hr

loading...

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:02
  18.10.2019.

  Agenciji za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) prošle godine prijavljena je 141 sumnja na neželjelno dejstvo ljekova, što je za 93 slučaja manje u odnosu na godinu ranije.

 • 09:13
  18.10.2019.

  Isporuka vakcina protiv virusa gripa kasni u domovima zdravlja, iako su u Institutu za javno zdravlje još prethodne sedmice registrovani pacijente sa ovim oboljenjem.

 • 21:58
  17.10.2019.

  Američki naučnici sa univerziteta "Djuk" objavili su rezultate studije koja pokazuje da hrskavica može da se obnavlja.

 • 22:04
  16.10.2019.

  Prema najnovijim podacima iz registra za HIV/AIDS Instituta za javno zdravlje, od početka epidemije 1989. godine do kraja 2018. godine, u Crnoj Gori je registrovano ukupno 277 osoba inficiranih sidom, od kojih je 136 u momentu otkrivanja infekcije bilo u stadijumu AIDS-a (imaju sidu).