Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:03
10.7.2018.

Banana, mlijeko i orasi pomažu ljudima da lakše utonu u san

Većina ljudi voli pojesti užinu nakon večere, ali ljekari upozoravaju da pazite šta konzumirate, jer hrana utiče na kvalitet sna.

Australijski eksper za ishranu Suzi Burel na svom blogu redovno objavljuje savjete kako se hraniti zdravo, smršati i održavati liniju.

"Nema sumnje da hrana pomaže da bolje zaspimo, ali i čini da ne možemo zaspati ili se budimo zbog teške, masne hrane koju smo konzumirali. Zavisno od obroka, možemo se i osjećati letargično i umorno, što nije cilj", kazala je Burel.

Ukoliko ogladnite prije spavanja, slobodno konzumirajte banane, orahe ili lješnike te mlijeko jer će vas oni opustiti i lakše ćete zaspati.

Banana je bogata magnezijumom i kalijumom koji opuštaju mišiće. Prirodni ugljeni hidrati u banani redukuju nivo glukoze u krvi, što pomaže da zaspite 60 minuta nakon što ste je pojeli.

O mlijeku ne treba mnogo govoriti. Aminokiselina triptofan pomaže u proizvodnji serotonina u tijelu koji djeluje kao transmiter koji prirodno smiruje tijelo i pomaže nam da brže zaspimo.

Orasi, lješnici i bademi su bogati ugljenim hidratima i kalcijumom koji pomaže mozgu da proizvede hormon za spavanje melatonin.

S druge strane, ne biste trebali jesti tamnu čokoladu, sladoled i slanu hranu jer će vam ona poremetiti san. Tamna čokolada sadrži previše kofeina, sladoled previše šećera i masnoća, a so u hrani će proizvesti žeđ, prenosi klix.ba.

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:54
  19.9.2018.

  Perut je problem s kojim se suočava puno ljudi. Ponekad nam ne može pomoći ni more šampona i losiona koji su na tržištu, a koji bi nam trebali pomoći da je se riješimo.

 • 14:37
  19.9.2018.

  Glavni zdravstveni izazov u Evropi je borba protiv hroničnih nezaraznih bolesti, odnosno uzročnika koji ih izazivaju, poručeno je sa 68. sjednice Regionalnogkomiteta Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, koji se održava u Rimu od 17. do 20. septembra 2018. godine.

 • 22:04
  18.9.2018.

  Ukoliko se borite sa viškom kilograma, breskve su voće koje definitivno treba da uključite u svoju ishranu. Dijeta bazirana na breskvama je vrlo kratka i efikasna.

 • 11:56
  18.9.2018.

  Elektroprivreda Crne Gore, povodom 18. septembra, Dana opštine Nikšić, donirala je Specijalnoj bolnici za plućne bolesti “Dr Jovan Bulajić” Brezovik tkivni procesor vrijednosti 18 hiljada eura.