Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:00
22.1.2019.

Bademovo ulje za njegu kože, kose i noktiju

Bademovo ulje odgovara svim tipovima kože te je posebno preporučljivo za njegu osjetljive i problematične kože.Veoma je cijenjeno kao odličan saveznik kada se radi o zdravlju srca i kože.

Ono je bogato vitaminima E, A, D i B, a sadrži i znatne količine kalijuma, proteina te nezasićenih masnih kiselina.

Ulje slatkog badema srednje je teksture i brzo se upija, što ga čini pogodnim za njegu kože lica. Takođe, predstavlja odličnu bazu prije nanošenja makeup-a, ali i hranljivu noćnu njegu tako da je njime moguće zamijeniti brojne kreme za lice s različitim djelovanjima.

Bademovo ulje stoga možete koristiti umjesto kreme za lice, tako da 2-3 kapi ulja umasirate u kožu lica. Posebno djelovanje na podočnjake možete osigurati ako na područje oko očiju nanesete 1 kap ulja (za oba oka), najbolje prije spavanja. Osim podočnjaka, bademovo ulje njegovaće trepavice i obrve, samo pripazite da ulje ne dođe u direktan kontakt s očima jer postoji mogućnost da će izazvati blagu iritaciju i crvenilo.

Postoji mnogo recepata u koje možete uključiti bademovo ulje, tako primjerice možete napraviti omiljenu masku za lice te u standardni recept dodajte nekoliko kapi bademovog ulja za dodatnu hidrataciju.

Ovim uljem takođe možete odstraniti šminku s cijelog lica. Potrebno je masirati lice i oči bademovim uljem kako bi ono razgradilo sve tragove šminke, a potom lice možete oprati gelom za čišćenje ili ukloniti šminku micelarnim rastvorom. Na ovaj način spriječićete suvu ili nadraženu kožu, što je inače česta posljedica odstranjivanja makeup-a.

Djelove kože koji su izgorili prilikom dužeg izlaganja suncu brže ćete oporaviti ako na njih nanosite bademovo ulje jer će vitamini i umirujuće djelovanje podstaći regeneraciju oštećenog tkiva.

Isto tako, ovim uljem spriječićete nastanak prijevremenih bora zbog izlaganja suncu, vjetru i općenito oštrim vremenskim prilikama koje mogu naškoditi izgledu naše kože.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:41
  19.2.2019.

  Usamljenost je štetna po organizam koliko i pušenje 15 cigareta dnevno, navodi se u istraživanju “Svjetski globalni rizici 2019.” Svjetskog ekonomskog foruma.

 • 22:23
  17.2.2019.

  Konzumiranje više od dva dijetalna napitka dnevno može da poveća rizik od infarkta, srčanih bolesti, pa ča i od razne smrti, pokazala je nova studija.

 • 19:23
  17.2.2019.

  Zavod za transfuziju krvi uveo je elektronski karton za dobrovoljne davaoce krvi koji će, kako su kazali, davaocima obezbijediti veću komfornost, a administrativne procedure svesti na minimum.

 • 19:22
  16.2.2019.

  Većina je čula savjet koji zvuči kontradiktorno: preskakanjem doručka mogli bismo se ugojiti, jer to usporava metabolizam i tjera nas da tokom dana jedemo više.