Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:00
22.1.2019.

Bademovo ulje za njegu kože, kose i noktiju

Bademovo ulje odgovara svim tipovima kože te je posebno preporučljivo za njegu osjetljive i problematične kože.Veoma je cijenjeno kao odličan saveznik kada se radi o zdravlju srca i kože.

Ono je bogato vitaminima E, A, D i B, a sadrži i znatne količine kalijuma, proteina te nezasićenih masnih kiselina.

Ulje slatkog badema srednje je teksture i brzo se upija, što ga čini pogodnim za njegu kože lica. Takođe, predstavlja odličnu bazu prije nanošenja makeup-a, ali i hranljivu noćnu njegu tako da je njime moguće zamijeniti brojne kreme za lice s različitim djelovanjima.

Bademovo ulje stoga možete koristiti umjesto kreme za lice, tako da 2-3 kapi ulja umasirate u kožu lica. Posebno djelovanje na podočnjake možete osigurati ako na područje oko očiju nanesete 1 kap ulja (za oba oka), najbolje prije spavanja. Osim podočnjaka, bademovo ulje njegovaće trepavice i obrve, samo pripazite da ulje ne dođe u direktan kontakt s očima jer postoji mogućnost da će izazvati blagu iritaciju i crvenilo.

Postoji mnogo recepata u koje možete uključiti bademovo ulje, tako primjerice možete napraviti omiljenu masku za lice te u standardni recept dodajte nekoliko kapi bademovog ulja za dodatnu hidrataciju.

Ovim uljem takođe možete odstraniti šminku s cijelog lica. Potrebno je masirati lice i oči bademovim uljem kako bi ono razgradilo sve tragove šminke, a potom lice možete oprati gelom za čišćenje ili ukloniti šminku micelarnim rastvorom. Na ovaj način spriječićete suvu ili nadraženu kožu, što je inače česta posljedica odstranjivanja makeup-a.

Djelove kože koji su izgorili prilikom dužeg izlaganja suncu brže ćete oporaviti ako na njih nanosite bademovo ulje jer će vitamini i umirujuće djelovanje podstaći regeneraciju oštećenog tkiva.

Isto tako, ovim uljem spriječićete nastanak prijevremenih bora zbog izlaganja suncu, vjetru i općenito oštrim vremenskim prilikama koje mogu naškoditi izgledu naše kože.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:21
  20.8.2019.

  Razbacati komade mesa po roštilju može svako, ali ga samo rijetki znaju ispeći baš onako kako treba.

 • 22:14
  19.8.2019.

  Kada se u avgustu privede kraju branje krupnih plodova pitome kupine, dobri poznavaoci ljekovitog bilja kreću put brda u potragu za sitnijim, gotovo crnim bobicama divlje kupine (Rubus fruticosus).

 • 21:46
  18.8.2019.

  Kukuruz je najzdravija ljetnja girckalica koja obara holesterol i jača nerve, a kukuruzna svila odličan je diuretik.

 • 22:13
  16.8.2019.

  Već decenijama se zna da zbog učestalog korištenja antibiotika bakterije mogu razviti otpornost na njih, ali izgleda da i druge vrste medikamenata, uključujući ibuprofen, takođe pojačavaju rezistenciju bakterija na antimikrobne ljekove, javlja "New Scientist".