Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:00
22.1.2019.

Bademovo ulje za njegu kože, kose i noktiju

Bademovo ulje odgovara svim tipovima kože te je posebno preporučljivo za njegu osjetljive i problematične kože.Veoma je cijenjeno kao odličan saveznik kada se radi o zdravlju srca i kože.

Ono je bogato vitaminima E, A, D i B, a sadrži i znatne količine kalijuma, proteina te nezasićenih masnih kiselina.

Ulje slatkog badema srednje je teksture i brzo se upija, što ga čini pogodnim za njegu kože lica. Takođe, predstavlja odličnu bazu prije nanošenja makeup-a, ali i hranljivu noćnu njegu tako da je njime moguće zamijeniti brojne kreme za lice s različitim djelovanjima.

Bademovo ulje stoga možete koristiti umjesto kreme za lice, tako da 2-3 kapi ulja umasirate u kožu lica. Posebno djelovanje na podočnjake možete osigurati ako na područje oko očiju nanesete 1 kap ulja (za oba oka), najbolje prije spavanja. Osim podočnjaka, bademovo ulje njegovaće trepavice i obrve, samo pripazite da ulje ne dođe u direktan kontakt s očima jer postoji mogućnost da će izazvati blagu iritaciju i crvenilo.

Postoji mnogo recepata u koje možete uključiti bademovo ulje, tako primjerice možete napraviti omiljenu masku za lice te u standardni recept dodajte nekoliko kapi bademovog ulja za dodatnu hidrataciju.

Ovim uljem takođe možete odstraniti šminku s cijelog lica. Potrebno je masirati lice i oči bademovim uljem kako bi ono razgradilo sve tragove šminke, a potom lice možete oprati gelom za čišćenje ili ukloniti šminku micelarnim rastvorom. Na ovaj način spriječićete suvu ili nadraženu kožu, što je inače česta posljedica odstranjivanja makeup-a.

Djelove kože koji su izgorili prilikom dužeg izlaganja suncu brže ćete oporaviti ako na njih nanosite bademovo ulje jer će vitamini i umirujuće djelovanje podstaći regeneraciju oštećenog tkiva.

Isto tako, ovim uljem spriječićete nastanak prijevremenih bora zbog izlaganja suncu, vjetru i općenito oštrim vremenskim prilikama koje mogu naškoditi izgledu naše kože.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:50
  21.4.2019.

  Uvijek namažite kremu za sunčanje, ponesite jaknu za svaki slučaj, ako nemate ništa lijepo da kažete nemojte reći ništa.

 • 19:30
  20.4.2019.

  Američki stručnjaci su, u nedavno završenom istraživanju, otkrili da ljuta papričica nije samo začin mnogim gurmanskim jelima, već i potencijalni lek za sprečavanje širenja malignih ćelija, piše RTS.

 • 15:14
  20.4.2019.

  Crna Gora je za kontinuiranu medicinsku edukaciju ove godine obezbijedila 500.000 eura, a novac će, prema broju zaposlenih, biti raspoređen u vidu budžeta svakoj zdravstvenoj ustanovi, saopštila je direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite Vesna Miranović

 • 22:05
  19.4.2019.

  Došlo je ljepše vrijeme i gdje god pogledate možete vidjeti ljude kako se voze biciklima. To ne čudi, s obzirom na to koliko je vožnja bicikla dobra po zdravlje, jer osim što stičete kondiciju, gubite kilograme i oblikujete mišiće, i ako ste biciklom zamijenili automobil, onda čuvate i okolinu.