Autor: Marija Vujovic
Foto: onogost.me
12:42
16.9.2020.

Ašanin: Sve je pod kontrolom, sve je stabilno, nema mjesta panici

Nemamo nijednog pacijenta na respiratoru, juče su dva pacijenta nažalost preminula, '48. i '58. godište. Djeca su dobro, dobro se osjećaju. Tri pacijenta su životno ugrožena. Ukupno je hospitalizovano 65 pacijenata, kazao je direktor Opšte bolnice Nikšić Ilija Ašanin na današnjem presu za medije.


Danas se ne dešava ništa, kako je rekao, što se nije dešavalo prethodnih dana.

“Svi rade svoj posao, pacijenti se liječe, svi su trenutno stabilnih vitalnih parametara. Imamo još 10 mjesta slobodnih, imamo na desetine slobodnih mjesta u bolnici Brezovik. Za slučaj i ako bi se desilo, a mislim da neće, da se to sve mora popuniti, imamo Klinički centar, imamo ostale bolnice u Crnoj Gori koje imaju manje pacijenata što nam može indirektno govoriti da stanovnici tih gradova mnogo više poštuju ono što su preporuke NKT-a nego u Nikšiću ovdje”, kazao je on i dodao da će, ako bude potrebe i preostalih 10 kreveta staviti u funkciju, te da nikšićka bolnica raspolaže sa ukupno 80 kreveta.

Otvaranje privremenih bolnica, kako je kazao, ostaje kao opcija ako ne budemo poštovali preporuke NKT-a ali da se nada da do toga neće doći.

“Sve je pod kontrolom, sve je stabilno, nema potrebe ni za kakvu paniku”, poručio je on i uputio apel da se poštuju preporuke.

Jedna doktorka je, kako je naveo, inficirana posle sedam dana boravka u kovid zoni.

“Vjerovatno se nije inficirala u kovid zoni što govori da se vodi računa o korišćenju zaštitne opreme”, naglasio je on.

Osvrnuo se i na sinoćnu situaciju.

“Jučerašnji dan je bio malo specifičniji jer je u isto vrijeme došao veći broj pacijenata kojima je trebalo napraviti pregled, a prije toga je trebalo napraviti laboratorijske analize, odraditi skener, a onda te pacijente ponovo pregledati. Ono što je najbitnije i što zahtijeva najviše vremena je ta takozvana trijaža pacijenata. To negde iziskuje malo više vremena, malo više truda svih, malo više strpljenja i naravno to ne može uvijek ići onom dinamikom kojom bi mi željeli u datom trenutku”, kazao je on.

Troje specijalista koji su juče radili u Urgentnom bloku, prema njegovim riječima, dali su svoj maksnimum kao i svaki put da svi budu adekvatno pregledani, da dobiju adekvatnu terapiju, da im se na kraju nađe adekvatan smještaj.

“Ne vidim da je iko od onih koji su tražili pomoć bio životno ugrožen pa ostavljen ispred bolnice, to ne ni slučajno. Situacija nije ni najmanje bila alarmantna kako se nazivala, ali zabrinjavajuća jeste iz razloga što, na moju žalost, komunikacija između građana koju su u pratnji pacijenta i osoblja nije na adekvatnom nivou. To zahtijeva jednu normalnu komunikaciju. To je bio razlog što je osoblje u jednom trenutku radi ličnih uvreda pozvalo i organe reda da intervenišu. Nadam se da takvih scena neće biti i ne treba da bude. Moramo se civilizovano ponašati svi, u ovom trenutku nikom nije lako”, poručio je Ašanin.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:44
  24.10.2020.

  Za vrijeme pandemije koronavirusa mnoge majke imale su dosta nedoumica, a jedna od njih je i ta da li smiju dojiti ukoliko su zaražene koronavirusom.

 • 17:15
  24.10.2020.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje i druge laboratorije koje se bave PCR dijagnostikom novog koronavirusa su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 743 uzoraka na novi koronavirus među kojima su ukupno registrovana 193 novopozitivna slučaja infekcije sa SARS-CoV-2i to iz sledećih opština:

 • 14:29
  24.10.2020.

  Pacijent star 70 godina preminuo je u nikšićkoj Opštoj bolnici zbog komplikacija izazvanih Kovidom-19.

 • 21:14
  23.10.2020.

  Sol ili natrijev hlorid (NaCl) vrši važnu ulogu u fiziološkim procesima i neophodna je za život i zdravlje. Sve tjelesne tekućine - krv, znoj, slina i suze - su slane.