Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
11:37
14.8.2020.

Ašanin: Na bolničkom liječenju 47 kovid pacijenata

Trenutno se na bolničkom liječenju nalazi 47 kovid pacijenata, 41 pacijent je na infektivnom odjeljenju, a od njih jedan pacijent čeka rezultate, dok su ostali kovid pozitivni, istakao je direktor nikšićke Opšte bolnice Ilija Ašanin.


On je dodao da je na odeljenju psihijatrije pet pacijenata kovid pozitivnih i da je na odjeljenju pedijatrije koje je namijenjeno za kovid pozitivne, jedan dječak od deset godina, koji ima komplikovanu obostranu upalu pluća intestacionalnog tipa.

„Inače svi pacijenti koji se prime u Opštu bolnicu su pacijenti sa težom kliničkom slikom. Teža klinička slika jeste obostrana komplikovana upala pluća, izazvana infekcijom covid virusom. Upravo takvu sliku ima i dječak koga smo primili prije dva dana. On je trenutno stabilnih vitalnih parametara i očekujemo da će vrlo brzo biti izliječen. Želim da kažem da su tri pacijenta u intezivnoj njezi sa težom kliničkom slikom, životno ugroženi i jedan od njih je na invenzivnom tipu ventllacije od prije dva dana. To su pretežno pacijenti srednje životne dobi. Kao što vidite ima i djece,ima i starijih. To samo po sebi govori da ovaj virus nije specifičan, kao što se ranije mislilo, da su pacijenti u nekim poznim životnim godinama, nego se radi o tome da niko nije imun kada je u pitanju covid infekcija. Ono što negdje stalno govorimo sa ovog stručnog aspekta, jeste da se radi o izuzetno patogenom virusu koji pravi ozbiljne destrukcije posebno kad je u pitanju respiratorni sistem, pravi destrukciju plućnog tkiva. Infekcija napravi takve promjene na tkivu pluća, tako da ostaje vremenom manji dio plućnog tkiva koji može služiti za razmjenu gasova i disanje i upravo je to što ugrožava naše pacijente u nekim situacijama“, kazao je Ašanin.

On je istakao da su rezultati liječenja u Opštoj bolnici Nikšić takvi da se mogu sa njima pohvaliti.

„Ovdje je do sada liječeno preko 140 pacijenata. Jedan veliki dio njih je otišao svojim kućama izliječen. Čak smo imali pacijente koji su starosti od 90 godina i od 92 godine, koji su primljeni u izuzetno lošem stanju, ali smo uspjeli svi da se izborimo sa time i da ih vratimo kućama. Nažalost, ima pacijenata koji su u odnosu na njih bili jako mladi. Sedamdeseto i sedamdeset drugo godište, kod koih nismo uspjeli zajednički da pobijedimo stanje koje su imali i posledice koje je prouzrokovao covid“, naveo je Ašanin.

Za tunel potrebno određeno dezinfekciono sredstvo

Kada je u pitanju tunel koji je dobijen kao donacija, direktor Opšte bolnice Nikšić je naglasio da je potrebno određeno dezifekciono sredstvo da bi se on mogao koristiti.

„Moramo voditi računa da to bude dezinfekciono sredstvo koje ne ostavlja posljedice na garderobi onoh koji prolaze kroz tunel, jer smo imali neka iskustva iz okruženja gdje su se stavljala neodgovarajuća dezinfekciona sredstva. Onda je posle bilo problema oko tužbeni zahtjeva zato što su se neki žalili da im je dio garderobe oštećen sa tim. Pa da ne bismo došli u tu situaciju mi smo naručili od onih dobavljača koji nam da nećemo imati takve probleme“, istakao je Ašanin.

Od naredne sedmice ultrazvuk kukova beba

On je itakao i da će uskoro početi da se radi ultrazvuk kukova beba.

„Mi smo kao covid bolnica bili i još uvijek smo, da se usredsredimo na bavljenje liječenjem covid pacijenata, tako da smo izmjestili značajan dio odjeljenja i smjestili ih faktički na dva sprata, tako da smo bili sa prostorom upravo u deficitu. Sa prostorom u kojem bi mogao da se radi ultrazvuk kukova beba. Prostor koji je bio ranije namijenjen za to je određen za drugu namjenu vezanu za covid, ali od sledeće nedjelje ćemo početi da radimo ultrazvuk kukova beba u prostoru radiološke službe. Biće svi obaviješteni o terminima, a to su termini koji su i prije bili - srijeda i petak i osoblje Opšte bolnice je već zadužen da pozove sve one koji su trebali prije da odrade a nijesu“, kazao je Ašanin.

Ostale vijesti iz kategorije