Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
08:32
9.1.2022.

Mladi guslar opjevao pleme

Gusle preko krila i povlačenje gudala preko žica – slika, doduše rijetka, u porodici Krivokapić postala je svakodnevna kada je dvanaestogodišnji Nikola pokazao interesovanje za ovaj narodni instrument.


Tinejdžerski period pamti po tome što se najviše „družio“ sa guslama. Tehnike guslanja i pjevanja učio je sam, želeći da jednog dana postane poznati narodni guslar.

Prve gusle, od kojih je sve i počelo, dobio je od đeda, sa majčine strane i danas mu, kaže, jednako znače i „zaslužne su za ono što je do sada stvorio“.

A danas ovaj mladi samouki nikšićki guslar ima snimljene tri pjesme - autorsku pod nazivom „Košare“, „Katunska Nahija", autora Radovana Vujovića i tek objavljena „Cuce“, koju prati spot.

„Pjesma "Cuce" je moja treća pjesma, ujedno i moj treći izdati CD. Ja sam autor stihova i u njima sam opisao svoje pleme i njegove istaknute junake kroz našu slavnu istoriju... Pjesma je nastala jednostavno mojom željom i stalnim razmišljanjem o svom plemenu i o tome kakvi su nam bili preci, i da oni kao takvi zaslužuju da budu opjevani. Spot je takođe moja ideja, koja ima za cilj privlačenje što više mlađe polulacije guslama,da bi se one održale i živjele vječno, jer to i zaslužuju“, kaže mladi guslar i maturant Prve srednje stručne škole, Nikola Krivokapić.

 

 

Među guslarima izdvaja Branka Perovića i Stevana Miša Popovića.

Priznaje da se danas možemo pohvaliti da raste interesovanje za tradiciju među omladinom.

Dokaz su i škole gusala u Podgorici i Nikšiću koje su, kaže, doprinijele širenju tradicionalnih vrijednosti na mlađe generacije.

„Naravno tu ne treba stati, naše stare običaje treba širiti još više i promovisati ih na što bolji način da bi privukli mlade, a to je najbitnije jer na njima ostaje svijet“, podsjeća Nikola.

Shvativši da je ovo zadatak svih, običaje i pjesme od zaborava, Nikola zajedno sa prijateljima, planira da čuva na YouTube kanalu „Tradicionalna Crna Gora“.

Priča o promovisanju pravih vrijednosti, kulture i običaja stare Crne Gore, upakovana u video formatu, na Internetu, obećavaju tek treba da zaživi.

„Ovim, da kažem projektom, planiramo da pokažemo mladima i da ih usmjerimo na prave vrijednosti, vrijednosti kakve su poznavali njihovi preci“.

Ostale vijesti iz kategorije