Autor: Branko Čupić
Foto: Privatna arhiva
08:20
22.10.2019.

Četrnaestogodišnji Simon Knežević talenat i rad “pretvara” u pehare

Na juniorskom turniru za tenisere, koji je nedavno održan u Podgorici, prvo mjesto osvojio je naš sugrađanin Simon Knežević. Međutim, ovo je bio samo jedan u nizu turnira koje je ovaj 14-godišnji Nikšićanin osvajao ove sezone i tako još jednom pokazao da posjeduje veliki talenat, koji dopunjuje još većim radom.


Simon je učenik OŠ „Olga Golović“ gdje postiže odličan uspjeh, zvanični je prvak Crne Gore za pionire već drugu godinu zaredom, član je pionirske reprezentacije Crne Gore i trenutno 140. igrač na evropskoj rang listi najboljih pionira.

„Od malena je tenis bio moj prvi izbor. Još kao petogodišnjak cijela soba mi je bila izlijepljena Nadalovim posterima a često sam nervirao roditelje i komšije u zgradi udaranjem loptice o zid i ormare u stanu. Već sa šest godina sam počeo da pohađam školu tenisa i ostalo je već istorija“, govori Simon o svojim početcima.

Već sada stiče međunarodno iskustvo jer je cijela 2019. godina bila protkana putovanjima na različitim međunarodnim turnirima. Počelo je od turnira u Beogradu u januaru, nastavilo se preko Turske, nakon čega su se nizali Austrija, Njemačka, Albanija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora... Ukupno 18 u ovoj godini.

„Ova godina je bila zaista uspješna. Praktično sam osvojio sve domaće turnire koje sam igrao u Crnoj Gori. U jakoj konkurenciji u inostranstvu sam osvojio više prvih i drugih mjesta. Neke mečeve sam možda mogao da dobijem, čime bi moj uspjeh bio veći, ali shvatam da je to sve dio igre. Ipak, na kraju sam zadovoljan. Sve je počelo sa turnirom u Antaliji kada sam shvatio da mogu da pariram najboljim igračima iz inostranstva. I znate, sportisti će me razumjeti, pobjede donose volju i samopouzdanje, i onda sve nekako krene svojim tokom i sve bude lakše“, navodi Simon.

Neko ko želi da postane uspješan teniser zaista mora puno da radi i da bude posvećen jer se od prethodnih uspjeha „ne živi“. Simon to poazuje i na svakom treningu. Vježbe se ređaju jedna za drugom i začuđujuće je vidjeti 14-godišnjaka kako igra sa tolikim intezitetom igre.

„Veći dio godine sam na putovanjima, ali tenis je takav, iziskuje velika odricanja i posvećenost. Posvećenost koja prerasta u rutinu. Putovanja, treninzi, pripreme pred meč… A uz sve to i školske obaveze. Porodica mi je zaista velika podrška u svemu što radim. Nastavnici u školi zaista imaju dosta razumjevanja zbog mojih čestih putovanja i za sada stižem sve da postignem. Do kraja oktobra igraću još tri turnira, dva u Crnoj Gori i jedan na Kipru ili u Španiji“, navodi Simon.

Kao glavni cilj za narednu sezonu postavio je ulazak među sto najboljih juniora u Evropi.

„Sledeća sezona će biti veoma izazovna. Cilj koji sam sebi zacrtao je ulazak među sto najboljih juniora u Evropi. Osim toga, planiram da odigram i par međunarodnih turnira uzrasta do 18 godina što je naročito veliki izazov. Pored pojedinačnih turnira slijede i reprezentativne obaveze u vidu Winter cupa i Summer cupa“, zaključuje naš sagovornik.

Ostale vijesti iz kategorije