Autor: Branko Čupić
Foto: privatna arhiva
12:42
8.7.2018.

Nikšićani koji su igrali na Mundijalima

Biti dio smotre najboljih selekcija svijeta, biti među najboljima, makar na tren, vrhunac je sportske karijere svakog fudbalera.  Svojevremeno su priliku da igraju na Mundijalima imala i trojica fudbalera rođenih u Nikšiću.


Daleke 1954. godine na Svjetskom prvenstvu u Švajcarskoj, u sastavu SFR Jugoslavije našao se Miljan Zeković. Naš sugrađanin, koji je na poziciji lijevog beka, u karijeri nastupao za Sutjesku, Budućnost, Crvenu zvezdu, Čelik iz Zenice i austrijski Grac, prvi je fudbaler koji je igrao na smotri najboljih reprezentacija svijeta, a da je ponikao u nekom crnogorskom klubu.

U veoma jakoj konkurenciji tadašnjeg sastava Jugoslavije, Zeković je sve tri utakmice na prvenstvu, protiv Francuske, Brazila i Zapadne Njemačke bio u rezervnoj postavi.

Na narednom prvenstvu, koje je odigrano u Švedskoj 1958. godine, našli su se najbolji fudbaleri tadašnje Jugoslavije, a u postavi je bio Vasilije Šijaković, fudbaler koji je rođen 31. jula 1929. u Nikšiću.

Igrač, koji je u karijeri nosio dresove Partizana, Crvene zvezde, OFK Beograda, BSK-a i francuskog Grenobla, odigrao je dva meča u “plavom” dresu. Nastupio je u premijernom meču protiv Škotske, kada je rezultat bio 1:1, kao i protiv Zapadne Njemačke u osmini finala, kada je Jugoslavija poražena rezultatom 0:1.

Šijaković je bio i na spisku reprezentacije u Čileu 1962., kada je Jugoslavija sti gla do polufinala, pa je tako postao prvi Crnogorac koji je nastupao na dva Mundijala.

Željko Petrović je treći i za sada posljednji fudbaler rođen u Nikšiću koji je igrao na Svjetskim prvenstvima. On je 1998. godine bio na spisku selektora Slobodana Santrača, koji mu je ukazao povjerenje u sve četiri utakmice.

Igrač koji je nastupao za Budućnost, Dinamo Zagreb, Sevilju, Den Boš, RKC, PSV i Uravu, na Mundijalu u Francuskoj je igrao protiv Irana, Njemačke, SAD-a i Holandije, a učešće na ovom prvenstvu smatra jednim od najljepših događaja u svojoj bogatoj karijeri.

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije