Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Vukotić poslije slabih kvalifikacija: Prihvatam odgovornost, želio sam da napravim igru

miodrag_vukotic
FSCG
  • Autor onogost.me
  • 19.11.2020. u 08:56

Mlada fudbalska reprezentacija Crne Gore porazom u Skoplju od Sjeverne Makedonije (2:0) kvalifikacije za Evropsko prvenstvo završila na posljednjem mjestu grupe 6.

 

Selekcija koja treba da bude filter za A reprezentaciju doživjela je fijasko, pa je na kraju Crna Gora čak ispod Farskih Ostrva. Šokantno, zar ne?

Istina je da naša mlada reprezentacija nikada nije uspjela da se kvalifikuje, ali nikada nije bila ni sa skromnijim bodovnim sladom. Kao i obično, prvi na udaru je trener, ovog puta selektor, a Miodrag Vukotić ne bježi od odgovornosti…

“Prihvatam odgovornost. Trener sam koji želi da proba da napravi igru. Možda bih rezultatski prošao bolje da sam samo nastojao da kvarim igru protivniku. Kriv sam što nijesam procijenio kvalitet moje selekcije, pa se prilagodio drugoj selekciji i da što se kaže ,,parkiram autobus“ ispred gola, čekam koliko golova ću da primim, jer bih možda iz kontre nekoga i dobio. Ali nijesam takav trener, jer fudbal se igra za gledaoce i da se uživa u toj igri. Iako smo na začelju, mislim da smo imali dosta dobrih utakmica, ali gubili smo jer nemamo kvalitet u odbrani, a dobra odbrana donosi rezultat”, kazao je na početku razgovora za Arenu Miodrag Vukotić, selektor naše mlade reprezentacije.

Ali krenimo redom. Odnosno, možda bolje s kraja. Posljednji duel u Skoplju bio je meč u kojem je Crna Gora igrala sa igračima 2000. godište i mlađim, odnosno generacija koja će i u narednom ciklusu biti u mogućnosti da igra za mladu reprezentaciju.

“Taj meč smo odigrali solidno. Igrali smo protiv starije i iskusnije ekipe, ali nijesmo bilu u podređenom položaju. Imali smo 20 šuteva na gol, ali primamo gol kakav pionirska selekcija ne bi smjela da primi. Pokazuje se da nemamo stabilnost, ni kvalitet, ali bilo je dobrih stvari, posebno prema naprijed. Ali uzrok poraza definitivno su kardinalne greške u zadnjoj liniji, gdje se pokazalo da nam je odbrana slabi dio tima tokom cijelih kvalifikacija. Nijesmo imali sigurnost, nijesmo imali balans između odbrane i napadača, a da bi se pravio rezultat ekipa mora da bude kompaktna. Nama se dešava da iz našeg posjeda izgubimo loptu i primimo gol”, objasnio je Vukotić.

Miodrag Vukotić svjestan je da će mu neko možda zamjeriti kada je u pitanju izbor igrača. Titograd je na dnu prvoligaške tabele, a ima pet reprezentativaca. Ali Vukotić objašnjava zašto je to tako.

“Birao sam igrače koji igraju. Nijesmo u mogućnosti toliko da gledamo kako igraju, već da igraju, jer brojčano nemamo igrača. Nijesam zadovoljan njihovim igrama u klubu, ali jednostavno nemamo druge igrače, ako neko misli da imamo neka javno kaže slobodno”, rekao je Vukotić, a zatim naveo primjer iz gradskog derbija.

“Prinuđeni smo da zovemo igrače iz kluba, evo konkretno Titograda, koji gubi meč od Budućnosti 4:0 i na toj utakmici je šest mladih igrača, od čega pet u reprezentaciji, a oni su najslabiji na tom duelu. Ali mi nemamo druge. Volio bih da se proširi baza, ali to ne zavisi od mene.”

Ove kvalifikacije bile su za generaciju igrača rođenih 1998. i 1999. godine, ali naša mlada selekcija uvijek je bila sastavljena od mlađih igrača, pa smo i u takvim okolnostima pokušavali da napravimo rezultat. Savladali smo Kazahstan 4:0, Farska Ostrva 3:0 i osvojili bod na gostovanju Izraelu.

“Imamo taj problem što nemamo igrače da popunimo sve pozicije kada je u pitanju godište 98. i 99, pa je zbog toga većina u našoj selekciji bila 2000. godište. Nije problem u meni, već nemamo igrača koji igraju, sem da zovemo igrače iz Druge lige koji su i tamo prosječni ili iz Prve lige koji ne igraju, ali šta tek onda očekivati. I to što imamo biramo iz klubova gdje igraju, a da li te njihove igre zaslužuju da budu u reprezentaciji, to je pitanje, ali jednostavno drugih nemamo. Mislim da smo sve štopere i bekove iz naše lige probali”, naglasio je selektor Crne Gore i osvrnuo se zatim na problem sa golmanima.

“Golman Carević branio je samo dva meča i zatim nijesmo mogli računati na njega, iako je imao veliku želju da brani za Crnu Goru. Ali nijesam ja kriv što se povrijedio, a nemamo golmana 2000. godište, pa je posljednja tri meča branio Ivezić, koji je 2003. godište”, dodao je Vukotić, uz napomenu.

“Dešava se da zovnem grupu igrača, da neko otkaže zbog povrede ili evo sada zbog problema sa virusom i da ne možemo da popunimo broj, već zovemo igrače koji su na okupljanju omladinske selekcije”, objasnio je Vukotić.

Izvor: Pobjeda

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Mlada fudbalska reprezentacija Crne Gore poražena je od Finske 1:2 u petom kolu grupe E, kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.