Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

“Sokoli” u četvrtom šeširu pred žrijeb za SP

ww
screenshoot
  • Autor onogost.me
  • 27.11.2020. u 18:48

Fudbalska reprezentacija Crne Gore naći će se u četvrtom šeširu na žrijebu kvalfikacionih grupa za plasman na Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru.

Našoj najboljoj selekciji, koja trenutno zauzima 63 poziciju na FIFA rang listi, društvo u četvrtom šeširu prave nacionalni timovi Bosne i Hercegovine, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Albanije, Bugarske, Izraela, Bjelorusije, Gruzije i Luksemburga.

U prvom šeširu za žrijeb evropskih kvalifikacija naći će se selekcije Belgija, Francuska, Engleska, Portugal, Španija, Italija, Hrvatska, Danska, Njemačka i Holandija.

Mjesta u drugom šeširu rezervisana su za selekcije Švajcarske, Velsa, Poljske, Švedske, Austrije, Ukrajine, Srbije, Turske, Slovačke i Rumunije, dok su potencijalni protivnici „sokola“ iz trećeg šešira reprezentacije Rusije, Mađarske, Republike Irske, Češke, Norveške, Sjeverne Irske, Islanda, Škotske, Grčke i Finske.

Iz petog šešira dolaze selekcije Jermenije, Kipra, Farskih Ostrva, Azerbejdžana, Estonije, Kosova, Kazahstana, Litvanije, Letonije i Andore, dok su reprezentacije Malte, Moldavije, Lihtenštajna, Gibraltara i San Marina u šestom šeširu.

Evropske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru igraće se u deset grupa – pet grupa sa po pet timova i pet grupa sa po šest timova – od marta do novembra naredne godine. Prvoplasirane ekipe svih kvalifikacionih grupa izboriće direktan plasman na završni turnir u Kataru. Drugoplasirani timovi učestvovaće zajedno sa dvije selekcije koje su osvojile grupu u UEFA Ligi nacija (koje nisu zauzele jedno od prva dva mjesta u kvalifikacionoj grupi) u baražu za plasman na Mundija.

Žrijeb kvalifikacionih grupa za plasman na Svjetsko prvenstvo održaće se u ponedjeljak, 7. decembra 2020. godine sa početkom u 18:00 časova.

Na osnovu odluka Izvršnog odbora UEFA u istoj grupi kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo ne mogu se naći sljedeće selekcije:
Jermenija i Azerbejdžan, Gibraltar i Španija, Kosovo i Bosna i Hercegovina, Kosovo i Rusija, Kosovo i Srbija, Ukrajina i Rusija.

Rizik od ekstremnih uslova za odigravanje utakmica tokom zimskog perioda postoji kod deset zamalja – Bjelorusija, Estonija, Farska Ostrva, Finska, Island, Letonija, Litvanija, Norveška, Rusija i Ukrajina – pa će maksimalno dvije od pomenutih selekcija moći da se nađu u istoj grupi. Dodatno, Island i Farska Ostrva ne mogu biti žrijebani u istu grupu.

Na žrijebu će se primijeniti i restrikcije koje se odnose na daleka putovanja. Definisano je 20 parova koji zahtijevaju daleka putovanja i maksimalno jedan takav par se može naći u istoj grupi. Parovi su sljedeći:

Azerbejdžan sa Islandom, Gibraltarom i Portugalom,

Kazahstan sa Andorom, Engleskom, Farskim Ostrvima, Francuskom, Gibraltarom, Islandom, Maltom, Sjevernom Irskom, Portugalom, Republikom Irskom, Škotskom, Velsom i Španijom,

Island sa Jermenijom, Azerbejdžanom, Kiprom, Gruzijom, Izraelom i Kazahstanom.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Snove o četvrtom uzastopnom učešću na olimpijskim igrama Crnoj Gori je raspršio čovjek koji nam je donio jedino odličje sa najveće smotre svjetskog sporta - tim Bojane Popović je u direktnom obračunu za odlazak u Pariz poražen od Slovenije Dragana Adžića 26:30, pa će niz učešća "lavica" na OI stati na tri, a "dežela" prvi put u istoriji biti dio elite.
Prva šansa da se približe četvrtom uzastopnom učešću na olimpijskim igrama je prohujala pored rukometašica Crne Gore, jer su bile potpuno nemoćne pred Njemicama, koje su slavile 28:24 i poslije 16 godina se vratile na najveću smotru.