Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Za ravnopravnost u društvu: Specijalna olimpijada Nikšić organizovala lokalno takmičenje u atletici

naslovna_spo
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 07.09.2018. u 09:27

Sa oko 40 takmičara, Sportsko-rekreativno društvo (SRD) Specijalna olimpijada Nikšić danas je organizovalo Opštinsko takmičenje u atletici.

Kako je ispred organizatora, Specijalne olimpijade Nikšić, kazao Rašo Dragnić, ovo je samo jedno u nizu takmičenja koje su imali ove godine.

„Današnjom manifestacijom i današnjim rezultatima, ispred Specijalne olimpijade Nikšić, odabraćemo djecu koja će se takmičiti na Državnom prvenstvu u atletici, koje će se isto održati kod nas u Nikšiću. Da se pohvalimo, mi smo domaćini tog prvenstva. Prije svega bih odao veliku zahvalnost Ministarsvu sporta koje je omogućilo da se svi ovi naši programi i manifestacije organizuju u Nikšiću, kao i da gostujemo na nekim manifestacijama koje organizuje Specijalna olimpijada Crne Gore. Danas imamo oko 40 takmičara. Imamo trčanje na 100m, bacanje kugle, skok u dalj i brzi hod do 25m“, kazao je on.

Takmičenju je prisustvovao i predsjednik Specijalne olimpijade Crne Gore, Sasa Vuksanović, koji je izrazio nadu da će iduće godine ovaj događaj biti još posjećeniji jer ima, kako kaže, ogroman značaj.

„Specijalna olimpijada Crne Gore počela je sa četiri sportiste. Danas broji oko 450 sportista.U pitanju su osobe sa intelektualnim smetnjama i krovne institucije kada su osobe sa intelektualnim smetnjama u pitanju. Nadam se da će se taj trend i dalje nastaviti. Ovo je samo jedan od događaja na godišnjem kalendaru Specijalne olimpijade i sama organizacija je važna, jer njima ovo predstavlja „prozor u svijet“. Po završetku školovanja, naročito osobe sa intelektualnim smetnjama žive na marginama, nemaju pravo na rad i zaradu. Međutim, Specijalna olimpijada im nudi da kroz učešće na opštinskim, nacionalnim i internacionalnim takmičenjima postaju vidljivi i ravnopravni članovi ovog društva“, objasnio je on.

Ministarstvo sporta na ovom sportskom događaju predstavljao je savjetnik u tom resoru, Branimir Ivanović, koji je istakao da mu je zadovoljstvo što su u prilici da podržavaju ovakve događaje.

„Stalo nam je da ova djeca imaju potpuno ravnopravnu priliku i ravnopravnu mogućnost da svoje sportske aktivnosti – vježbanje, treniranje pokažu na određenim takmičenjima. U tu svrhu Ministarsvo sporta je na konkursu u ovoj godini za dva sportsko-rekreativna društva djece sa smetnjama u razvoju izdvojilo preko 11.000 eura. To možda nije još neka značajna podrška, ali pratićemo kontinuitet tog rada, razvoja. Vidimo da je na tom polju napravljen napredak i naša obaveza, kao i ljudi koji vode ta sportsko-rekreativna društva, je da za djecu sa smetnjama u razvoju stvorimo što optimalnije uslove da bi mogli da se bave sportom onako kako to rade njihovi vršnjaci koji nemaju te smetnje“, jasan je on.

Današnja manifestacija organizovana je u okviru Septembarskih dana, a kako je ispred opštine Nikšić kazao Milan Korać, sportskih dođađaja u ovom mjesecu biće još sedam ili osam.

„Moram istaći sa opština pridaje poseban značaj kada su djeca sa smetnjama u razvoju u pitanju kroz obrazovanje, sportske aktivnosti… Nadam se da će i lokalna zajednica i šira društvena zajednica ubuduće to podići na jedan značajan nivo i da će oni postati značajni činioci u našem društvu, kako bi, prije svega, izgradili sebe u ljude koji mogu da daju doprinos društvenoj zajednici, sebi i svojim porodicama, da se ostvare sjutra na poslovnom planu, kako bi ekonomski postale snažnije i zadovoljnije osobe“, zaključio je Korać.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Takmičari džudo kluba Trebjesa osvojili su devet medalja na međunarodnom turniru "Trofej Bara".
Na Evropskom juniorskom kupu koji je juče održan u Rijeci, Andrijana Šutović, takmičarka Džudo kluba Straševina, osvojila je bronzanu medalju.