Autor: onogost.me
Foto: Aleksandar Zeković
15:38
4.3.2020.

Specijalna olimpijada: Učenici potpisali online obećanja da će širiti inkluziju osoba sa intelektualnim smetnjama

Kampanja Specijalne olimpijade Crne Gore pod nazivom “Širi glas o inkluziji” danas je održana u Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi.


Ovoj kampanji koja je praćena svuda u svjetu i sprovodi se u preko 6.000 škola, u Nikšiću je danas prisustvovalo oko 200 učenika.

Oni su potpisali online obećanje ukucavajući snažnu, zajedničku poruku: „Dajem obećanje da ću širiti inkluziju tako što ću  postati dio Ujedinjene Generacije.“  /„I pledge to spread inclusion by becoming part of the Unified Generation!“

Kampanja je nastala 2009. godine i na samom početku  bila je fokusirana na zaustavljanje ili eliminaciju riječi “retard” kako su se nazivale osobe sa intelektualnim smetnjama.

 “Od 2009. do 2019. mnogo događaja je sprovedeno na tu temu, od 2019. se proširuje kao socijalna inkluzija osoba sa intelektualnim smetnjama. Ova kampanja poziva ljude da potpišu online obećanje putem platforme i da daju svoj neki lični pečat odnosno obećanje kako mogu doprinjeti da se osobe sa intelektualnim smetnjama involviraju u njihove društvene zajednice. Na toj platformi postoji online brojač i mi smo ga danas popeli za 200 više,“ istakla je Nina Brcanović-Milović, koordinatorka Specijalne olipmpijade Crne Gore.

Ona je istakla da inkluzija osoba sa smetnjama u razvoju može biti još bolja.

 “Specijalna olimpijada postoji u 193 države koje podržavaju ovu akciju što znači da se radi konstantno na tome, to je jedan kontinuiran proces gdje nema prestanka. Oko 200 miliona ljudi u svijetu imaju intelektualne smetnje, mnogi od njih su i dalje izolovani u školama, na svojim radnim mjestima i zato postoje ove kampanje da bi se svi uključili i podržali, da se skrene pažnja svima da uvjek možete uraditi nešto više. Akcija je neophodna da se kroz sport omogućava osobama sa intelektualnim smetnjama da budu socijalno uključeni pa i da se okite nekom medaljom”, objasnila je ona.

Ekonomska škola je od 2013. godine uključena u ovaj program.

 “Od osnivanja naša škola se bavi intezivno sportom, međutim, sad je priča šira i od novembra mjeseca imamo “Unified klub“ kome su naziv dali naši učenici. U klubu imamo volontere, mlade lidere, takođe sportski tim gdje organizujemo treninge kao i mnoge druge stvari koje vole da rade, samim tim da i oni kao tinejdzeri se oprobaju u stvarima koje njima odgovaraju”, navela je profesorica fizičkog obrazovanja u pomenutoj školi Milica Kovačević.

Pored Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole, učesnici ove kampanje su Srednja stručna škola iz Nikšića kao i dvije škole iz Podgorice.

Aleksandar Zeković

Ostale vijesti iz kategorije