Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
08:04
23.5.2020.

Prije tačno deceniju Nikšićani osvojili Mont Everest

Na današnji dan, prije tačno deceniju, naši sugrađani i članovi PSD Javorak Marko Blečić, Đorđije Vujičić i Dragutin Šlagi Vujačić, popeli su se na Mont Everest i tako postali prvi Crnogorci koji su osvojili "vrh svijeta".


Prvi se na krov svijeta popeo Marko Blečić. Dvadeset minuta kasnije na vrh je izašao Đorđije Vujičić, a poslije još dvadeset Dragutin Šlagi Vujović.

Njihov sportski podvig upisao je Crnu Goru kao 65. državu svijeta čija zastava je iznijeta na Mont Everest. Trojica vrsnih planinara, alpinista i gorskih spasioca tokom te ekspedicije 68 dana su bili odvojeni od svih, prepušteni sebi i jedni drugima, a njihova imena ostaće upisana zlatnim slovima, kao i 23.maj 2010. godine, kada se na Mont Everestu zavijorila i zastava Crne Gore.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 14:26
  23.5.2020.

  Vrijeme karantina i izolacije zbog koronavirusa možda je najteže padalo sportistima. Nemogućnost da treniraju u normalnim uslovima odrazila se  na formu svih, pa je vođen time naš sugrađanin i fitnes instruktor Ivan Vuletić došao na ideju da krene sa organizovanjem onlajn treninga na daljinu.

 • 12:22
  22.5.2020.

  Velike pobjede i brojne medalje izvojevane na borilištima širom svijeta i požrtvovani nastupi crnogorskih sportista u dresu, kimonu ili kapici sa crnogorskim grbom najbolja su potvrda ispravnosti odluke na referendumu, kazao je direktor Karate saveza Dragoljub Fatić.

 • 15:07
  18.5.2020.

  Najuspješnijim sportistima u studentskom sportu dodijeljene su danas stipendije Ministarstva sporta i mladih i Studentskog sportskog saveza. Za osam studenata koji su ostvarili najbolje rezultate opredijeljeno je iz budžeta 8.000 eura za stipendije.

 • 07:53
  18.5.2020.

  Od danas na snagu stupa drugi stepen ublažavanja privremenih mjera u sportu, koje je još ranije odobrilo Nacionalno koordinaciono tijelo.