Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Počinje Memorijalni turnir “Vladimir Bato Kontić”

memorijal_bato_kontiv_sah
ŠSCG
  • Autor onogost.me
  • 15.04.2021. u 20:39

Memorijalni šahovski turnir "Vladimir Bato Kontić" biće održan u Nikšiću u Hotelu "Onogošt" od petka 16. aprila zaključno sa četvrtkom, 22. aprilom, saopšteno je iz Šahovskog saveza Crne Gore. 

Najavljeno je i da će svečano otvaranje biti organizovano u 15.30 časova, a u skladu sa epidemiološkim mjerama i preporukama evropske šahovske asocijacije.

“Memorijalni turnir u spomen na rano ugaslu zvijezdu jugoslovenskog šaha (1970 – 1990) međunarodnog je karaktera i izuzetne jačine. Okuplja 20 igrača iz deset svjetskih zemalja, sa prosječnim rejtingom 2.425, što ga čini jednim od najjačih šahovskih turnira odigranih u novijoj šahovskoj istoriji Crne Gore. Između ostalih, učestvuju: VM Sanal Vahap, vodeći turski šahista, kao i Pjer Luiđi Baso iz Italije, ali i mlade nade svjetskog šaha, Ajdin Sulejmanli iz Azerbejdžana i Daniel Darda iz Belgije koji imaju po svega petnaest godine. Domaće igrače predvode naš velemajstor Nikola Đukić i aktuelni prvak Crne Gore, Blažo Kalezić, a za njima slijede igrači novog talasa našeg šaha, internacionalni majstor Luka Drašković, kao i FIDE majstori Aleksandar Tomić i Nikola Potpara, kao i Božidar Kisić. Crnu Goru će predstavljati i aktuelni prvak svijeta za slabovide i slijepe, intermajstor Predrag Nikač, kao i njegov kolega po tituli, Marko Krivokapić. Na turniru će i nastupiti dvije dame, ženski velemajstor i nositeljka titule muškog intrnacionalnog majstora, Julija Osmak iz Ukrajine, kao i seniorska prvakinja Srbije, mlada Teodora Injac, koja je nedavno u Podgorici osvojila titulu ženskog velemajstora.

Igraće se po švajcarskom sistemu, biće odigrano devet kola, a tempo igre je sat i po za četdeset poteza, plus pola sata za ostatak partije, uz bonifikaciju od 30 sekundi, od prvog poteza”, navodi se u saopštenju Šahovskog saveza.

Dodaje se i turnir organizuje Šahovski savez Crne Gore (ŠSCG) u saradnji sa Šahovskim klubom (ŠK) Elektroprivreda, a doprinos organizaciji dali su i prijatelji turnira: Opština Nikšić, Turistička organizacija Nikšić, Hotel “Onogošt”, Radio-televizija Nikšić, kao i mnogi šahisti i ljubitelji šaha. Iz saveza su najavili da će ubrzo organizovati još jedan turnir u našem gradu.

“Ovo je još jedna u nizu aktivnosti Šahovskog saveza ove godine, nakon organizacije više jakih turnira u okviru Proljećnog festivala (dva intermajstorka i jedan velemajstorski turnir, …) i najave početka projekta “Šah u škole”, kao i drugih aktivnosti… Nakon Memorijala Batu Kontiću, šah u Nikšiću se nastavlja igrati takođe još jednim turnirom memorijalnog karaktera. Drugi memorijal posvećen je nikšićkim šahovskim radnicima i ljubiteljima šaha: Vitomiru Vitu Lekiću, Nikoli Čiči Mijuškoviću, prof. dr Blagoju Ceroviću, dr Momu Sariću, Dragu Adžiću… Šahovski savez sa ponosom može najaviti da će i taj Memorijal, kako velika imena i zaslužuju, okupiti istaknute šahiste iz regiona i svijeta”, dodaje se u saopštenju.

Vladimir Bato Kontić rođen je 16. maja 1970. godine, a tragično je izgubio život po povratku sa turnira u Parizu 25. aprila 1990. Kontić je u svojoj kratkoj, ali bogatoj šahovskoj karijeri osvojio sve značajne turnire jugoslovenskog pionirskog i omladinskog šaha, a na međunarodnoj šahovskoj sceni parirao je uspješno igračima od kojih su mnogi i danas u samom vrhu drevne igre. Sa nepunih 20 godina mladi Kontić je, pored ostalih, zabilježio sljedeće uspjehe: pionirski prvak Crne Gore 1984. i 1985; pionirski prvak Jugoslavije 1985; omladinski prvak Crne Gore 1986; omladinski viceprvak Crne Gore 1987 – zlato mu je preuzeo stariji brat, rival i saigrač, IM Đorđije Kontić. Omladinski prvak Srbije i omladinski prvak Jugoslavije, u izuzetnoj konkurenciji, postao je 1988. godine.

Na  kadetskom prvenstvu Evrope u Francuskoj osvojio je 4. mjesto, a na kadetskom prvenstvu svijeta u Argentina 6. mjesto. Posebno se ističe trijumf na nezvaničnom brzopoteznom turniru omladinskog šampionata Evrope, organizovanom u Holandiji 1988. godine. Kontić je tada pobijedio engleskog vunderkinga Majkla Adamsa, Alekseja Dreeva i brojne šahiste koji su godinama kasnije predstavljali samu elitu svjetskoga šaha.  Omladinski klupski prvak Jugoslavije bio je sa ŠK Radnički 1988. godine, koji je 2019. organizovao memorijalni turnir u čast svog nekadašnjeg igrača.

Predvodeći reprezentaciju Jugoslavije osvojio je zlatnu medalju na ekipnom omladinskom prvenstvu Balkana.

 Iz Šahovskog saveza su podsjetili da su u Nikšiću u prošlosti organizovani veliki međunarodni turniri na kojima su učestvovali tada najbolji šahisti svijeta.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Takmičarka džudo kluba Straševina Andrijana Šutović osvojila je bronzanu medalju na Evropskom kupu za kadete (U18) koji je održan u Berlinu.
Na takmičenjima Gorski Kup na Kopaoniku i Dardania Kup na Ski centru Arxena Dunja Kovačević, članica reprezentacije i takmičarka Ski kluba "Pobjednik", osvojila je zlatnu medalju u slalomu i dvije bronzane u slalomu i veleslalomu u kategoriji U16.