Autor: onogost.me
Foto: ŠSCG
07:48
16.4.2021.

Počinje Memorijalni turnir “Vladimir Bato Kontić”

Memorijalni šahovski turnir "Vladimir Bato Kontić" biće održan u Nikšiću u Hotelu "Onogošt" od petka 16. aprila zaključno sa četvrtkom, 22. aprilom, saopšteno je iz Šahovskog saveza Crne Gore. 


Najavljeno je i da će svečano otvaranje biti organizovano u 15.30 časova, a u skladu sa epidemiološkim mjerama i preporukama evropske šahovske asocijacije.

“Memorijalni turnir u spomen na rano ugaslu zvijezdu jugoslovenskog šaha (1970 - 1990) međunarodnog je karaktera i izuzetne jačine. Okuplja 20 igrača iz deset svjetskih zemalja, sa prosječnim rejtingom 2.425, što ga čini jednim od najjačih šahovskih turnira odigranih u novijoj šahovskoj istoriji Crne Gore. Između ostalih, učestvuju: VM Sanal Vahap, vodeći turski šahista, kao i Pjer Luiđi Baso iz Italije, ali i mlade nade svjetskog šaha, Ajdin Sulejmanli iz Azerbejdžana i Daniel Darda iz Belgije koji imaju po svega petnaest godine. Domaće igrače predvode naš velemajstor Nikola Đukić i aktuelni prvak Crne Gore, Blažo Kalezić, a za njima slijede igrači novog talasa našeg šaha, internacionalni majstor Luka Drašković, kao i FIDE majstori Aleksandar Tomić i Nikola Potpara, kao i Božidar Kisić. Crnu Goru će predstavljati i aktuelni prvak svijeta za slabovide i slijepe, intermajstor Predrag Nikač, kao i njegov kolega po tituli, Marko Krivokapić. Na turniru će i nastupiti dvije dame, ženski velemajstor i nositeljka titule muškog intrnacionalnog majstora, Julija Osmak iz Ukrajine, kao i seniorska prvakinja Srbije, mlada Teodora Injac, koja je nedavno u Podgorici osvojila titulu ženskog velemajstora.

Igraće se po švajcarskom sistemu, biće odigrano devet kola, a tempo igre je sat i po za četdeset poteza, plus pola sata za ostatak partije, uz bonifikaciju od 30 sekundi, od prvog poteza”, navodi se u saopštenju Šahovskog saveza.

Dodaje se i turnir organizuje Šahovski savez Crne Gore (ŠSCG) u saradnji sa Šahovskim klubom (ŠK) Elektroprivreda, a doprinos organizaciji dali su i prijatelji turnira: Opština Nikšić, Turistička organizacija Nikšić, Hotel "Onogošt", Radio-televizija Nikšić, kao i mnogi šahisti i ljubitelji šaha. Iz saveza su najavili da će ubrzo organizovati još jedan turnir u našem gradu.

“Ovo je još jedna u nizu aktivnosti Šahovskog saveza ove godine, nakon organizacije više jakih turnira u okviru Proljećnog festivala (dva intermajstorka i jedan velemajstorski turnir, ...) i najave početka projekta "Šah u škole", kao i drugih aktivnosti... Nakon Memorijala Batu Kontiću, šah u Nikšiću se nastavlja igrati takođe još jednim turnirom memorijalnog karaktera. Drugi memorijal posvećen je nikšićkim šahovskim radnicima i ljubiteljima šaha: Vitomiru Vitu Lekiću, Nikoli Čiči Mijuškoviću, prof. dr Blagoju Ceroviću, dr Momu Sariću, Dragu Adžiću... Šahovski savez sa ponosom može najaviti da će i taj Memorijal, kako velika imena i zaslužuju, okupiti istaknute šahiste iz regiona i svijeta”, dodaje se u saopštenju.

Vladimir Bato Kontić rođen je 16. maja 1970. godine, a tragično je izgubio život po povratku sa turnira u Parizu 25. aprila 1990. Kontić je u svojoj kratkoj, ali bogatoj šahovskoj karijeri osvojio sve značajne turnire jugoslovenskog pionirskog i omladinskog šaha, a na međunarodnoj šahovskoj sceni parirao je uspješno igračima od kojih su mnogi i danas u samom vrhu drevne igre. Sa nepunih 20 godina mladi Kontić je, pored ostalih, zabilježio sljedeće uspjehe: pionirski prvak Crne Gore 1984. i 1985; pionirski prvak Jugoslavije 1985; omladinski prvak Crne Gore 1986; omladinski viceprvak Crne Gore 1987 - zlato mu je preuzeo stariji brat, rival i saigrač, IM Đorđije Kontić. Omladinski prvak Srbije i omladinski prvak Jugoslavije, u izuzetnoj konkurenciji, postao je 1988. godine.

Na  kadetskom prvenstvu Evrope u Francuskoj osvojio je 4. mjesto, a na kadetskom prvenstvu svijeta u Argentina 6. mjesto. Posebno se ističe trijumf na nezvaničnom brzopoteznom turniru omladinskog šampionata Evrope, organizovanom u Holandiji 1988. godine. Kontić je tada pobijedio engleskog vunderkinga Majkla Adamsa, Alekseja Dreeva i brojne šahiste koji su godinama kasnije predstavljali samu elitu svjetskoga šaha.  Omladinski klupski prvak Jugoslavije bio je sa ŠK Radnički 1988. godine, koji je 2019. organizovao memorijalni turnir u čast svog nekadašnjeg igrača.

Predvodeći reprezentaciju Jugoslavije osvojio je zlatnu medalju na ekipnom omladinskom prvenstvu Balkana.

 Iz Šahovskog saveza su podsjetili da su u Nikšiću u prošlosti organizovani veliki međunarodni turniri na kojima su učestvovali tada najbolji šahisti svijeta.

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:05
  13.5.2021.

  Komemoracija povodom smrti Miodraga Skala Gvozdenovića, proslavljenog odbojkaškog reprezentativca, osvajača prve medalje odbojkaša na Evropskim prvenstvima, koji je preminuo u u 77. godini, održana je danas u Subotici.

 • 07:56
  13.5.2021.

  Ekipa Montenegrini za koju nastupaju Nikšićani Milinko Malović i Filip Mijušković plasirala se u polufinale sportskog kviza "Zicer", koji se emituje na Radio-televiziji Crne Gore.

 • 15:39
  9.5.2021.

  Vardarska ulica predstavlja sam centar grada Nikšića. Uska uličica u kojoj je smješteno par manjih kafana i poneka zanatska radnja i danas odiše duhom starog Nikšića. Često, kasno uveče, kada prolazite trotoarom i izlazite naprijed ka Karađorđevoj, osjećate duh nekih prošlih vremena i kroz glavu vam prolazi ono što je Vito Nikolić nekada, u svom pjesničkom zanosu, slikao riječima, dočaravajući život gradskih boema.

 • 12:00
  9.5.2021.

  Na IX međunarodnom džudo kupu „Berkovići 2021” koji je okupio preko 500 takmičara iz 39 klubova i 3 zemlje, takmičari džudo kluba Akademik ukupno su osvojili 30 medalja od čega 12 zlatnih, 7 srebrnih i 11 bronzanih.