Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Online treninzi za vraćanje u formu nakon koronavirusa

100879941_560357151544376_8720523970283044864_n
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 23.05.2020. u 06:14

Vrijeme karantina i izolacije zbog koronavirusa možda je najteže padalo sportistima. Nemogućnost da treniraju u normalnim uslovima odrazila se  na formu svih, pa je vođen time naš sugrađanin i fitnes instruktor Ivan Vuletić došao na ideju da krene sa organizovanjem onlajn treninga na daljinu.

On je odavno razmišljao da krene sa realizacijom online treninga, ali je po sopstvenom priznanju bio skeptic, sumnjajući sa li će ovakva vrsta treninga biti dovoljno kvalitetn“Plašio sam se malo da li ću biti dovoljno dostupan svojim online klijentima za dodatne informacije, savjete, podršku i slično, mislim da ni jedan trener ne bi volio da dodje u situaciju da mu klijent kaže ‘ti nemaš vremena za mene, samo pošalješ trening i nestaneš. Uzeću drugog.’ Usled dolaska koronavirusa na naše prostore teretane su se zatvorile, mnogi su morali da budu u karantinu, i čovjek koji je navikao da trenira postaje nezadovoljan, nervozan, jer mu je uskraćeno nešto što voli i što mu služi kao bijeg od svakodnevice. Mnogo ljudi je počelo da trenira kod kuće, mnogi znaju šta rade, dok isto tako mnogi samo lutaju i rade šta im padne na pamet. Tada sam se čuo sa mojim mentorom Marinom Bašićem i to je bio momenat odluke. Krenuo sam sa njegovom ‘Online Fitness Academy’ da pokupim potrebne alate, napravim sistem koji mi odgovara i krenem sa online treningom”, navodi Vuletić.

Online trening podrazumijeva rad sa klijentima na daljinu, potrebno je proći par pripremnih faza i namijenjen je svim sportistima i rekreativcima koji žele da oprobaju ovu vrstu vježbanja.

“Prvi korak je poziv, vid upoznavanja sa klijentom kako bi se stvorio dobar odnos sa klijentom. Drugi korak je upitnik koji vježbač popunjava. Osnovni podaci, spavanje, hrana, dnevna aktivnost, nivo stresa, i mnoge druge informacije, sve što mi moze pomoći da što bolje i efikasnije kreiram program spram njegovih mogućnosti i ciljeva. Nakon upitnika vježbač će odraditi inicijalno testiranje, kako bi pratili napredak, i u slučaju da postoje odredjene asimetrije i disbalansi, što mi takodje pomaže u odabiru i doziranju vježbi. Naravno uz vježbe idu precizne instrukcije kako bi se iste bezbedno i pravilno izvodile. Sportisti, rekreativci, mlađa populacija, skoro svi mogu da učestvuju u online treningu, zavisno da li žele da treniraju kod kuće, u teretani ili napolju, a potreban im je program koji ce zadovoljiti njihove želje i potrebe. Pošto je ova sezona bila kraća za sve sportiste, dobar period su prinuđeni da sami održavaju formu kako bi što spremniji dočekali sledeću. Mnogima to nije lako jer opet ne znaju odakle da počnu, i gdje da nastave. Sigurno da će doći do raznih promjena, iako je ovo duži period priprema nego ikada ranije, ne bi smjeli da dozvole sebi taj luksuz da kažu “ima vremena spremiću se ja brzo””, ističe naš sagovornik.

Vuletić naglašava da je cilj ove njegove akcije da pomognem ljudima, bio to sportista ili rekreativac, da poboljšaju svoje sposobnosti, da ojačaju, dobiju na snazi i mišicnoj masi, izgube višak kilograma, da ojačaju svoja bolna leđa, da se oporave od povreda i pripreme za neke nove napore.

“Mnogi nisu u situaciji da priušte sebi privatnog trenera pa je i sa te strane ovakav način saradnje pristupačan za svakoga. I zabavan. Moram reći da je odziv dobar, bolji nego sto sam očekivao. Iskreno. Javljaju se i inostrani klijenti što mi je posebno drago. Reakcije su do sad pozitivne, ne bi valjalo da je drugačije, zajedničkim snagama se trudimo da svi istraju do ispunjenja svog cilja. Stoga, pozivam sve koji žele da ostvare online saradnju i učine dobru stvar za sebe, svoje zdravlje, stojim vam na raspolaganju”, zaključuje on.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Golbal klub Nikšić sa maksimalnim učinkom, kao prvoplasirani u B grupi, izborio je plasman u finale kvalifikacionog turnira u Berlinu i nastup na finalnom turniru Lige šampiona.