Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
11:17
18.4.2019.

Nikač ponosan nakon uspjeha karijere

Šest pobjeda i tri remija učinak koji je crnogorskog šahistu Predraga Nikača doveo do titule prvaka na IBCA Svjetskom prvenstvu u Kaljariju za osobe sa smetnjama vida.


Pobijedio je Slovenca Aleksandera Uršiča, Rusa Ruslana Draganova, bugarskog internacionalnog majstora Rasima Nizama, Ukrajince Vladislava Kolpakova i Olega Tuku i Poljaka Pjotra Dukačevskog. Remizirao je sa Poljakom Anžejom Migalom, Rusom Aleksejom Smirnovim i Marćinom Tazbirom iz Poljske, prvoplasiranim na svjetskog rang listi.

“Izuzetno sam ponosan i zadovoljan, ovo je kruna moje šahovske karijere. Poslije zlatne medalje na šahovskoj olimpijadi i titule prvaka svijeta više ne vidim svrhu da li da ubuduće igram šah, posebno u ovoj konkurenciji. Nikada nije bilo jače prvenstvo, možda i najbrojnije do sada. Učestvovalo je 86 šahista iz 26 država. Bio sam postavljen za sedmog nosioca”, rekao je Nikač i dodao:.

“Dostojno sam reprezentovao svoju državu i svoj grad. Odigrao sam dobro, a da buden iskren, prijatno sam i sebi i iznenadio rezultatom. Hvala mom sekundantu, internacionalnom majstoru Zdravku Vukoviću, koji mi je pomogao, pogotovo na pishološkom planu.”

Vuković je poručio da mu je kao šahisti, a prije svega prijatelju, bilo zadovoljstvo da Nikaču bude sekundant.

“Bila mi je i čast da slušam našu himnu, u čast našeg šahiste koji stoji ispred zastave. Svi njegovi rivali imali su trenere i kompjutere, a mi smo se pripremali pričajući o šahu, uz jedan stari drveni šah. Gledajući to 20. je pobijedio 21. vijek”, rekao je Vuković.

Izvršni direktor Saveza slijepih Goran Macanović istakao je da je Nikač napravio nestvaran rezultat na Svjetskom prvenstvu.

“Kao debitant na jedinom zvaničnom SP, uspio je da dođe na vrh i iza sebe ostavi niz velemajstora. Nikač je potvrdio da zlato sa šahovske olimpijade nije bila slučajnost, već rezultat dobre igre. Uspjeh posebno dobija na značaju ako se imaju u vidu uslovi u kojima rade i pripremaju se njegovi rivali”, izjavio je Macanović, koji je i predsjednik Skupštine Paraolimpijskog komiteta. Dodao je da je saradanja Saveza slijepih i POK ključ za postizanje vrhunskih rezultata.

 

Izvor: Pobjeda

Ostale vijesti iz kategorije

 • 14:30
  31.5.2020.

  Ministarstvo sporta i mladih sufinansiraće do 70 odsto iznosa članarine za djecu koja se bave sportskim aktivnostima u okviru sportskih klubova.

 • 14:26
  23.5.2020.

  Vrijeme karantina i izolacije zbog koronavirusa možda je najteže padalo sportistima. Nemogućnost da treniraju u normalnim uslovima odrazila se  na formu svih, pa je vođen time naš sugrađanin i fitnes instruktor Ivan Vuletić došao na ideju da krene sa organizovanjem onlajn treninga na daljinu.

 • 08:04
  23.5.2020.

  Na današnji dan, prije tačno deceniju, naši sugrađani i članovi PSD Javorak Marko Blečić, Đorđije Vujičić i Dragutin Šlagi Vujačić, popeli su se na Mont Everest i tako postali prvi Crnogorci koji su osvojili "vrh svijeta".

 • 12:22
  22.5.2020.

  Velike pobjede i brojne medalje izvojevane na borilištima širom svijeta i požrtvovani nastupi crnogorskih sportista u dresu, kimonu ili kapici sa crnogorskim grbom najbolja su potvrda ispravnosti odluke na referendumu, kazao je direktor Karate saveza Dragoljub Fatić.