Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Luka Drašković postao velemajstor

  • Autor onogost.me
  • 12.06.2022. u 19:50

Današnji dan će biti zlatnim slovima zapisan u istoriji crnogorskog šaha - standardni crnogorski reprezentativac i član nikšićke Elektroprivrede, internacionalni majstor, Luka Drašković, osvojio je treći bal, prešao granicu od 2500 rejting poena, pa je na taj način postao velemajstor, prvi nakon 17 godina, odnosno prvi u nezavisnoj Crnoj Gori.

 

Drašković je treću normu osvojio na velemajstorskom turniru koji je igran na Cetinju, gdje je u devet kola, ostvario 4 pobjede i 5 remija i sa šest poena bio najbolji na turniru. Trećim balom ispunio je sve potrebne uslove za velemajstorsku titulu. Njemu je trebao remi u poslednjem kolu, u partiji sa internacionalnim majstorom Dudinom iz Rusije, a nakon četiri sata velike borbe, remi je  promovisao Luku u velemajstora.

Luka Drašković godinama važi sa predvodnika talentovane generacije mladih šahista, a titulu fide majstora osvojio je 2012. godine, dok je internacionalni majstor postao 2014. godine. Standardni je reprezentativac, a prošle godine osvojio je titulu prvaka Crne Gore. Ujedno, Drašković je prošle godine bio prvi predstavnik naše zemlje na Svjetskom kupu. Prvu normu za velemajstora osvojio je u Beogradu 2018. godine, dok je drugu osvojio u januaru ove godine u turskom Ajvaliku.

Mladi Cetinjanin Milo Pobor na ovom turniru osvojio titulu fide majstora, a da su dobar rezultat ostvarili i Draškovićeve reprezentativne kolege: velemajstor Dragiša Blagojević i fide majstor Andrej Šuković.

Turnir na Cetinju igran je u sklopu Festivala šaha, u okviru kojeg se igra i Evropski školski kup, koji je počeo juče, a na kome nastupa 120 mladih šahista.

Festival će biti zaokružen još jednim velemajstorskim turnirom koji počinje preksjutra.

 

Izvor: Šahovski savez/rtcg.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Golbal klub Nikšić sa maksimalnim učinkom, kao prvoplasirani u B grupi, izborio je plasman u finale kvalifikacionog turnira u Berlinu i nastup na finalnom turniru Lige šampiona.