Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
07:54
6.5.2020.

Kreću sportske aktivnosti, od danas na snazi faza A

Od danas su dozvoljene sportske aktivnosti za individualne i kolektivne sportive, a Institut za javno zdravlje odredio je smjernice koje bi sportski klubovi i sportisti trebalo da poštuju.


"U tri faze, postepeno, ćemo krenuti sa mjerama, što se tiće sporta. Faza A omogućava treninge u sportskih treninga u objektima otvorenog i zatvorenog treninga, kao i individualne. Naravno, bez kontakta i uz rigorozne mjere. Druga faza bi omogućila da se krene sa treninzima u kolektivnim sportovima je i ona bi počela od 18. maja, a treća faza od 1. juna - i ona bi omogućila nastavak takmičenja, bez prisustva publike", kazao je ranije ministar Janović.

Faza A, koja je na snazi od danas, sadrži sljedeća pravila:

- Dozvoljene su aktivnosti koje sportista izvodi individualno

- Nema kontakta između sportista i/ili drugog osoblja

- Primjeri dozvoljenih aktivnosti - fizičke vježbe, kondicioni treninzi itd. 

- Trening snage i specifični trenažni procesi za određene sportove dozvoljeni su pod određenim uslovima koji podrazumijevaju redovno održavanje higijene ruku i dezinfekciju sprava nakon korišćenja. 

- U dijelu na kome se obavlja trening mora se ograničiti broj istovremeno prisutnih sportista, trenera, sportskih stručnjaka i tehničkih lica najviše na 12. Za svakog sportistu mora postojati prostor od minimum 10 kvadratnih metara. 

Opšte mjere prevencije podrazumijevaju:

- Nema zadržavanja u prostorijama ili na terenu nakon treninga a vremenski razmak između završetka treninga jedne grupe sportista i početka treninga druge grupe sportista mora biti minimum 30 minuta. 

- Osnovni princip treba da je „Uđite, trenirajte i izađite“. Dođite spremni za trening/fizičku aktivnost, skratite vrijeme boravka u zajedničkim prostorijama/čekaonici i sl. i što manje vremena provodite u malom zajedničkom zatvorenom prostoru. 

- Zabranjen je trening u slučaju bilo kakvih respiratornih simptoma koji mogu ukazivati na COVID-19. U tom slučaju, osoba sa simptomima se odmah upućuje doktoru, a sportska organizacija taj događaj prijavljuje nadležnoj zdravstvenoj instituciji. 

- Stroga primjena mjera lične higijene - redovna higijena ruku prije i nakon treninga. 

- Nije dozvoljeno dijeljenje opreme za vježbanje, predmeta i zajedničkih prostorija – svlačionica, tuš kabina i sl. 

- Zabranjeno je dijeljenje flaša ili peškira.

Ostale vijesti iz kategorije