Autor: onogost.me
Foto: Ilustracija
15:05
16.11.2020.

Karate savez: Neprihvatljiva i ponižavajuća odluka NKT

Karate savez ocijenio je neprihvatljivim odluku Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) da zabrani treninge sportista, a dozvoli rad ugostiteljskih objekata i vlasnika fitnes centara.


Navodi se da je bavljenje fizičkom aktivnošću glavni preduslov za stvaranje imuniteta kod djece i odraslih.

"Smatramo da je stavljanje kafića i restorana ispred sporta veoma ponižavajuće", piše u reagovanju Karate saveza.

NKT je, na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore, prihvatilo izmjene i dopune odgovarajućih naredbi za sprečavanje širenja novog koronavirusa.

"Dio tih naredbi se odnosi na sportske aktivnosti, odnosno zabranu treniranja sportista amatera i održavanja sportskih takmičenja u manjim zatvorenim prostorima. Istim naredbama, dozvoljen je rad ugostiteljskih objekata po starom sistemu (četvoro za isti sto), rad teratana, povratak djece u školu", piše u saopštenju.

Navodi se da se donijete mjere ne odnose na profesionalne sportiste i rekreativce.

"Pitamo nadležne, zašto se sportisti amateri diskriminišu na ovaj način? Da li su amaterski sportovi manje važni i manje bezbjedni od profesionalnih", upitali su iz Karate saveza.

Karate savez podsjeća da je u proteklih nekoliko godina daleko najuspješniji sport u Crnoj Gori.

"U 2019. godini karatista Mario Hodžić je izabran za najboljeg sportistu Crne Gore, a Bojan Bošković je tri puta za redom biran za najboljeg mladog sportistu Crne Gore. Jedine dvije medalje za Crnu Goru, sa Evropskih igara, donijeli su karatisti, Mario Hodžić u Bjelorusiji i Marina Raković u Azerbejdžanu", podsjećaju u Karate savezu.

Kako se navodi iz te asocijacije karatisti su od sticanja nezavisnosti Crne Gore konstantno donosili medalje sa najvećih evropskih i svjetskih takmičenja.

Podsjeća se da karate klubovi godinama osvajaju titule najboljih u svojim opštinama - Omladinac u Podgorici, KK Bar u Baru, Onogošt u Nikšiću, Gorštak u Kolašinu.

"Od svih olimpijskih kandidata, u svim crnogorskim sportovima, najviše šansi da ispune normu za Tokio imaju upravo karatisti. Sam podatak, da je na prethodnom seniorskom prvenstvu svijeta u Madridu učestvovalo više od 200 država sa preko 1.000 takmičara, dovoljno govori o popularnosti i značaju karate sporta", piše u saopštenju.

Navodi se da su nakon donošenja neobjašnjivih i nelogičnih mjera, karate klubovi zatvoreni, a sportisti spriječeni da treniraju.

 "Pitamo da li pravo treninga imaju samo povlašćeni? Da li mi kao amaterski sport imamo neka prava? Zašto je na kraju karajeva dozvoljen nastup sportista amatera na Olimpijadi, ako naše nadležne institucije njih smatraju građanima drugog reda? Da li je normalno dozvoliti boravak u kafani četvoro osoba za isti sto, a smatrati sport opasanim po život ", pitaju iz Karate saveza.

Karate savez apeluje na sve nadležne, da hitno donesu izmjene i dopune postojećih mjera, koje će se odnositi na treninge sportista amatera.

"Dozvolite treninge uz poštovanje svih epidemioloških mjera. Saglasni smo da, ukoliko se mjere ne budu poštovale, prekršioci budu najstrožije kažnjeni", piše u saopštenju Karate saveza.

Izvor: Mina

Ostale vijesti iz kategorije