Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Džudo savez izbrisan iz registra i tvrdi da Ministarstvo sporta vrši nezapamćeno nasilje

dzudosavezlogo-429x320_2
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 12.02.2019. u 10:17

Džudo savez Crne Gore obavijestio je sportsku javnost da je na njegovu adresu stigla odluka Ministarstva sporta i mladih da je Savez izbrisan iz Registra sportskih organizacija, zbog neusklađivanja Statuta sa Zakonom o sportu.

Nakon što je dobio odluku Ministarstva sporta i mladih, Džudo savez Crne Gore je saopštio da je time “nastavljena borba protiv pravnim djelovanjem koje nijesu spojive sa funkcijama Ministarstva sporta i sporta uopšte”.

“Počev od 2017. godine kada je ministar, iz samo njemu znanih razloga uskratio budžet Džudo savezu za 50 odsto, koji je opredjeljen Odlukom o raspodjeli sredstava sportskim subjektima u 2017. godini, obrazlažući svoj postupak kao ‘nenanamjensko trošenje sredstava’ (iako je revizor dao pozitivno mišljenje na finansijski izvještaj saveza za 2017. godinu, čime je svjesno nanio štetu i direktno prepolovio takmičarski plan i program reprezentativaca za tu godinu)”, navodi se u saopštenju.

Istu praksu, navodi DŽSCG, ministar je nastavio i u 2018. godini kada je “nezakonito uskratio davanje saglasnosti na Statut Savezu”.

„Akt kojim Ministarstvo sporta nije dalo saglasnost na Statut, Upravni sud je poništio presudom U.br 3472/18 od 03.10.2018. i obavezao ga da donese novu odluku“, stoji u saopštenju.

“Ministar je potpuno neosnovano i nepotrebno slao inspekcije više puta davajući im konkretne zadatke, što su inspektori i priznali, izjavljujući da moraju donijeti rešenje o privremenoj zabrani obavljanja sportskih aktivnosti i djelatnosti DŽSCG, što su i uradili, a što je kasnije navedenom odlukom Upravnog suda utvrđeno kao protivpravno.

Ministar se, međutim, nije obazirao na presudu Upravnog suda pa je i ovog puta nezakonito obustavio uplatu 50 odsto sredstava, koja su opredjeljena DŽSCG, Odlukom o raspodjeli sredstava sportskim subjektima u 2018. godini”,

U saopštenju DŽSCG se navodi da “ministar Janović preko direktora Direktorata za sport Miloša Lalevića pokušava da, po svaku cijenu da sruši jedan jedini Džudo savez Crne Gore i za sebe i svoje drugare napravi novi, po njihovoj mjeri i njihovim željama”.

“Koristeći svoje pozicije idu toliko daleko da direktno pozivaju rukovodstva džudo klubova i služeći se manipulacijama utiču na to da rukovodstva klubova ne treba da idu na Skupštinu saveza, kako bi pokušali da ospore kvorum što im na kraju nije pošlo za rukom, te su Skupštine ipak održane i donijete legalne odluke. Posebna priča je organizacija Evropskog prvenstva za mlađe seniore, koje je 2017. održano u Podgorici, gdje se ministar, iako uredno pozivan, nije udostojio bude prisutan na otvaranju prvenstva koje je jedan od najvećih sportskih događaja u Crnoj Gori od njenog osnivanja, već je, što je nezapamćeno u savremenom svijetu, opstruirao na sve načine održavanje ovog događaja. Nakon održavanja EP, DŽSCG je imao priliku da bude domaćin Svjetskog kadetskog prvenstva, ali je ostao uskraćen za saglasnost Ministarstva sporta. O šteti koja je nanešena nedavanjem saglasnosti za organizaciju ovog planetarnog takmičenja suvišno je govoriti”, stoji u saopštenju.

“Nezapamćeno nasilje Ministarstva sporta i mladih nad Džudo savezom Crne Gore kulminiralo je rješenjem koje je juče stiglo na adresu Saveza”, ističe se i napominje da “tekst koji je naveden u obrazloženju nema puno veze sa činjeničnim stanjem i Zakonom o sportu, a svakako da govori o kakvoj je pozadini riječ i svakako da će biti predmet nadležnih organa”.

“Džudo savez će nastaviti sa transparentnim i organizovanim radom i sa svim pravnim sredstvima će nastojati da se izbori za status sporta koji zaslužuje, iako je Vlada Crne Gore i do sada trebalo da presipita rad i djelovanje Ministarstva sporta po mnogim pitanjima, a posebno zbog odnosa prema Džudo savezu Crne Gore”.

 

Izvor: vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Golbal klub Nikšić sa maksimalnim učinkom, kao prvoplasirani u B grupi, izborio je plasman u finale kvalifikacionog turnira u Berlinu i nastup na finalnom turniru Lige šampiona.