Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Biciklizam dobio na značaju tokom pandemije Covid-19

116279022_823879391480569_6960422455673563900_o
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 05.09.2020. u 06:31

Od pojave koronavirusa biciklizam postaje sve atraktivniji vid rekreacije u svijetu pa i u Crnoj Gori. Ana Petrović Njegoš, iz Biciklističkog kluba "Perun", kaže da su u toku pripreme za održavanje državnog turnira u biciklizmu pod Trebjesom.

Biciklizam u Nikšiću veže se za Biciklistički klub „Perun“ koji već godinama promoviše i unaprijeđuje taj sport ne samo u gradu pod Trebjesom već u Crnoj Gori. Predsjednica kluba Ana Petrović Njegoš ističe da su svi klupski planovi morali biti odgođeni zbog pandemije koronavirusa koji je uticao na održavanje brojnih takmičenja, ali ne i na uživanje u vožnji bicikla.

„Što se takmičarskog dijela tiče i planova, korona nas je sve poremetila, tako da su sve naše aktivnosti odgođene za neko bolje vrijeme. Morali smo da odgodimo i planiranu biciklijadu u julu. Čekamo pogodan trenutak, najavićemo je onog trena kada NKT kaže da je to moguće“, istakla je Petrović Njegoš.

Biciklizam odličan vid samoizolacije

Iako je epidemija poremetila planirano, desili su se i pozitivni pomaci. Petrović Njegoš kaže da je porastao broj ljubitelja vožnje biciklom u čitavom svijetu, pa i u Crnoj Gori. NKT je prepoznalo biciklizam kao odličan način praktikovanja sporta u kojem čovjek zadržava distancu, a da pri tom nije potrebna maska.  

„Ono što se dobro desilo, ako tako mogu da kažem, u vrijeme korone je to što su ljudi prepoznali biciklizam kao idealan vid samoizolacije. U onom trenutku kada su prestali da rade taksisti, biciklistima je bio otvoren put. Imali smo mogućnost da se krećemo na biciklu od kuće do posla, prodavnice i imali smo i neku koliko-toliku vrstu rekreacije. Tako da se broj biciklista povećao ne samo u Nikšiću i Podgorici već u cijeloj Crnoj Gori“, istakla je Petrović Njegoš.

Porodična relaksacija

Samoizolacija je povezala porodice i tražio se način da se slobodno vrijeme provode na kvalitetan način. Mnogi su razonodu našli u biciklizmu.

„Pojavio se biciklizam kao idealan vid rekeracije za čitavu porodicu. Mislim da su djeca otkrila, zajedno sa roditeljima, prirodne ljepote naše opštine. A ono što sam primjetila tokom vožnje bicikla u ruralnim područjima je veći broj obradivih površina, ljepše i više uređenih dvorišta u prigradskim naseljima“, naglasila je Petrović Njegoš.

Promoter turističkih potencijala i prirodnih ljepota

Biciklizam kao lijep i atraktivan vid rekreacije na dobar način promoviše prirodne ljepote i turističke potencijale.

„Biciklistički maratoni, takmičenja mogu da promovišu najljepše predjele nekog kraja. Tome se radujem u narednom periodu i nadam se da će toga biti. Ako cijeli svijet prepoznaje biciklizam kao idealno prevozno sredstvo, ako znamo da se samo u Beču povećao broj biciklista za vrijeme korone na 600.000, u Velikoj Britaniji koja je za 500 odsto povećala prodaju bicikala, Njemačku koja je preko 16 miliona iz budžeta odvojila za biciklističku infratsrukturu, moramo i mi prepoznati biciklizam“, istakla je Petrović Njegoš.

U Biciklističkom klubu „Perun“  smatraju i da bicikl treba prepoznati ne samo kao prevozno već i kao putničko sredstvo.

„Gde ćete bolje putničko sredstvo od cikloturizma. Crna Gora je neotkriveni dragulj za bicikliste. Samo u Nikšiću imamo mnogo atraktivnih staza, kao što je staza na Trebjesi. Naša opština je takva da smo mi samo na par kilometara od grada u jednom dijelu ruralne oblasti, pa tu imamo stazu koja nas vodi prema Slivlju, vožnja uz kanal, pa stazu oko Slanog jezera koja nas odvlači u divlju netaknutu prirodu, imamo stazu oko jezera Krupac, staze prema Vojniku, Lukavici, Kapetanovom jezeru i brojne druge“, ističe Petrović Njegoš. 

Turnir u biciklizmu na Trebjesi

Biciklistički klub “Perun” ovih dana radi na organizaciji državnog turnira na Trebjesi.

„Mi se pripremamo kao da će da bude svjetski šampionat. Stazu uređujemo, tehnički dio koji je do nas završavamo. Mlađi biciklisti, pioniri, kadeti sa velikim nestrpljenjem čekaju takmičenje. Pored državnog šampionata u planinskom biciklizmu koji će odrediti u svakoj kategoriji šampiona. mi organizujemo i Trofej Trebjese. Upravo kako bi dali mogućnost onim biciklistima koji nijesu takmičari, dajemo mogućnost rekreativicima kao i kategorijama hobi fan i hobi sport, za koje smo osmislili stazu kilometar i sto tek toliko da osjete čari sportskog duha, čari planinskog biciklizma“, kazala je Petrović Njegoš.

Sve lubitelje biciklizma klub “Perun” poziva da dođu 13, septembra na Trebjesu.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Takmičarka džudo kluba Straševina Andrijana Šutović osvojila je bronzanu medalju na Evropskom kupu za kadete (U18) koji je održan u Berlinu.
Na takmičenjima Gorski Kup na Kopaoniku i Dardania Kup na Ski centru Arxena Dunja Kovačević, članica reprezentacije i takmičarka Ski kluba "Pobjednik", osvojila je zlatnu medalju u slalomu i dvije bronzane u slalomu i veleslalomu u kategoriji U16.