Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Perović: Bilo je lijepe košarke i ozbiljnih derbija, jasno je da “crveni” imaju mnogo problema

69645863_366744014279756_1766999401554771968_n
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 07.09.2019. u 06:29

Svjetsko prvenstvo u košarci ušlo je u drugu fazu gdje su odigrani prvi mečevi u grupama I i J, dok će danas biti na program susreti K i L. Svoje impresije o dosadašnjem dijelu takmičenja, kao i prognoze za nastavak turnira u Kini dao nam je sportski novinar Vlado Perović.

On smatra da se sa formatom takmičenja gdje učestvuju 32 reprezentacije nije moglo vidjeti previše kvaliteta, ali da je grupna faza bila jako zabavna.

“Vidjeli smo i nekoliko pravih derbija i ozbiljnih utakmica, nekoliko velikih iznenađenja, ali i nekoliko utakmica gdje su selekcije ”manjeg” kvaliteta u duelima sa sebi sličnima pokazale da zaslužuju učešće na svjetskom šampionatu. Grupna faza je i pokazala odnos nekih selekcija prema igri, rivalu, rezultatu, meni se jako svidjelo kako je Srbija od početka, do praktično posljednjeg minuta svakog meča imala ozbiljnost, pristup, kako je svaki igrač tražio svoje minute uz pozitivnu energiju na parketu i zato su uostalom i prvi favoriti šampionata. Svakako da je poraz Njemačke od Dominikane nekako najveće iznenađenje, upravo to govori da protiv svakog morate da igrate jako i sa stavom i da ne smijete nikoga da potcijenite. Ovo je bila i odlična prilika da se bolje upoznamo sa igračima nekih reprezentacija koji su veliki potencijali, a koje nijesmo gledali previše na parketu u svojim klubovima. Tu mislim na neke NBA igrače, ali i košarkaše reprezentacija za koje mi govorimo da su ”egzotične”. Derbi susreti Brazil – Grčka, Litvanija – Australija, zatim USA – Turska, pa povratak Portorika u prvom kolu, pokazali su ljepotu igre i koliko jedna lopta, posjed, slobodno bacanje prave razliku i mislim da tu ne može da bude zamjerki”, kazao je Perović.

Kada su u pitanju favoriti, prema mišljenju našeg kolege, tim Aleksandra Đorđevića je pokazao do sada najviše, a od selekcija od kojih se nije mnogo očekivalo najviše pažnje su privukle igre debitanta Češke i selekcije Poljske.

“Srbija je pokazala najviše, kvalitet, pristup rivalima, specijali koje zove Đorđević nakon tajm auta, širok roster, šut, od kojih većina selekcija živi, zatim nesebičnost, kako se lopta kreće u napadu, kako ponekad stegnu odbranu, mislim da je to bilo dovoljno da se upišu kao prvi favoriti na šampionatu. Amerikanci i dalje izgledaju kao da su u nekoj kaznenoj ekspediciji, šut ih ne služi, imaju mnogo problema protiv zone, ali tu je nesporan kvalitet, koji određenog dana može da eksplodira i da sruši sve rivale. Meni se nekako Francuska čini kao tvrd orah za sve, njihova odbrana može da napravi mnogo problema svakom, pa mislim i Srbiji, pogotovo sa Goberom, koji će imati sve više minuta na parketu kako prvenstvo bude odmicalo. Imaju i dovoljno košgetera, koji sebi mogu da kreiraju poene, ali i igrača koji će znati da sačuvaju smirenost kada bude trebalo. Australija izgleda kao ekipa koja bi iz drugog plana mogla da dođe do medalje, vrlo dobra selekcija šuteva, nekoliko lidera na terenu i pored njega, iskustvo, vidi se da im je stalo da naprave nešto i jako su neugodni, ogromna košarkaška inteligencija i samo je pitanje koliko je njihova klupa duga da izdrži do 15. septembra. Španija je za sada daleko od prave forme, muči ih šut, igraju sporije, čini se i da su ih malo godine stigle, ali i fali tog ekstra kvaliteta koji su imali svih ovih godina. Grci, čini se da su limitirani, da je to Brazil pokazao, a upravo taj Brazil na koji mnogi tipuju, čini se da neće imati šta da pokaže u nastavku, kada dođu i bolji rivali. Svidjele su mi se selekcije poput Poljske i Češke, koje znaju šta žele, igraju pametno, raznovrsno i mislim da bi mogli da zakinu neku od velesila do kraja”, navodi naš sagovornik.

Što se tiče igara crnogorske reprezentacije, Perović je očekivao više zalaganja, što je veći problem od samog rezultata, kao i da je propuštena šansa da se na najvećoj sceni istaknemo kao zemlja koja zna da igra košarku.

“Očekivao sam, navijački, jednu pobjedu u grupnoj fazi, ali jasno je i nakon ovih mečeva da imamo mnogo problema. Nijesmo pokazali mnogo, to možda boli više od poraza, jednostavno nijesmo ličili na tim u velikom broju minuta. Mali broj izgrađenih i realizovanih akcija, veliki problemi opet sa šutem i za dva i za tri, zatim velike muke sa petorkom u kojoj su i Dubljević i Vučević i dosta zabrinutosti za neku našu reprezentativnu budućnost. U ovom rosteru su košarkaši koji jednostavno nijesu lideri u svojim klubovima, fali im hrabrosti i odlučnosti u nekim momentima i jasno je da su mnogi daleko od prave forme. Ono što nas je krasilo u kvalifikacijama, atmosfera, nije se osjetila tokom tv prenosa iz Kine, vjerovatno je to i jedan od razloga što nijesu rezultati bili bolji. Svaki meč je izgubljen sa dvocifrenom razlikom, a onih 16 poena u prvom poluvremenu protiv Grčke je nedopustivo sa bilo kakvim rosterom, pa i sa ovim našim. Lijepo je što se Ivanović vratio nakon povrede, ali, sa druge strane, jasno je da se nekim igračima moramo zahvaliti i okrenuti se mlađim. Sigurno je da momci nijesu trenirali više od mjesec dana da bi bili ovako poraženi i da njima to sve najteže pada, ali ni nama koji smo pratili nije bilo svejedno da se suočimo sa ovom vrstom realnosti, a to je da smo daleko od nekog nivoa koji može da garantuje plasman među 16 najboljih na svijetu. U svakom slučaju, nakon onoliko muke u kvalifikacijama i ozbiljnih trauma da se dođe do SP, mislim da smo propustili veliku priliku da se pokažemo da smo zemlja koja igra dobru košarku”, zaključio je Perović.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Sutjeska je večeras, u drugom meču četvrtfinala NLB ABA2 lige, izgubila u Novom Sadu od Vojvodine - 81:70.