Autor: Branko Čupić
Foto: Privatna arhiva
08:13
11.9.2019.

Ćalić: Turnir pokazao da se košarka svuda igra na zavidnom nivou

Četvrtfinalna runda na Mundobasketu u Kini je na polovini. Među četiri najbolja tima šampionata plasirali su se Španija i Argentina, dok ćemo preostala dva dobiti danas.


O dosadašnjem dijelu prvenstva, kao i o onome što je preostalo da se odigra do kraja, razgovarali smo sa košarkašem Sutjeske Markom Ćalićem.

Nekadašnji igrač Mornara navodi da je turnir pokazao da se košarka igra svuda, pa da zato ne treba da čude neki rezultati.

“Dosadašnji rezultati su poslali poruku da se u današnje vrijeme košarka igra svuda na zavidnom nivou. Već u ovom trenutku imamo reprezentacije Češke i Poljske kao najveća iznenađenja dosadašnjeg dijela prvenstva, iako je Poljska eliminisana juče, dok, na primjer, među osam najboljih nema jedne velike Grčke, Litvanije, pa ni Njemačke i Turske. Međutim, ono pravo na Mundobasketu je tek sad počelo”, kazao je Ćalić.

Kao glavnog favorita za medalju ističe SAD, dok bi igrač koji će obilježiti turnir mogao biti neki “sporedni”.

“Prema mom mišljenju Amerikanci ostaju kao najveći favoriti, iako se do sad pokazalo da se može igrati protiv njih, mada, tek im je danas protiv Francuske prva prava provjera. Očekivao sam, kao i mnogi, da će Srbija proći Argentinu, dok je Španija opravdala ulogu protiv Poljaka, a Australija je favorit u susretu sa Češkom, koja je uz Poljsku, opet ću reći, najprijatnije iznenađenje prvenstva. Što se tiče igrača, istorija nas je naučila da uvijek neki sporedni igrač dokaže kvalitet u ovim odlučujućim utakmicama. Većina timova pravi taktike protiv najboljih igrača protivničkih ekipa i onda se otvaraju prostori da neki novi iskoče iz drugog plana kao heroji nacije i prvenstva. Uvijek pred prvenstvo, koliko god bili oprimistični i sigurni u svoj kvalitet i rad, ne zna se kako će pojedinci reagovati na samom prvenstvu”, ističe naš sagovornik, dodajući da je za to dokaz i crnogorska selekcija.

“Mislim da smo mogli dokazati da možemo više, ali to ne umanjuje uspjeh momaka koji su nas odveli na Svjetsko prvenstvo kao najmanju zemlju u istoriji prvenstava”, zaključio je Ćalić.

Ostale vijesti iz kategorije