Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Maltez: Ženska košarka u Nikšiću se podiže na veći nivo

76710724_450478745579756_7275986409754722304_n
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 13.11.2019. u 07:01

Već je uveliko počela nova sezona u Prvoj ženskoj košarkaškoj ligi gdje naš grad od ove godine reprezentuje Ženski košarkaški klub Nikšić, odnosno djevojke koje vodi trener Jovana Maltez.

U cilju podizanja kvaliteta i afirmacije ženske košarke u našem gradu, Ženskom košarkaškom klubu “Nikšić”  ljetos se pripojio ŽKK “Roling” koji je Maltezova vodila prethodnih pet godina. Potom su napravljene četiri takmičarske selekcije i krenulo se pod jednim imenom u novu takmičarsku sezonu.

“Prethodnih pet godina sam vodila ŽKK Roling i od ove sezone smo u dogovoru sa direktorom ŽKK Nikšić, Mirkom Baletićem spojili klubove i napravili četiri selekcije – pionirsku, kadetsku, juniorsku i seniorsku i takmičićemo se u svim pomenutim ligama. Kao što sam napomenula, klub će nastupati pod imenom ŽKK Nikšić”, ističe Maltezova.

Prevashodni cilj kluba ove sezone je da se prije svega radi na afirmaciji mladih igračica.

“Sezona je počela prije dvije sedmice i plan je da kroz prvu ligu afirmišemo mlađe igračice i da ih pripremamo za inostrane lige. Prvu ligu nam igraju uglavnom mlađe igračice,  četiri seniorke koje su do prije dvije godine nastupale kao juniorke (1999. i 2000. godište), kao i par juniorki i par kadetkinja. Cilj će biti kada je prva liga u pitanju da se ostvari koja pobjeda. Što se tiče juniorske lige ona će nam služiti kao jači treninzi jer su ekipe prilično jake ali ni na jednu utakmicu nećemo ići sa “bijelom zastavom”.

Ekipa nešto veće ambicije ima sa kadetskim sastavom, koji je i okosnica kluba, a ako se po jutru dan poznaje, ove sezone sa rezultatima može zadovoljiti i pionirska selekcija.

“U kadetskoj konkurenciji ćemo pokušati da napanemo prvo mjesto i osiguramo direktan plasman na F4, jer nam je u suštini kadetska ekipa okosnica kluba. I pored toga što nam ne igra zbog povrede prednjih ukrstenih ligamenata najbolja kadetkinja, napadamo prvo mjesto i čekamo njen povratak početkom drugog dijela prvenstva. U pionirskoj konkurenciji ćemo pripremati djevojčice za neku bolju budućnost kluba. I prethodnih dana u okviru prvog kola pionirske lige smo pokazali potencijaj jer smo savladali ekipu Herceg Novog 20 razlike. Jedinu selekciju koju nismo prijavilj je mini basket, jer sam ja protivnik toga da djeca od 7,8 godina ulaze u neki timski sport jer dolazi do rane specijalizacije koja je naučno dokazana da loše utiče kako na razvoj tako i na zdravlje djeteta. Već negdje oko desete godine je sasvim dovoljno da se krene u neku priču a do tada postoje školice sporta koje pripremaju djecu za dalje”, ističe Jovana Maltez, jedini ženski košarkaški trener u Crnoj Gori sa diplomom Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje.

ŽKK Nikšić se u cilju afirmacije i poboljšanja uslova rada odlućio i na saradnju sa klubovima iz okruženja pa je na pomolu i saradnja sa jednim beogradskim timom.

“Jedna vrlo dobra stvar kako za klub tako i za igračice je ta što smo u pregovorima sa jednim od najboljih klubova u regionu, Ženskim košarkaškim klubom Radivoje Korać iz Beograda, koji je na[em klubu poklonio garnituru dresova sa trenerkama, oko saradnje i nadam se pozitivnim rezultatima. Već su nam najavili dolazak kada ćemo posle nekih treninga i utakmica sve definisati”, ističe trener nikšićkog kluba koja se nada da ženska košarka u gradu pod Trebjesom ide uzlaznom putanjom.

“Želim da kažem da se ženska košarka u Nikšiću podiže na mnogo veći nivo i da ćemo drugom prilikom imati još dosta toga da kažemo, a isto tako pozivamo sve zainteresovane djevojčice koje bi željele da treniraju košarku, da se priključe Ženskom košarkaškom klubu Nikšić”, istakla je Maltez.

Međutim, i pored velikog potencijala i entuzijazma finansijski problemi ne zaobilaze ni košarkašice.

“Nadamo se rešavanju trenutne finansiske situacije i ispunjenju obećanja od strane par čelnih ljudi, da bi mogli nesmetano nastaviti takmičenje. Ipak je ženska košarka u Nikšiću neophodna jer smo mi područje sa velikim talentima i bio bi veliki žal da se ne iskoristi ogromni potencijal na pravi način”, zaključuje naša sagovornica.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Košarkaši Sutjeske su u Širokom Brijegu savladali Helios 74:53 i napravili veliki korak ka plej-ofu NLB ABA2 lige.
Sutjeska je sinoć na svom parketu savladala Podgoricu 87:82 u 17. kolu Prve crnogorske košarkaške lige i potvrdila dominaciju u domaćem prvenstvu.