Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Bojan Tomašević – tihi heroj rođen za velike stvari

bojan-tomasevic
FIBA
  • Autor onogost.me
  • 12.08.2019. u 12:56

Karijeru je počeo da gradi izvan svoje države, jer je kao vrlo mlad otišao u Srbiju. I ovog ljeta Bojan Tomašević pokazuje da Dule Vujošević nije pogriješio kada je u njemu vidio nešto posebno.

Mladi, talentovani crnogorski košarkaš rođen je 20. juna 2001. godine u Nikšiću.

Već četiri godine nastupa za Crvenu zvezdu, sa kojom je osvajao nacionalna prvenstva u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji. 

Sa 15 godina dobio je poziv za nacionalni tim. A prva medalja je stigla 2017. godine kada je sa kadetskom nacionalnom selekcijom osvojio srebro na Evropskom prvenstvu, a Bojan izabran u idealnu petorku. 

Na nedavno završenom Evropskom prventvu za juniore, naša selekcija je podbacila osvojivši 12. mjesto, ali nije Tomašević koji je proglašen za najboljeg strijelca na turniru. 

Kažu da razvojni put mladog sportiste je dug, neizvjestan i nije ni malo lak. Iza njega i pred njim su izazovi, i brojna odricanja, a u intervjuu za naš portal Tomašević upravo govori o svom putu i ranom odlasku, reprezentaciji Crne Gore, nesuđenom Partizanu, Crvenoj zvezdi…

Za početak našeg razgovora, Bojan nam je rekao da je po nagovoru druga otišao na svoj prvi košarkaški trening.

“U mlađim danima sam počeo da razmišljam da se bavim nekim sportom, i po nagovoru mog najboljeg druga otišao sam na svoj prvi trening u OKK Montenegro. Tu sam se zaljubio i ta ljubav još uvijek traje.”

Neminovni talenat je brzo uočen, što je odredilo i njegov dalji košarkaški put. Odlazak u Srbiju zajedno sa starijim bratom koji je trenirao sa njim, a potom i poziv u crno-bijeli kamp ostavili su pečat na mladog Tomaševića. 

“U Srbiju sam otišao sa nepunih 14 godina, pozvan od strane KK Partizan”. 

Splet okolonosti međutim, presudio je da se ne zadrži puno u taboru crno-belih. 

“Dule Vujošević je pozvao brata i mene da se pridružimo kampu KK Partizan koji se te godine održavao na Jahorini. Kasnije odlazimo za Beograd i počinjemo trenirati u ovom klubu. Nakon mjesec dana zbog loše finansijske situacije u klubu sopštavaju nam da se moramo vratiti kući. Međutim, mi smo ostali, i pružila nam se šansa da odemo na probu u Zvezdi, gdje ostajemo. Brat dvije , a ja evo već četiri godine.”

Roditelji su željeli da živim svoj san

Bojan i njegov brat su se rano odvojili od svoje porodice, prijatelja. Roditelji uglavnom nastoje da ne nameću svoje životne snove djeci. Ako primjete da imaju dar za nešto, logično je da ih usmjeravaju u tom pravcu. Ali, nije bilo lako…

“Najteži dio cjelokupne priče nosili su naši roditelji. Ostaviti djecu tako mladu, u drugoj državi… nije bilo lako”rekao je Bojan i nastavio: 

“Bilo im je teško, ali često kažu da nijesu htjeli da mi pruže nesebičnu ljubav i da me zadrže pored sebe. Roditelji su željeli da živim svoj san, na čemu sam im sada jako zahvalan”. 

Mladi košarkaš ističe da se brzo adaptirao u beogradskom klubu. 

“Navikao sam se veoma brzo. Znao sam zašto sam došao i šta želim” rekao je Bojan koji je veoma zadovoljan sistemom rada kod crveno-belih: 

“Sistem rada u Zvezdi je savršen. Jednostavno moraš biti zadovoljan. Vladaju prijateljski odnosi uz odlične treninge”.

Košarkaši Crvene zvezde, ovogodišnji su juniorski šampioni Srbije. Crveno-beli su u uzbudljivom finalu savladali Partizan.

 Najzaslužniji za pobjedu Crvene zvezde bio je upravo Tomašević koji je briljirao sa čak 34 poena uz 10 skokova.

Ali, kako on ističe za pobjedu su bili presudni timska igra, fantastična odbrana u najvažnijim momentima i velika borba njegovih saigrača.

 U finalu, Bojan je proglašen za MVP-ija turnira, kao i najboljeg strijelca, ali kako kaže, za njega je važnija disciplina i timski duh ekipe.

“Radim maksimalno i da nijesam dobio ta priznanja na kraju lige nastavio bih na isti način.    Ne razmišljam o ličnom uspjehu ni prije ni u toku utakmice. Uvijek mi je na prvom mjestu pobjeda moje ekipe.”

Nacionalni dres kad se obuče pokreće divne emocije

San svakog mladog sportiste je da zaigra za reprezentaciju, braneći boje svoje zemlje.

 Bojan je prvi put sa 15 godina pozvan u nacionalni tim Crne Gore.

“Nacionalni dres kad se obuče pokreće divne emocije koje čovjek nije svjestan da ih ima u sebi.” 

Nedavno je završeno Evropsko prvenstvo za juniore u grčkom Volosu, gdje je osiguran opstanak u A diviziji. 

Naša selekcija je odlično otvorila prvenstvo savladavši Italiju i Rusiju, pa se stakao utisak da imaju šansu za visok plasman. 

“Bez obzira na sve, odnosimo pozitivan utisak sa šampionata Evrope. Imali smo tu privilegiju da budemo dio i takmičimo se sa najboljima. Naravno, svima nama će ovo iskustvo značiti kroz buduću karijeru” rekao je naš krilni centar i dodaje: 

“Krenuli smo dobro u grupi, imali dobre partije, ali se kasnije naša igra jednostavno izgubila, nijesmo bili tim, i to nas je koštalo da ostanemo bez boljeg plasmana.”

Na pomenutom prvenstvu, Bojan je bilježio 21 poen po meču i postao najbolji strijelac turnira.

“Ovo priznanje mi znači samo iz razloga što sam dokazao da mogu da igram među najboljima u Evropi. Zahvalio bih se saigračima, jer da nije njih ne bih došao do toga. Svakako, zahvaljujem se selektoru, Darku Vujačiću koji mi je pomogao da dođem do forme i dao mi veliku slobodu u igri.”

Za kraj, Bojan je otkrio za koji klub bi volio da zaigra u budućnosti.

  “Volio bih da zaigram u neki veći evropski klub, kao što su CSKA ili Real Madrid.”

 

Izvor: reprezentacija.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Sutjeska nije uspjela da iznenadi Vojvodinu, pa su Novosađani blizu polufinala ABA 2 lige, nakon večerašnje pobjede u Nikšiću 89:84. Revanš četvrtfinala se igra za sedam dana u Novom Sadu, a računa se koš-razlika.