Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Startuje projekat “Fudbal u školama”

5c939275-445c-453a-b168-73590a0a0a64-fudbalskole-previeworg
portalanalitika.me
  • Autor onogost.me
  • 21.03.2019. u 14:26

Fudbalski savez Crne Gore započinje novi projekat posvećen popularizaciji fudbala među djecom uzrasta od 7 do 10 godina - "Fudbal u školama".

Program popularizacije fudbala među učenicima osnovnih škola širom Crne Gore organizuje se u saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih i uz pomoć Ministarstva prosvjete.

Realizacija projekta podijeljena je u tri faze. Tokom prve faze projekta organizovaće se takmičenja za dječake i djevojčice u 30 osnovnih škola na teritoriji Crne Gore.

Takmičari će biti podijeljeni u dvije starosne kategorije, u jednoj će se nadmetati djeca iz drugog i trećeg razreda, a u drugoj djeca iz četvrtog i petog razreda. Škole su podijeljene u sedam grupa, zasnovanih na teritorijalnom principu.

Druga faza projekta podrazumijeva odigravanje polufinalnih utakmica u kojima će se sastati najbolje ekipe iz svih grupa, dok će se u trećoj fazi igrati finalni turnir. Fudbalski savez Crne Gore će organizovati finalni turnir, na kojem će pravo nastupa imati po četiri najbolje ekipe iz dvije kategorije.

Poseban akcenat tokom realizacije projekta biće stavljen na zdrave stilove života, odnosno edukaciju učenika i roditelja po pitanju zadravih načina ishrane.

Za potrebe edukacije ove vrste Fudbalski savez će, uz pomoć stručnjaka iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore, izraditi brošuru sa osnovnim informacijama i smjernicama zdrave ishrane.

“Fudbal je oduvijek imao važnu ulogu u fizičkom vaspitanju i programima obrazovanja djece u osnovnim školama. Međutim, moderno vrijeme i promjene stilova života doveli su do smanjenja fizičke aktivnosti među najmlađom populacijom i zapostavljanja uloge sporta, samim tim i fudbala, u razvoju djece i omladine. Ovim projektom želimo da vratimo fudbal na velika vrata u naše osnovne škole, zbog čega smo kao ciljnu grupu odabrali dječake i djevojčice uzrasta od 7 do 10 godina. Želimo da kod učesnika takmičenja koja će se organizovati u 30 crnogorskih škola probudimo ili pojačamo ljubav prema sportu, pogotovo fudbalu i kroz edukativni dio projekta ukažemo na neophodnost vođenja zdravog života za razvoj pojedinca ali i društva u totalu. Takođe, vjerujemo da će djeca kroz takmičenja sa vršnjacima iz susjednih gradova ili opština steći nova prijateljstva, čime će biti zadovoljen i socijalni aspekt. Ujedno, zahvaljujemo se Ministarstvu sporta i mladih na razumijevanju i pomoći u pripremi i daljoj realizaciji projekta, kao i Ministarstvu prosvjete i Institutu za javno zdravlje koji su podržali projekat”, rekao je Amil Gerina, Grassroots menadžer FSCG i jedan od koordinatora projekta “Fudbal u školama”.

U našem gradu prvi turnir se igra sjutra:

utakmica: Braća Labudović – Dušan Bojović (drugi i treći razred)
utakmica: Radoje Čizmović – Ratko Žarić (drugi i treći razred)
utakmica: Braća Labudović – Dušan Bojović (četvrti i peti razred)
utakmica: Radoje Čizmović – Ratko Žarić (četvrti i peti razred)

Slobodna je ekipa Mileva Lajović Lalatović.

 

Izvor: portalanalitika.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Uoči meča 30. kola Prve fudbalske lige Crne Gore između Arsenala i Sutjeske u Tivtu došlo je do incidenta u kojem su učestvovali navijači tima iz Nikšića, javlja Radio Tivat.
Fudbaleri Arsenala pobijedili su Sutjesku 1:0 u posljednjem meču 30. kola Meridianbet Prve crnogorske fudbalske lige.
Fudbaleri Sutjeske danas gostuju Arsenalu u 30. kolu MeridianBet Prve crnogorske fudbalske lige.