Autor:
Foto: Privatna arhiva
07:54
11.5.2017.

Posjeta osnovaca kulturno-istorijskim spomenicima

U sklopu projekta „Turistička valorizacija kulturnog nasljeđa Nikšića“ učenici sedmog razreda OŠ “Milija Nikčević“ obišli su juče arheološka nalazišta Crvena stijena, u Petrovićima i Riječani, kao i Most na Moštanici koji je nedavno kompletno restauriran. 


Osnovci su prvo posjetili jedno od najvećih svjetskih arheoloških nalazišta, Crvenu stijenu, koje je i izazvalo njihovo najveće interesovanje.

Bajkovit krajolik i 200.000 godina stara priča o razvoju civilizacije, priče o pronalasku raznih artefakata iz različitih epoha probudile su znatiželju kod učenika koje je zanimalo kako su praljudi živjeli i preživljavali na lokalitetu Crvene stijene.

Na ovom arheološkom lokalitetu mogu se pratiti promjene kultura i razvoj ljudskog društva i njegovog prirodnog okruženja u vremenskom intervalu od preko 150 hiljada godina, do gvozdenog doba.

Nakon posjete Petrovićima mala ekspedicija zaputila se u Riječane, na putu ka Velimlju, još jedno arheološko nalazište koje krije humke iz rimskog perioda, odnosno, ostatke nekadašnje naseobine Salthua.

Radi se o mjestu koje se nalazilo na rimskoj cesti za koju se pretpostavljalo da je vodila od Duklje, preko Anderve do Cavtata.

Edukativni izlet i upoznavanje učenika sa vrijednom kulturno-istorijskom baštinom grada završeni su posjetom Mostu na Moštanici, koji datira iz 2. vijeka nove ere i najstariji je sačuvani most u Crnoj Gori.

 

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 13:51
  18.5.2017.

  Postavljanjem dvije info table u Njegoševoj ulici, između hotela Onogošt i zgrade SO Nikšić i na Trgu Save Kovačevića zaključen je projekat „Turistička valorizacija kulturnog nasljeđa Nikšića“ koji su Rubik doo i portal onogost.me realizovali u saradnji sa Ministarstvom kulture i lokalnom samoupravom. 

 • 12:30
  12.5.2017.

  Priliku da posjete i uvjere se u jedinstvenost evropskog arheološkog dragulja juče su imali i učenici sedmog razreda OŠ „Luka Simonović“ prilikom obilaska Crvene stijene u sklopu projekta „Turiistička valorizacija kulturnog nasljeđa Nikšića“, koji u partnerstvu sprovode Ministarstvo kulture i portal Onogošt. 

 • 15:28
  30.4.2017.

  Steći koji se nalaze kod Crkve Sv. Petra i Pavla, kao i oni koji su izmješteni u lapidarijum iza Zavičajnog muzeja, dragocjeni su izvor podataka o srednjevjekovnom periodu u Onogoštu i o etničkim zajednicama na ovom području, što tom kulturnom dobru daje arheološke, umjetničke, istorijske etnološke i sociološke osobenosti.

 • 10:04
  15.4.2017.

  Prostor koji podrazumijeva ruševine kastela Salthua je aktivni arheološki lokalitet na kome se od 2012. godine izvode sistematska arheološka istraživanje arhitektonskih ostataka u potrazi za rimskom stanicom Saltua u okviru Projekta Ministarstva kulture „Putevi kontinuiteta“, koji realizuje Narodni muzej Crne Gore.