Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Vuković: Opština Nikšić i JKP nezakonito naplaćivali zakup za deponovanje otpada na nelegalnoj deponiji Mislov do

105076682_3032797393452363_2795890726478657738_n
Marija Vujović
  • Autor Marija Vujovic
  • 22.06.2020. u 11:59

Kao što je poznato, u Nikšiću postoji veliki broj divljih deponija, a ono što je najskandaloznije u svemu jeste činjenica da jednu od tih deponija koristi upravo Opština Nikšić kao zvanično odlagalište otpada. Radi se o deponiji Milov do koja nema saglasnost Ministarstva održivog razvoja i turizma, niti ispunjava jedan jedini uslov da služi kao privremeno odlagalište otpada, kazao je na današnjem presu za medije Nemanja Vuković, potpredsjednik Opštinskog odbora Demokrata Nikšić.

 

 

Rješavanje ovog pitanja DPS vlast predvidjela je, kako je istakao, Lokalnim planom upravljanja otpadom i Akcionim planom koju su ostali samo mrtvo slovo na papiru jer se stanje dramatično pogoršalo.

„DPS je u tom planu obećao zgradnju postrojenja za termičku obradu otpada, period realizacije 2017 – 2020. – nema ga, izgradnja reciklažnog centra – MRF period realizacije 2017 – 2020. – nema ga. Dakle, ništa nije ispunjeno, i ovo je još jedno u nizu lažnih obećanja DPS-a“, naveo je on.

Kako je istakao, treba svima da bude jasno da dok ne riješimo problem Mislovog dola nema ulaska Crne Gore u Evropsku uniju, a da „u državi u kojoj postoji vladavina prava, akteri ovog čina bi koliko je danas bili privedeni licu pravde“.

„Prezentovaćemo dodatne dokaze vezane za aferu Mislov do, i ujedno informisati javnost o podnošenju krivične prijavu protiv Veselina Grbovića, Miodraga Muratovića, Nebojše Radojičića i Milorada Milunovića zbog ekocida nad životnom sredinom“, najavio je on.

Prema njegovim riječima, postoji i konkretan dokaz o tome kako su i na koji način Opština Nikšić i JKP nezakonito naplaćivali zakup za deponovanje otpada na nelegalnoj deponiji Mislov do.

„Naime, Ugovoru o odvozu i preuzimanju komunalnog otpada na privremenom odlagalištu „Mislov do“ u Nikiću koji je zaključen između JKP „Komunalno Nikšić“ i Opštine Plužine broj 5218 po kojem Komunalno Nikšić naplaćuje deponovanje otpada na divljoj deponiji koja nema saglasnost ministarstva i ne ispunjava ni jedan jedini kriterijum kako bi služila kao privremeno odlagalište otpada. Ugovorom je definisano i da Opština Plužine plaća 12 eura + 7 odsto PDV po toni otpada Komunalnom Nikšić. Taj Ugovor je zaključen 03.08.2012. godine na period od godinu dana, a što je u članu 6 eksplicitno navedeno. Osim toga, svojevrstan paradoks jeste i prekršajna kazna koju je Odsjek za ekološku inspekciju Uprave za inspekcijske poslove izrekao, ne Opštini Nikšić i Komunalnom Nikšić zbog toga što su naplaćivali deponovanje optada na nelegalnoj deponiji Mislov do, ne samo Opštini Plužine, već Javnom komunalnom stambenom preduzeću Plužine zbog toga što su deponovali otpad na nelegalnoj deponiji“, dodao je on.

Naime, u Zahtjevu za pokretanje prekršajnog postupka, kako je istakao, inspekcija konstatuje da deponija nije uređena, da nema saglasnost Ministarstva, da za predmetnu lokaciju nije donešena odluka od strane SO Nikšić kako bi ista služila za deponovanje otpada, te da ne postoje osnovni uslovi da bi služila kao privremeno odlagalište.

„Ugovor o deponovanju sa Opštinom Plužine nije jedini, jer su na divljoj deponiji Mislov do otpad odlagale i Opština Budva i Opština Berane i mnoge druge Opštine, a cijena po toni deponovanog otpada je varirala čak i do 30 odsto. Naplaćivati deponovanje otpada na divljoj deponiji je svojevrstan paradoks, ali nas od DPS funkcionera ni to ne čudi, naročito ako uzmemo u obzir činjenicu da je neko debelo profitirao na uništavanju životne sredine i narušavanju zdravlja građana“, zaključio je on.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.