Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Vuković: Opština Nikšić da pomogne ugostiteljima, Radnička partija: Zatvaranje lokala mnoge će dovesti do ruba egzistencije

120327034_327235951704296_4775775012550243069_n
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 28.09.2020. u 12:50

Smatramo da bi uvođenje restriktivnijih mjera i strožijih kontrola, umjesto potpunog zatvaranja ugostiteljskih objekata, takođe imalo efekat, ali ako se već odlučilo za potpuno zatvaranje, onda smatramo da je ugostiteljima neophodna finansijska podrška, prije svega od strane lokalne samouprave, ocijenio je potpredsjednik Demokrata Nikšić, Nemanja Vuković.

„Shodno tome, predlažemo da Opština Nikšić, od novčanih sredstva deponovanih kod privatnih banaka, koja služe samo političkom marketingu i obrtu favorita režima, uputi pomoć ugostiteljima i radnicima zaposlenim u ugostiteljstvu u vidu prosječnih mjesečnih neto zarada, te da oslobodi taksi i dažbina sve nikšićke ugostitelje za naredni tromjesečni period. Na taj način, otvoriće se prostor da nakon isteka mjera ugostitelji, makar dijelom, nadoknade nastale gubitke, dok će se isplatom zarada obezbijediti zaposlenima u ugostiteljskom sektoru da dostojanstveno prođu kroz krizni period”, kazao je Vuković.

On je ocijenio da je NKT postalo faktor pogoršanja epidemiološke situacije.

„To ne treba nikoga da čudi ako imamo u vidu da je šef tog tijela na kraju farse sa svoje Facebook stranice pozivao građane na neprijavljeni skup koji je brojnošću znatno nadilazio dozvoljeni broj okupljenih građana. Takođe, Simovićev prvi partijski saradnik u Nikšiću, Rajo Đurić, nekažnjivo je organizovao proslave, suprotno mjerama NKT, usred epidemije, a što smo dokazali i dokumentovali. Međutim, nadležni organi nijesu reagovali ni u ovim, kao ni u brojnim drugim slučajevima kada su režimski favoriti kršili propise, a sad ceh na naplatu stiže lokalnom stanovništvu, medicinskim radnicima i lokalnoj privredi, a naročito malim ugostiteljima koji od tog posla preživljavaju“, navodi se u saopštenju.

On je istakao da se mora konstatovati drastično pogoršanje epidemiološke situacije te da borba koju vode zdravstveni radnici u Nikšiću zavrjeđuje maksimalno poštovanje.

„Situacija nije idealna, štaviše, veoma je dramatična, a to najbolje znaju oni za koje nije bilo kreveta u bolnici, oni koji su satima čekali pregled, i, nažalost, oni koji su izgubili bitku sa korona virusom. Svemu tome uzrok je masovno obolijevanje i sve veća opterećenost zdravstvenog sistema, u koji se nije ni ulagalo ni investiralo onako kako je trebalo“, poručuje Vuković.

Prema njegovim riječima ozbiljnost situacije se mora shvatiti, ali je neophodno uz težnju ka očuvanju zdravlja građana voditi računa i o njihovom materijalnom statusu, sa fokusom na ugostitelje i zaposlene u tom sektoru.

Radnička partija: Građani da poštuju mjere

Trenutna epidemiološka situacija u Nikšiću treba da bude alarm svim građanima da se ponašaju u skladu sa propisanim mjerama. Smatramo da samo odgovornost svakog pojedinca može dovesti do poboljšanja situacije, kazali su iz nikšićkog odbora Radničke partije.

Međutim, iz ovog odbora kazali su da će primjena novih, restriktivnih mjera koje propisuju zatvaranje ugostiteljskih objekata u Nikšiću dovesti građane do ruba egzistencije, uzimajući u obzir da je ugostiteljstvo “trenutno najveći zamajac crnogorske ekonomije”.

“Najstrožije epidemiološke mjere koje se primjenjuju u opštinama u kojima je 14. dnevna stopa incidencije iznad 1.200 pogoršaće značajno životni standard građana. Primjena ovako restriktivnog modela u prvoj polovini godine je uništila turističku privredu, a svako popuštanje mjera dovodilo je do novog skoka broja inficiranih. S obzirom na to da je industrija u Crnoj Gori uništena, a ugostiteljska i uslužna djelatnost trenutno najveći zamajac crnogorske ekonomije, ovako rigidan pristup će građane dovesti do ruba egzistencije. Ovim putem želimo da pružimo podršku nikšićkim ugostiteljima koji se bore za egzistenciju kako svojih radnika tako i svoju”, stoji u saopštenju partije.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci