Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
12:37
1.6.2020.

Vučinić pozvao radnike Metalca i Željezare da protestom brane svoja prava

Predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić na jučerašnjoj konferenciji za novinare još jednom je pozvao opoziciju da, kako je rekao, u duhu narodnog jedinstva konačno primjeni formulu koju nikad do sada nije, bezuslovno jedinstvo u borbi protiv režima.


Decenije iskustva su, ističe, na strani većine opozicionih političara te je, smatra, krajnje vrijeme da to iskustvo upotrijebe za dobro naroda i Crne Gore „jer crnogorska mladost više ne može da čeka“.

Socio-ekonomska situacija u državi, prema njegovim riječima, je već godinama katastrofalna, a ovih mjeseci doseže svoj vrhunac.

„Svjedoci smo dešavanja u nikšićkoj Željezari. Iako su uslovi za fabriku čelika nikad bolji, berzanska cijena je na maksimumu i konkurencije skoro da nema. Radnici umjesto da budu nagrađeni, oni su kažnjeni sa obrazloženjem uticaja virusa. Vlada Crne Gore je dala pomoć radnicima Željezare uplativši na račune radinika po 111 evra i obrazlažući to kao pomoć preduzećima. Međutim, menadzment fabrike je zaprijetio radnicima da ukoliko taj novac podignu, sljedaća plata će im biti umanjenja za isti taj iznos. Imamo na djelu reketiranje države preko leđa radnika“, naveo je Vučinić.

Zloupotreba novog Zakona o radu tiče se, kako dodaje, člana 68. o preraspodjeli radnog vremena, gdje se teški prekovremeni rad željezaraca ne plaća, već se mjenja za slobodno vrijeme u odnosu 1:1 i predstavlja nehuman način da se minimizuju troškovi proizvodnje.

„Radnička partija sa posebnom pažnjom prati situaciju u Željezari, i čekamo odluku inspekcija rada koja će se izjasniti o uslovima rada u fabrici. Pošto dobro znamo da je inspekcija rada na čelu sa inspektorkom,  produžena ruka režima, stojimo pripravni, i obećavamo da ćemo ukoliko izostane profesionalna reakcija nadležnih organa, pozvati članstvo i slobodne građane da daju podršku radnicima Željezare. Na to imamo pravo kao partija koja je nastala iz bivšeg sindikalnog pokreta Željezare, i kao partija koja se bori za državu socijalne pravde“, jasan je on.

Sličnu poruku je uputio i zaposlenima u Metalcu.

„Takođe pozivamo radnike Metalca Termohem da se sindikalno organizuju i protestom brane svoja prava, mi im garantujemo pomoć u tome, a siguran sam da će i svi slobodni građani Nikšića dati svoj doprinos“, poručio je Vučinić.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 13:06
  12.7.2020.

  Demokratska Crna Gora, Demos, Nova ljevica, Partija penzionera, invalida i restitucije, kao i Društvo za istraživanje politike i političke teorije, donijeli su odluku o formiranju građanskog bloka i uspostavljanju predizborne koalicije u susret nastupajućim parlamentarnim izborima.

 • 10:00
  11.7.2020.

  Podnošenje izbornih lista Državnoj izbornoj komisiji (DIK) počinje danas, a za verifikaciju izborne liste potrebno je da bude podržana potpisima 4.261 birača.

 • 15:32
  10.7.2020.

  Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT), kao subjekat koji integriše sve relevantne društvene činioce, smatra da je moguće organizovati cio predstojeći izborni proces u pravcu poštovanja svih odredaba Ustava i zakonâ i prava svakog građanina Crne Gore da bira i bude biran, uz neprikosnoveni prioritet očuvanja javnog zdravlja – saopštio je predsjednik NKT Milutin Simović danas na sastanku sa predstavnicima Kancelarije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

 • 11:00
  10.7.2020.

  Odbor URA u Nikšiću, u skladu sa mjerama NKT-a održao je redovnu izbornu konvenciju na kojoj je za novu predsjednicu izabrao prof. dr Tatjanu Đurišić-Bečanović, saopštili su iz ove partije.