Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Vladajuće partije dogovorile raspodjelu funkcija po dubini

skup_0
Skupština Crne Gore
  • Autor onogost.me
  • 13.01.2021. u 07:05

Stranke vladajuće koalicije postigle su dogovor o raspodjeli funkcija "po dubini", po kojem je strankama iz nekadašnje koalicije "Za budućnost Crne Gore" pripalo dvije trećine rukovodećih mjesta, dok su ostatak na prioritetnoj osnovi shodno osvojenim mandatima podijelile koalicije "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo", piše Pobjeda.

Više izvora tog lista saopštilo je da je prijedlog dogovora poslat Vladi, ali da se konačna popuna očekuje tek nakon što bude poznata sudbina predloženog Zakona o državnim službenicima i namještenicima koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, nakon što je ga je zajedno sa sedam zakona vratio Predsjednik na ponovno odlučivanje.

Prema sporazumu u koji je Pobjeda imala uvid, Pokret za promjene je daleko najbolje prošao, jer mu je kao partiji koja je samostalno učestvovala u raspodjeli, a u okviru kvote koalicije ZBCG.

Osim direktorskog mjesta u Kliničkom centru koje već pokriva Ljiljana Radulović, PzP-u je pripalo i mjesto izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore, izvršnog direktora Uprave za nekretnine, izvršnog direktora Fonda PIO, izvršnog direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema, izvršnog direktora Crnogorskog operatora tržišta električne energije, kao i izvršnog direktora Agencije za zaštitu životne sredine.

Kako je Pobjeda ranije pisala kandidat za funkciju čelnog čovjeka Aerodroma je Petar Radulović, sin Branka Radulovića, dok za Upravu policije figuriše advokat Dražen Medojević.

Medojevićevoj partiji će pripasti i izvršni direktor Agencije za investicije Crne Gore, izvršni direktor Zavoda sa seizmologiju i hidrometeorologiju, izvršni direktor Direkcije za zaštitu tajnih podataka, kao i predsjednici upravnih odbora Montefarma i Agencije za elektronsku komunikaciju i poštansku djelatnost (EKIP).

Demokratskom frontu, kojeg u raspodjeli predstavljaju Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija, bi trebalo da pripadnu pozicije izvršnog direktora Budvanske rivijere, Plantaža, Uprave za imovinu, Željezničkog prevoza, Uprave za šumu, Nacionalnih parkova, Uprava carina, kao i mjesta predsjednika odbora direktora EPCG i CEDIS.

DF-u pripada i funkcija predsjednika borda direktora u Nacionalnim parkovima, koju već pokriva Marina Jočić, Regionalnog vodovoda, Ulcinjske rivijere, Prokona, Održavanja željezničkih voznih sredstava, Agencije za zaštitu ličnih podataka.

Koaliciji “Mir je naša nacija” bi trebalo da pripadne pozicija izvršnog direktora Elektroprivrede (EPCG), Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Pošte, Luke Bar, Skijališta Crne Gore, Uprave za saobraćaj i Uprave javnih radova, Zavoda za zapošljavanje, Regionalnog vodovoda, Instituta Simo Milošević, Arhiva, Civilnog vazduhoplovstva, Radio-difuznog centra i Zavoda za dječiju i socijalnu zaštitu.

Toj koaliciji takođe treba da pripadnu funkcije predsjednika odbora direktora Rudnika uglja Pljevlja, Željezničkog prevoza, Budvanske rivijere, Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, Monteputa, Montenegrobonusa i Instituta za crnu metalurgiju.

Socijalističkoj narodnoj partiji će pripasti funkcije izvršnog direktora Fonda za zdravstveno osiguranje, Uprave za sport i mlade, Castelo Montenegro a.d. Pljevlja, Agencije za civilno vazduhoplovstvo i UIKS-a.

Jokovićevoj partiji po sporazumu pripada i funkcija predsjednika borda direktora Plantaža, Pošte Crne Gore i Regulatorne agencije za energetiku.

Uri je pripala funkcija izvršnog direktora Uprave za dijasporu, Uprave pomorske sigurnosti, Centra za ekotoksikološka istraživanja i predsjednici borda direktora Morskog dobra i Instituta za ljekove.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Vlada je povukla odluku o uvođenju prinudne uprave u Šavniku zato što odluka SO Šavnik o skraćenju mandata lokalnom parlamentu stupa na snagu danom donošenja, rečeno je Portalu RTCG.
Odbornici lokalnog parlamenta će na sjednici koja je zakazana u 10 časova, raspravljati o 23 tačke dnevnog reda.