Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Više zakona Krivokapićeve vlade povučeno iz skupštinske procedure

  • Autor onogost.me
  • 13.05.2022. u 11:04

Vlada Crne Gore je donijela odluku o povlačenju iz skupštinske procedure predloga zakona koje je dostavila 42. Vlada Crne Gore na čijem čelu je bio Zdravko Krivokapić i to, između ostalih, Zakon o slobodnom pristupu informacijama, Zakon o elektronskom dokumentu i Zakonu o inspekcijskom nadzoru.

Prethodna Vlada je usvojila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama (SPI) i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru 29. decembra 2021.godine. Takođe, Predlog zakona o elektronskom dokumentu usvojen je 9. decembra 2021. godine i upućen je u skupštinsku proceduru.

“U cilju unaprijeđenja teksta predloženih zakona, odlučeno je da se povuku iz skupštinske procedure na ponovno razmatranje”, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave.

Kako su dodali, predlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama sa pratećim Akcionim planom za efikasnu implementaciju omogućiće se efikasnije ostvarivanje prava građana na pristup informacijama u posjedu organa državne uprave i transparentniji rad, podsticanje djelotvornosti, odgovornosti i afirmacije integriteta i legitimnosti organa državne uprave.

“Zakon o elektronskom dokumentu doprinijeće ubrzanju digitalne transformacije, afirmaciji korišćenja elektronskog dokumenta, digitalnog potpisa, elektronskog pečata u javnoj upravi i privredi, ali i doprinijeti uštedi usljed smanjenja korišćenja papirnih formi dokumenata. Ovim zakonom vrši se dodatno usklađivanje sa Zakonom o elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu, kako bi se kroz povećanje povjerenja u elektronski dokument i digitalizaciju dokumenata, stvorili uslovi za njegovu širu primjenu”, navode u Ministarstvu.

Predlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru stvoriće se neophodni normativni okvir koji će obezbijediti sveobuhvatno, ujednačeno, srazmjerno i efikasnije postupanje inspektora, veći stepen profesionalizma i kvaliteta rada inspekcijskog organa, drugih organa, odnosno pravnih lica, a što je od izuzetne važnosti za subjekte nadzora u smislu njihove pravne sigurnosti i predvidiljivosti.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Premijer Milojko Spajić odgovaraće sjutra u Skupštini na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici posvećenoj premijerskom satu.
Primjer Dragove Luke, gdje stanovnici revnosno mapiraju probleme, ali odgovor nadležnih uporno izostaje, najbolje svjedoči koliko je lokalna uprava u Nikšiću nesposobna i neznavena, kazao je Rajko Perović, odbornik Evropskog tima za Nikšić.