Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

URA u Nikšiću obilježila Osmi mart: Žene moraju svoju sudbinu uzeti u svoje ruke

84170076_207255660621550_1484907049065119744_n
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 06.03.2020. u 12:44

Kada bi više žena bilo u javnom životu, Crna Gora bi bila bolja, modernija, urbanija, pomirenija, Crna Gora bi bila drugačija, naprednija i zaista dajte da svi damo svoj skromni doprinos makar kroz simbolična obilježavanja, danas kroz simbolična obilježavanja, a sjutra kroz konkretne akcije da se to i desi., kazao je predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović danas u Nikšiću, gdje je ova partija organizovala svečano obilježavanje Osmog marta, Međunarodnog praznika žena.

On je istakao da je lijepo okupiti se, ali je ružno sjetiti se žena samo za 8. mart i da je to nešto što definitivno treba mijenjati ukoliko se želi baštiniti rodna ravnopravnost i ljudska prava, dodajući i da bi svijet, a i Crna Gora, bili bolji kada bi više žena bilo uključeno u javni život.

„Mi težimo da se to ostvari, ali da bi se to ostvarilo prvo moramo da mijenjamo sebe. Prvo moramo da krenemo od svoje kuće, u ovom slučaju od svoje partije. Moramo da omogućimo da žene dobiju više mogućnosti. Moramo omogućiti da žene budu više zastupljene u organima odlučivanja i moramo učiniti sve da se osjete potpuno ravnopravne. Ali isto tako, moj apel svim dragim damama u Crnoj Gori, da iskoriste ogroman prostor koji postoji na javnoj sceni, da pripadnice ljepšeg pola, da pripadnice pametnijeg pola, da pripadnice emotivnijeg pola, da zaista taj prostor koji se nikada nije ispunio u Crnoj Gori, koji nije nikad na neki način zavrijedio dodatnu pažnju, da se konačno valorizuje na pravi način“, istakao je Abazović.

Bojana Jokić iz NVO LGBT Forum Progres, kazala je da žene imaju dva izbora, da aktivno učestvuju u društvenom životu Crne Gore i time doprinesu boljem društvu, ili da budu pasivni posmatrači.

„Između te dvije odluke ja sam donijela odluku da aktivno učestvujem i da pokušam da pružim svoj doprinos ovom društvu i da pomognem ne samo ženama nego cjelokupnom društvu u Crnoj Gori, tako da bih ovu priliku iskoristila da pozovem sve žene da ne budu pasivni učesnici i da održavaju status quo, već da aktivno učestvuju i doprinose našem društvu“, navela je Jokić.

Svojim sugrađankama i svim ženama Crne Gore ovom prilikom je 8. mart čestitala i prof. dr Rajka Glušica, koja je istakla da ovaj praznik ne čine samo pokloni, cvijeće i izlasci, već je to dan kad se moramo prisjetiti i podsjetiti na sve one sjajne žene koje su se borile za prava koja danas baštinimo i dan kada treba podsjetiti sve žene u Crnoj Gori da i dalje treba da se bore za svoja prava.

„Znamo da je Crna Gora patrijahalno, nekad i muško-šovinističko društvo u kom žena ima dosta nezgodan položaj. Na ženama je da se izbore, na ženama je da uzmu budućnost u svoje ruke. Žene su brojnije u Crnoj Gori. Dakle, manjina koja je u suštini većina. Mi imamo snagu, imamo brojnost, imamo pamet, imamo hrabrost, i ja se nadam da će žene biti one koje će promijeniti lice Crne Gore“, dodala je Glušica.

U onom trenutku kad se javlja neka fizička sila, jača od nas, u istom trenutku sva naša prava padaju u vodu i zbog toga žnska prava se uvijek iznova osvajaju, kazala je ovom prilikom prof. dr Tatjana Đurišić-Bečanović.

„Žene u Crnoj Gori moraju prvo biti političko biće, koje uzima svoju sudbinu u svoje ruke. To biće izlazi na izbore i glasa po svojoj savjesti, vjerujući da će izgraditi bolju budućnost za ovu, ne baš tako srećnu državu“, kazala je Đurišić-Bečanović.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.