Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

URA: Partijsko zapošljavanje u Domu za stare, Bulatović: Primili smo najkvalitetnije kadrove

img_20210115_121033
Marija Vujović
  • Autor Marija Vujovic
  • 15.01.2021. u 13:34

Svjesni činjenice da im se u martu bliži izborni poraz i da će otići u političku istoriju, DPS pokušava na najgori način da oteža posao novoj, budućoj, boljoj lokalnoj vlasti i sve to na teret građana opštine Nikšić. Svakodnevno nam se javljaju sugrađani koji, nezadovoljni konkursom u Domu za stare, pokušavaju da nađu zaštitu od partijskog zapošljavanja, nepotizma i neprofesionalnosti dr Bulatovića koji je direktor Doma za stare, kazao je na današnjoj konferenciji za medije član nikšićkog odbora Građanskog pokreta URA Mirko Pavićević.

Kako je istakao, ta partija je došla u posjed audio snimaka na kojima se, kako kaže, može čuti da specijalista elektro-inženjer sa prosjekom 9, 90 na specijalističkim studijama nema mogućnost da ostvari svoj posao na poziciji šefa održavanja, iako je konkursom koji je objavljen predviđeno da taj posao obavlja čovjek sa visokom stručnom spremom, sa minimum jednom godinom radnog staža.

“Ono što nas zabrinjava jeste činjenica da Bulatović već sada ne uvažava zakone Crne Gore i samim tim pripravnički staž od devet mjeseci ne uvažava kao radni staž, krši stav 50 Zakona o radu gdje ne dozvoljava našim sugrađanima koji su konkurisali da izvrše uvid u konkursnu dokumentaciju i tu se, naravno, stiče mogućnost da Tužilaštvo pokrene postupak za povredu službenog položaja, za nepotizam i partijsko zapošljavanje. Moram da pitam sve sugrađane, sve ljude, da li stepen invaliditeta jednog roditelja treba da bude prepreka za dobijanje posla u Domu starih?”, naveo je Pavićević.

On je takođe pitao kako neko sa srednjom školom može da ostvari pravo na posao ako je konkursom traženo da to radno mjesto obavlja osoba sa visokom stručnom spremom.

Prema njegovim riječima, konkursna pitanja i testovi, koji se ispunjavaju, za Bulatovića predstavljaju budalaštinu, zato što, kako navodi, već ima pripremljene spiskove za zapošljavanje ljudi.

“Opštinski odbor URE u Nikšiću ima i saznanja da su ugovori na neodređeno radno vrijeme potpisani već u novembru i decembru 2020. iako mi ne znamo tačno vrijeme kad će Dom za stare početi da radi”, dodao je on.

Naglasio je da je ta partija danas u pisanoj formi podnijela žalbu i tražila od predstavnika Uprave za inspekcijske poslove da izađu na teren i kontrolišu rad Doma za stare jer su, kako je kazao Pavićević, sigurni da tamo baš ništa nije zakonski urađeno.

“Opštinski odbor URE će u narednom periodu zaštiti sve sugrađane koji su nezadovoljni konkursom Doma starih i sigurni smo da Uprava za inspekcijske poslove mora da radi svoj posao, mora izaći na teren i mora upoznati javnost i naše sugrađane šta se zapravo dešavalo u Domu za stare”, poručio je on.

Pavićević je istakao i da je svaki drugi kandidat došao u ovu partiju da kaže da “tamo nešto nije u redu i da već postoje spiskovi ljudi koji su zaposleni”.

Predsjednica odbora URE u Nikšiću Tatjana Bečanović kazala je da ovo nije prvi primjer partijskog zapošljavanja, ali se nada da je posljednji.

“Politika zapošljavanja je nama jedan od najvažnijih ciljeva i najvažnijih politika koje ćemo sprovoditi i na lokalu ali i, naravno, na nivou države. Konkurs koji je raspisan, tekst toga konkursa moraće da bude u potpunosti ispoštovan. Svi kandidati koji su zainteresovani javljaće se na konkurs i dobijaće informacije o tome kakva je rang lista formirana. Bodovaće se njihova stručna sprema, sve njihove reference”, poručila je Bečanović.

Pertijskim zapošljavanjem se, kako je rekla, direktno ugrožavaju životi građana i njihovo pravo na rad, a to je jedno od osnovnih ljudskih prava.

“Molim sve građane Nikšića da prijavljuju slične slučajeve jer ćemo mi uvijek reagovati, a sada imamo i političkih mehanizama da spriječimo ovako ponašanje DPS-a. Oni očigledno još uvijek nisu svjesni šta se desilo 30. avgusta, treba o tome da se obavijeste i da se pripreme za ono što ih čeka 14. marta”, dodala je Bečanović.

Bulatović: Aspsolutno smo spremni za bilo kakvu kontrolu i inspekciju

Direktor Doma za stare Veselin Bulatović odbacio je navode URE.

“Završili smo izbor 40 radnika na raznim pozicijama, 23 pozicije. Mi smo primili 40 kandidata, apsolutno smo spremni za svaku vrstu kontrole, inspekcije…  Mi smo primili, po meni, najkvalitetnije kadrove od onih koji su se javili. Apsolutno nema nikakve partije, niti sam ja znao da li je ko koja partija. Aspsolutno smo spremni za bilo kakvu kontrolu i inspekciju”, kazao je Bulatović.

On je naglasio da su radnike primili ranije jer je Dom trebalo da se otvori u januaru.

“Odloženo je otvaranje za april. To je nova ustanova, bilo ko od tih radnika, pretpostavljamo, da nema iskustva, pogotovu od medicinskih od negovateljica, od službenika koji tu treba da rade, tako da smo mi planirali da ih pošaljemo u Dom starih Risan, Pljevlja, na edukaciju da bi oni bili spremni. Svakome od njih mi smo napisali da Ugovor o radu će naknadno dobiti, kad budu se stvorili uslovi da rade. Oni sad ne primaju platu”, objasnio je on.

Najavio je da će uputiti pismo ministru finansija Milojku Spajiću, a da su obavijestili Ministarstvo za socijalni rad koga su primili i koliko još imaju mogućnosti da prime novih radnika.

“Mi ćemo u komunikaciji sa Ministarstvom finansija da vidimo, mi smo predvidjeli ta sredstva budžetom, mi kao Dom. Budžet nije usvojen, mi ćemo da vidimo kako će oni biti finansirani i kad ćemo mi sa njima potpisati ugovor”, dodao je Bulatović.

Podsjetio je da se na konkurs prijavilo 567 kandidata, a da je on obavio razgovor sa preko 300 kandidata.

“Nisam sa onima koji nisu ispunjavali uslove. Mi smo predvidjeli da u punom kapacitetu Dom ima preko 130 radnika. E sad, da li će trebati više, mi to sad ne možemo da pretpostavimo. To je posebna ustanova, nova ustanova. To su četiri zgrade. Novi konkursi će biti čim počne Dom sa radom. U Domu u Risnu ima 34 korisnika koji su iz Nikšića, koji će 99 odsto svi da se vrate ovamo”, zaključio je Bulatović.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci