Autor: onogost.me
Foto: Ilustracija
15:47
6.11.2017.

UCG: Zbog rekonstrukcije Doma revolucije bez posla ostaje 50 Nikšićana

Dom revolucije u Nikšiću pored 16 tragično nastradalih sugrađana u njegovim katakombama, jednog srušenog velelepnog objekta gdje se nalazila osnovna škola i predivan park i sportsko igralište, kao i desetine miliona maraka potrošenih sredstava iz samodoprinosa naših sugrađana za njegovu izgradnju, veoma brzo će uzeti još jedan danak, odnosno žrtvu svoje pogubne izgradnje, navode iz OO Ujedinjene Crne Gore.


Naime, kako dodaju u saopštenju, ovih dana donešena su rješenja o uklanjanju 17 poslovnih objekata privremenog karaktera na platou Doma revolucije čime će, tvrde, bez posla ostati oko 50 zaposlenih radnika.

„Opština će ostati bez svojih naknada, poreza, prireza i taksi, država će ostati bez značajnih sredstava kroz PDV i neplaćenih poreza za zdravstvo, školstvo, penzijsko-invalidsko osiguranje itd., koja su ovi objekti uplaćivali tokom svog redovnog poslovanja. Da li će i ovoga puta lokalna vlast kao što je to uradila i sredinom ove godine, kada je uklonila oko 10-12 objekata u ulici Serdara Šćepana, u neposrednoj blizini zgrade Opštine, bez mogućnosti da im se obezbijede druge lokacije da bi nastavili sa daljim radom, ukloniti i ove objekte?“, pitaju se u toj partiji.

„Tom prilikom lokalna vlast je ostavila bez posla oko 40 radnika, a vlasnicima objekata napravila direktnu materijalnu štetu u iznosu od preko 200.000 eura. Identično je lokalna vlast prije nekoliko godina uklonila u ulici Nikole Tesle desetak objekata, a samim tim ostavila bez posla oko 40 radnika i napravila, takođe, materijalnu štetu vlasnicima objekata u iznosu od oko 200.000 eura i to sve da bi se pravila stambena zgrada na toj lokaciji. Međutim, na mjestima gdje je trebalo da budu izgrađene stambene zgrade danas se samo nalaze divlja parkirališta“, ističu u UCG-u, i dodaju da je sličan scenario viđen u Ulici Druge Dalmatinske, preko puta Sportskog centra tokom poslednje dvije godine, kada je, zaključuju, lokalna uprava uklonila približno isti broj objekata, ostavila identičan broj radnika bez posla i napravila identičnu štetu vlasnicima objekata kao u navedenim slučajevima, a sve sa istim ciljem da bi se napravili poslovno stambeni objekti.

U toj partiji vjeruju da će njihov apel ozbiljno shvatiti lokalna vlast u Nikšiću i da neće zarad samog uređenja prostora ispred Doma ostaviti bez egzistencije oko 50 porodica

 poreskih obveznika plaćeno je 12 500,00 eura.

„Koliko će koštati pobjednički projekat po konkursu za početak realizacije prve faze rekonstrukcije i revitalizacije nikšićkog Doma revolucije tek ćemo vidjeti. Kada će početi radovi, kada će se završiti i koliko će sve to koštati poreske obveznike ostaće zadugo nepoznanica. Međutim, ono što je već poznato je to da se početne negativne posledice ovog „projekta“ već osjećaju veoma brzim uklanjanjem objekata i ostajanjem bez posla velikog broja naših sugrađana, a da radovi nijesu ni započeli“, poručuju iz OO Ujedinjne Crne Gore. 

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:02
  18.10.2018.

  Prema riječima glavnog pregovarač Crne Gore sa EU, Aleksandra Drljevića, pregovarački proces je jedinstvena prilika za razvoj lokalnih samouprava i njihovih kapaciteta.

 • 12:34
  13.10.2018.

  Iz Radničke partije poručuju da su nadležne službe, u prvom redu inspekcija za zaštitu na radu, odradile svoj posao i u svim prethodnim slučajevima kada je u nikšićkoj Željezari Tosčelik dolazilo do povređivanja radnika i nekoliko stradalih primjerno kaznili turskog poslodavca on ne bi mogao nastaviti po starom i dalje dovoditi u životnu opasnost radnike tog preduzeća.

 • 11:12
  5.10.2018.

  Naše devetogodišnje uporno insistiranje i mnoštvo inicijativa i molbi koje smo uputili Vladi Crne Gore i Ministarstvu kulture da treba izmijeniti postojeći Zakon o državnim simbolima i Danu državnosti je na jučerašnjoj sjednici Vlade dobilo epilog. Naime, Vlada je uviđela da su naše inicijative opravdane i da je vrijeme da se izmijeni i dopuni postojeći Zakon koji je veoma loš, naročito u dijelu kaznenih odredbi, saopštili su iz Crnogorske kulturne mreže.

 • 15:12
  21.9.2018.

  Iz Opštinskog odbora Socijalističke narodne partije (SNP) Nikšić tvrde da lokalna uprava "finansijskim injekcijama stvara privid pozitivnog budžeta" dok je stvrnost potpuno drugačija.