Autor: onogost.me
Foto: Skupština Crne Gore
16:22
17.4.2021.

Tokom prošle godine Skupština donijela 46 zakona

Skupština Crne Gore je lani održala 13 sjednica, uključujući i konstitutivnu 27. saziva i donijela 80 akata, od čega 46 zakona, podaci su iz Izvještaja o radu Parlamenta za 2020.


Iz Skupštine Crne Gore poručuju da je objavljivanje izvještaja o radu za 2020. godinu jedna u nizu aktivnosti usmjerenih na afirmaciju i jačanje transparentnosti i otvorenosti rada Parlamenta koji je, od početka rada 27. saziva, jedan od glavnih prioriteta djelovanja.

"Realizacija značajnog broja aktivnosti bila je uslovljena okolnostima izazvanih pandemijom koronavirusa, koje su u bitnom uticale na dinamiku i intezitet rada Parlamenta. U Izvještaju su, između ostalog, prikazani i podaci o Skupštini, njenom sastavu, zakonodavnim i kontrolnim aktivnostima, kao i o njenom djelovanju na međunarodnom planu i jačanju administrativnih kapaciteta, uz prikaz utrošenih sredstava", saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Takođe se navodi da je tokom protekle godine predsjedniku Vlade Crne Gore postavljeno 28, a njenim članovima 192 pitanja. Održano je 159 sjednica radnih tijela, na kojima je razmotreno 420 tačaka dnevnog reda, a realizovano je i jedno kontrolno i 22 konsultativna saslušanja.

"U dijelu koji govori o transparentnosti i otvorenosti rada Parlamenta, navedene su i jedne od najznačajnijih novina, a to su, između ostalog, otvoreni nalozi Skupštine Crne Gore na najpopularnijim društvenim mrežama – Fejsbuku, Tviteru i Instagramu. Značajna novina odnosi se i na mogućnost praćenja sjednica radnih tijela putem interneta, kao i objavljivanje obrasca za predstavke na vebsajtu Skupštine, čime je olakšano njihovo podnošenje, ali i omogućeno efikasnije postupanje po njima od strane nadležnih službi i radnih tijela Skupštine", stoji u saopštenju.

U Izvještaju se podsjeća i na to da je izvršena temeljna rekonstrukcija sala u kojima se održavaju sjednice radnih tijela, čime su se poboljšali uslovi rada, ali i stvorile pretpostavke za uvođenje direktnih prenosa sjednica radnih tijela, što je projekat koji je realizovan u ovoj godini.

"Treba istaći da su poboljšani i uslovi rada medijskih predstavnika u novinarskoj loži, koja se nalazi u sklopu Plenarne sale Skupštine. Obezbijeđen je i prostor sa kojeg osobe sa invaliditetom, koje koriste invalidska kolica, mogu nesmetano pristupiti i uzeti učešće u radu Parlamenta", zaključuje se u saopštenju Skupštine Crne Gore.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 12:42
  14.5.2021.

  Novoizabrani predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević najavio je da će se danas sastati sa presjednicima Sindikata Željezare, a ubrzo očekuje da će doći do sastanka sa investitorima koje su pominjali u kampanji.

 • 08:24
  14.5.2021.

  Skupština Crne Gore za poslaničke neto zarade u aprilu izdvojila je ukupno 126.197 eura, dok je poslanicima iz prošlog saziva koji ostvaruju pravo na nadoknadu zarade po prestanku funkcije isplaćeno 46.365 eura.

 • 16:22
  12.5.2021.

  Skupština Crne Gore usvojila je izmjene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu. Za izmjene tog zakona glasalo je 41 poslanik vlasti. U vrijeme glasanja u Skupštini nije bilo poslanika opozicije. Nastavak sjednice zakazan je za ponedjeljak u 12 sati, prenosi portal rtcg.me.

 • 08:59
  12.5.2021.

  Političke partije u Crnoj Gori ove godine će iz budžeta dobiti više od 5,1 milion eura, pokazali su podaci dostavljeni crnogorskom parlamentu, piše Dan.