Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Skoro 32 odsto građana CG smatra da izbori nijesu fer i slobodni

156726546_463785044749699_7749101690311332742_n
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 27.11.2021. u 11:55

Nešto više od polovine građana (51,8 odsto) uglavnom smatra da su izbori u Crnoj Gori fer i slobodni, dok nešto manje od trećine njih (31,9 odsto) smatra da izbori nijesu fer i slobodni, pokazalo je "Istraživanja o percepciji i povjerenju javnosti u izborne komisije u Crnoj Gori", koju je naručila Misija OEBS-a u Crnoj Gori, a sprovela agencija Damar. 

“Izrazito visok procenat građana (80,2 odsto) smatra da izborne prevare predstavljaju problem u sprovođenju izbornih procesa u Crnoj Gori. Kada je riječ o izbornoj reformi, gotovo polovina građana (49,7 odsto) smatra da je izborna reforma potrebna, a većina njih (58 odsto) smatra da je izbornu reformu potrebno sprovesti urgentno”, navodi se u istraživanju.

Od 8. do 17. oktobra 2021. godine, na reprezentativnom nacionalnom uzorku od 1.200 ispitanika, sprovedeno je istraživanje javnog mnjenja sa ciljem ispitivanja stavova građana o povjerenju u organe izborne administracije u Crnoj Gori, sa fokusom na Državnu izbornu komisiju (DIK).

“Nalazi ukazuju na to da postoji potreba za daljim jačanjem transparentnosti i profesionalizma organa za sprovođenje izbora”, navodi se u saopštenju OEBS-a.

“Rezultati istraživanja ukazuju da čak 89,9 odsto ispitanika smatra da funkcionisanje DIK utiče na demokratičnost izbornih procesa i povjerenje koje građani imaju u izbore u Crnoj Gori. Većina ispitanika smatra da sprovođenje izbornih radnji treba da bude u nadležnosti profesionalizovane, nezavisne i politički neutralne izborne administracije, koja će štititi zakonitost sprovođenja izborne procedure”, navodi se u israživanju.

Istraživanje zaključuje da Skupština Crne Gore treba da obezbijedi nastavak procesa sveobuhvatne reforme izbornog zakonodavstva kroz uspostavljanje istinskog i održivog dijaloga između političkih partija i uz aktivno sudjelovanje predstavnika akademske zajednice i nevladinih organizacija koje posjeduju ekspertizu u ovoj oblasti.

Ovo istraživanje sprovedeno je kao dio rada Misije sa DIK-om na jačanju njenih kapaciteta za administriranje izbora u skladu sa obavezama OEBS-a i najboljim međunarodnim praksama. Jedna od prioritetnih preporuka OSCE/ODIHR za Crnu Goru odnosi se na preduzimanje sveobuhvatne reforme izbornog pravnog okvira.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Premijer Milojko Spajić odgovaraće sjutra u Skupštini na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici posvećenoj premijerskom satu.
Primjer Dragove Luke, gdje stanovnici revnosno mapiraju probleme, ali odgovor nadležnih uporno izostaje, najbolje svjedoči koliko je lokalna uprava u Nikšiću nesposobna i neznavena, kazao je Rajko Perović, odbornik Evropskog tima za Nikšić.