Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Simović novi gradonačelnik Nikšića

126118407_739331580000544_4492330155868341721_n
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 20.11.2020. u 09:30

Milutin Simović novi je predsjednik Opštine Nikšić.

To je odlučeno na današnjoj sjednici lokalnog parlamenta glasovima 23 odbornika DPS i SD.

Simović je, nakon što je položio zakletvu, u svom prvom obraćanju kazao da je ponosan što pripada generaciji Nikšićana, koja nikada nije zaboravila svoj rodni grad, poručivši da će u narednom periodu pažnja biti usmjerena prema mladima, očuvanju radnih mjesta u privredi, te da će biti otvoren za sve konstruktivne predloge.

„Svim onim što je posljednjih decenija krenulo iz Nikšića i onim što je za Crnu Goru uradio naš Nikšićanin i drugi Nikšićani, Nikšić je bio uzdanica građanske, evropske, sekularne i antifašističke Crne Gore. To zavisi od svih nas koji se bavimo javnim poslom, to zavisi od svakog građanina Nikšića koji misli dobro svom gradu i svojoj državi“, poručio je prvi čovjek Opštine.

Novoizabrani predsjednik ukazao je da će briga o sugrađanima svake institucije i svakog pojedinca biti prioritet.

„Današnje vrijeme traži da se ojača osjećaj solidarnosti, uz puno poštovanje dostojanstva i integriteta svakog građanina. Zbog toga, potrebno je da pružimo ruku svakom ljudskom izazovu sa kojim se suočavaju naši sugrađani. Da ga razumijemo i da pronađemo rješenje. Moramo pažljivo čuti i saslušati šta naši građani misle, šta je to što treba uraditi i riješiti, koji su to prioriteti, šta je to što kroz svoj svakodnevni život najviše osjećaju kao breme teškog vremena“, naveo je on.

Dijalog sa građanima, kako je kazao, mora biti kontinuiran, uz uključenost predstavnika privrede, akademske zajednice, civilnog sektora, kulturnih poslenika, sportista, vrijednih domaćina, penzionera i brojnih drugih.

„Otvorićemo vrata mladim Nikšićanima“

Posebna pažnja i briga, kako kaže, biće posvećena mladima.

„I ovom prilikom pozivam ih da iznesu svoje mišljenje, svoje vizije i kreativna rješenja. Moramo mladima otvoriti priliku da preuzmu odgovornost i za kreiranje politika u konkretnim oblastima, sa prilikom i odgovornošću za realizaciju konkretnih aktivnosti po njihovoj mjeri i viziji. Dajmo šansu brojnim vrijednim pojedincima, koji će svoj stvaralački duh, entuzijazam i novu energiju usmjeriti na dobro svih građana, a da ih mi u tome podržimo iskreno i svojski. Potvrda njihovog rada biće konkretni i mjerljivi rezultati“, kazao je Simović.

On je poručio da neće biti privilegovanih, da ne postoje male i velike kompanije, te da će svako radno mjesto predstavlja egzistenciju za zaposlenog i članove njegove porodice.

„Preispitaćemo sve biznis barijere i sve izdatke na lokalnom nivou, koje danas imaju dodatnu težinu i uradićemo sve da im, u maksimalnoj mogućoj mjeri, Opština bude pouzdan i odgovoran partner. Sagledaćemo katastar opštinskog zemljišta i pripremiti plan njegove valorizacije, uključujući i formiranje biznis zone koja, će biti atraktivna i za domaće i za strane investicije“, istakao je on.

Ocijenio je da je gradska uprava na čelu sa Veselinom Grbovićem u dva mandata, značajno infrastrukturno unaprijedila grad, te da stabilizovane javne finasije „daju optimizam i snagu u suočavanju sa aktuelnim izazovima“.

Dodatna briga, kako je kazao, biće usmjerena prema građanima i privredi.

„Ponavljam, biću otvoren za sve konstruktivne predloge, za nove ideje, kako bi udružili stvaralačku i kreativnu energiju i svi zajedno odoljeli svim izazovima. U to ime pozivam vas da već danas započnemo obiman i odgovoran posao koji je pred svima nama. Imamo snage za nove iskorake i nove pobjede – i privredne, i zdravstvene, i obrazovne, i kulturne, a posebno za one najznačajnije – ljudske, koje suštinski čine život“, zaključio je novi gradonačelnik.

Jelena Međedović, predsjednica Kluba odbornika SD, navela je da je Simović poznavalac prilika kako opštine Nikšić, tako i cijele Crne Gore.

„On je čovjek sa bogatim političkim i profesionalnim iskustvom na odgovornim funkcijama u Crnoj Gori i upravo te preference su ga preporučile za gradonačelnika. Riječ je o lokalnoj upravi koja je uspješno i racionalno funkcionisala u prethodnom periodu, a dokaz je prošlogodišnja poslovna godina koja je zbog domaćinskog poslovanja završila sa suficitom”, rekla je Međedović.

Predlog Simovića za čelnog čovjeka Opštine, potpisalo je 24 odbornika DPS-a i 15 SD-a, ocjenjujući da je dugogodišnjim radom pokazao stručnost i kompentencije, kao i menadžerske sposobnosti koje ga preporučuju za te odgovorne dužnosti.

Simoviću je u ponedjeljak Predsjedništvo DPS-a dalo saglasnost da bude kandidat za predsjednika Opštine, a zatim to potvrdio i nikšićki Opštinski odbor.

On je naslijedio Veselina Grbovića, nakon što mu je mandat prestao po sili zakona zbog sticanja prava za odlazak u penziju.

Funkciju vršioca dužnosti predsjednika Opštine Nikšić obavljao je Dragan Perović.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Odbornici lokalnog parlamenta će na sjednici koja je zakazana u 10 časova, raspravljati o 23 tačke dnevnog reda.