Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Političke partije prošle godina prihodovale 9,2 miliona

novac5
pixabay.com
  • Autor onogost.me
  • 09.07.2019. u 14:50

Političke partije u Crnoj Gori prihodovale su prošle godine 9,2 miliona eura, dok su njihovi rashodi bili veći za skoro 370 hiljada, saopšteno je iz Agencija za sprječavanje korupcije (ASK).

Politički subjekti bili su dužni da podnesu završni račun i konsolidovani finansijski izvještaj za poresku godinu Poreskoj upravi, Državnoj revizorskoj instituciji i ASK-u, najkasnije do 31. marta. 

Iz ASK-a su kazali da su predmetne izvještaje dostavila 54 politička subjekta u zakonom propisanom roku, od kojih je 49 izvještaje predalo Agenciji.

“Politički subjekti u izvještajima prijavili ukupan godišnji prihod od 9,2 miliona eura, rashod od 9,57 miliona i dugovanja od 2,15 miliona eura“, saopštili su iz Agencije.

Kako su naveli, 84 odsto prihoda prikupljeno je iz budžetska sredstva.

Odredbama Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, Agencija kontroliše finansiranja političkih subjekata i nadzor nad sprovođenjem tog zakona, a DRI će izvršiti reviziju godišnjih konsolidovanih izvještaja političkih subjekata čiji ukupan prihod prelazi deset hiljada eura.

“Agencija je konstatovali da je potrebno što skorije izmijeniti Obrazaca koji propisuje formu godišnjih izvještaja, kako bi se dodatno unaprijedio i standardizovao način izvještavanja političkih subjekata”, navodi se u saopštenju.

Iz Agencije su podsjetili da je, u cilju daljeg unapređenja transparentnosti finansiranja političkih subjekata, ta institucija uradila Analizu regulatornog okvira za finansiranje političkih subjekata i izbornih kampanja, kojom je definisano 46 preporuka za unaprjeđenje zakonskog okvira u ovoj oblasti.

“Agencija će i u narednom periodu insistirati na ispunjavanju svih preporuka iz Analize, i pružiti stručnu podršku prilikom budućeg unaprjeđenja propisa u ovoj oblasti, u cilju dodatnog jačanja integriteta političkih subjekata i izbornih kampanja i jačanja transparentnosti poslovanja političkih subjekata”, poručuje se u saopštenju.

 

Izvor: Mina

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Odbornici lokalnog parlamenta će na sjednici koja je zakazana u 10 časova, raspravljati o 23 tačke dnevnog reda.