Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Počela kampanja “Vijek borbe za politička prava žena”

zpm-kampanja-vijek-borbe-za-politicka-prava-zena-960x555
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 04.11.2019. u 14:14

Ženska politička mreža počela je danas kampanju “Vijek borbe za politička prava žena” povodom zahtjev mreže da se unaprijedi izborno zakonodavstvo, odnosno da se usvoji set normi.

Među njima su, kako su kazali, obavezujuće mjere učešće najmanje 40 odsto žena na listama i više sredstava za partije koje imaju više izabranih političarki.

“Politička istorija žena u Crnoj Gori bilježi da je Komunistička partija Crne Gore 1919. godine u svoj program upisala da – “Bez slobodne, emancipovane, politički izgrađene i društveno aktivne žene nema revolucije, nema društvenog napretka i nema budućnosti”. Ovim su se žene Crne Gore pridružile talasu osnažene ljevice, radničkog pokreta i Internacionale i stale rame uz rame uz Klaru Cetkin i Rozu Luksemburg. Danas, 100 godina kasnije, žene u Crnoj Gori još uvijek se bore za ostvarivanje svojih političkih prava, zacrtanih davne 1919. godine”, istakli su iz mreže.

Podsjetili su da Ustav Crne Gore garantuje ravnopravnost muškaraca i žena o da je Crna Gora potpisnica brojnih međunarodnih konvencija kojima se obavezala da sprovodi aktivne mjere da osigura potpunu ravnopravnost građana i građanki.

“Takođe, sve političke partije, svojim političkim programima i javnim obraćanjima, snažno zastupanju ideju demokratizacije društva, a najveći broj istih dao je punu podršku predlozima ŽPM na sastancima održanim u prisustvu visokih predstavnika UNDP-a i Delegacije EU, čime je obezbijeđena neophodna većina za usvajavanje naših predloga”, navode iz mreže.

 

Izvor: CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci