Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
19:18
4.11.2019.

Počela kampanja "Vijek borbe za politička prava žena"

Ženska politička mreža počela je danas kampanju “Vijek borbe za politička prava žena” povodom zahtjev mreže da se unaprijedi izborno zakonodavstvo, odnosno da se usvoji set normi.


Među njima su, kako su kazali, obavezujuće mjere učešće najmanje 40 odsto žena na listama i više sredstava za partije koje imaju više izabranih političarki.

“Politička istorija žena u Crnoj Gori bilježi da je Komunistička partija Crne Gore 1919. godine u svoj program upisala da – “Bez slobodne, emancipovane, politički izgrađene i društveno aktivne žene nema revolucije, nema društvenog napretka i nema budućnosti”. Ovim su se žene Crne Gore pridružile talasu osnažene ljevice, radničkog pokreta i Internacionale i stale rame uz rame uz Klaru Cetkin i Rozu Luksemburg. Danas, 100 godina kasnije, žene u Crnoj Gori još uvijek se bore za ostvarivanje svojih političkih prava, zacrtanih davne 1919. godine”, istakli su iz mreže.

Podsjetili su da Ustav Crne Gore garantuje ravnopravnost muškaraca i žena o da je Crna Gora potpisnica brojnih međunarodnih konvencija kojima se obavezala da sprovodi aktivne mjere da osigura potpunu ravnopravnost građana i građanki.

“Takođe, sve političke partije, svojim političkim programima i javnim obraćanjima, snažno zastupanju ideju demokratizacije društva, a najveći broj istih dao je punu podršku predlozima ŽPM na sastancima održanim u prisustvu visokih predstavnika UNDP-a i Delegacije EU, čime je obezbijeđena neophodna većina za usvajavanje naših predloga”, navode iz mreže.

 

Izvor: CdM

Ostale vijesti iz kategorije

 • 13:02
  5.7.2020.

  Naša namjera nijednog trenutka nije bila da prebrojavamo, dijelimo i pravimo različite spiskove naših sugrađana. U tu igru upustio se neko drugi, neko kome su podjele, suprostavljanje jednih drugima, dijeljenje na vas i nas, osnovna platforma djelovanja, saopštio je prof. dr Boris Nikolić, član IO DPS Nikšić i direktor Gimnazije "Stojan Cerović".

 • 11:36
  5.7.2020.

  Socijalisti Crne Gore formirali su Koordinacioni odbor SCG u Nikšiću.

 • 10:07
  30.6.2020.

  Lidija Ognjenović nova je predsjednica Foruma žena SDP-a  Nikšić, odlučeno je na sjednici te partije, dok je za zamjenicu predsjednice izabrana Marija Mijušković Kastratović, a za sekretarku Edita Šabotić.

 • 12:08
  27.6.2020.

  Da svi crnogorski ljekari liječe predsjednika Opštine Nikšić - Veselina Grbovića, izliječili ga ne bi, jer je partijska bahatost pomiješena sa obrisima fašizma i nečovještva zaraznija od korone, a strogi karantin za njega i većinu DPS funkcionera bila bi najbolja opcija kako za tu partiju tako i cijelo društvo, poručio je danas Goran Šućur, potpredsjednik nikšićke URE, reagujući na jučerašnje izjave Veselina Grbovića.