Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Pavićević: U planu niz projekata iz zaštite životne sredine u Nikšiću

iiiiiiiiiiii
URA
  • Autor onogost.me
  • 24.08.2021. u 09:57

Zdravlje građana i građanki Nikšića, ovih dana izloženo je riziku od kancerogenih oboljenja, dok oni koji bi trebalo da snose odgovornost za ovakvo stanje podgrijavaju političke tenzije ne bi li sebe spasili sigurnih ćelija u Spužu, saopštio je danas sekretar nikšićkog odbora Građanskog pokreta URA Mirko Pavićević.

Prema njegovim riječima, današnja rekordna zagađenost vazduha ostaviće trajne posljedice po naš i život naše djece, a pored svih napora koje Vatrogasna jedinica čini ne bi li ugasila požare, par požara je i danas aktivno, pa se od dima u Nikšiću ne vidi ni prst pred okom. 

“Sada, i pored izolacija zbog virusa COVID-19, u Nikšiću moramo izolovati djecu, i u tokom poslednjih dana ljeta moramo ih zatvarati, te im na taj način bar malo zaštititi. Činjenica je da je ekološko stanje u Nikšiću katastrofalno, i da mi sada, kao dio lokalne vlasti, preuzimamo odgovornost da to stanje za početak dovedemo do minimum prihvatljivog. Ipak, kao odgovorni građani, moramo se zapitati ko je kriv za današnju situaciju u našem gradu, i u skladu sa tim djelovati. Nedomaćinsko upravljanje Nikšićem dovelo je do toga da je požare sada gotovo nemoguće lokalizovati i ugasiti. Namješteni tenderi i poslovi za posljedicu imaju to što vatrogasci nemaju osnovna sredstva za rad”, kazao je Pavićević.

Naveo je da je trenutno dostupan jedan avion za gašenje požara koji, s obzirom na mnoštvo požara koji se dešavaju dnevno, ne stiže do Nikšića i do najnepristupačnijih mjesta na teritoriji oko Budoša, gdje već pola godine i više, takođe zbog loših odlukama prethodne vlasti, gori i deponija Mislov do.

Pavićević napominje da se pitanje problema požara u Nikšiću mora što hitnije riješiti, kako bi se spriječio ekocid koji će, u suprotnom, neminovno uslijediti.

“Nova lokalna vlast i novi ljudi garantuju da će se u narednom periodu ovaj problem rješavati po kratkom, ali efikasnom postupku. U planu nove lokalne samouprave je realizacija projekata zaštite životne sredine, nabavke opreme za vatrogasne jedinice, ali i kompletan plan upravljanja otpadom, do izgradnje reciklažnog centra. Zbog toga pozivam sve građane Nikšića da zajedno sačuvamo zdravlje, pozivam ih da prijave svakoga koga vide da namjerno podmeće požar. Štitimo zdravlje, jer naš grad zaslužuje da ponovo prodiše i progleda“, zaključuje Pavićević.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Odbornici lokalnog parlamenta će na sjednici koja je zakazana u 10 časova, raspravljati o 23 tačke dnevnog reda.