Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nova: Moramo čuvati uspomenu na one koji su nas oslobodili

Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 02.11.2018. u 11:11

Opštinski odbor Nove srpske demokratije Nikšić, uputio je danas čestitku svim sugrađanima povodom sto godina od oslobođenja Nikšića u Prvom svjetskom ratu. 
 

“Nikšić su 2. novembra 1918. godine oslobodile komitske čete predvođene Jovanom Radovićem, i one su tom prilikom zarobile 86 oficira, 95 podoficira i 3.505 vojnika austrougarskih snaga koje su držale naš grad. U izvještaju komandantu Jadranskih trupa Radović piše da su se u borbi posebno istakli major Sava Lazarević i četovođe Boško Bojović i Spasoje Tadić, ”koji su sa srpskom državom i Jugoslavijom, izvršili zakletvu na ukrštenim bajonetima i proglasili kralja Petra za svog kralja još prije nekoliko mjeseci”. Komandant Jadranskih trupa je pozdravio uspjeh vojvode Radovića i izrazio mu punu zahvalnost za oslobođenje Nikšića: ”Ovo preduzeće izvršeno je tako lepo i tako smelo da mu nema ravne u istoriji partizanskog rata”. U Nikšiću je Radović postavio vlast: okružnog načelnika, komandanta mjesta, predsjednika Opštine, civilnog savjetnika i šefa gradske policije”, navodi se u saopštenju OO Nove.

Dalje se u obraćanju ističe da prilikom raspuštanja vojske kraljevine Crne Gore i njene kapitulacije 1916. godine mnogi Srbi iz Crne Gore nisu se pomirili sa takvom sudbinom i organizovali su se u komitskim četama, zakleli kralju Petru Karađorđeviću čija vojska nije bila raspuštena već se aktivno borila za oslobođenje i ujedinjenje, i pridružili se toj borbi u kojoj su oslobodili većinu gradova u Crnoj Gori.

“U tim veličanstvenim borbama za oslobođenje i ujedinjenje jedna od najljepših stranica jeste oslobođenje našeg grada. Zato moramo čuvati uspomenu na one koji su nas oslobodili austro-ugarskog okupatora i njihovo svijetlo djelo. Srećno nam 100. godina ponosa i slave”, zaključuje se u saopštenju. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Odbornici lokalnog parlamenta će na sjednici koja je zakazana u 10 časova, raspravljati o 23 tačke dnevnog reda.