Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikšićki komunisti: Ne mogu spomenik Titu podizati oni koji su uništili sve što je Tito stvorio

d59c22bf6d6d1fa4e4c3ff05bec9fc71
vijesti.me
  • Autor onogost.me
  • 30.10.2018. u 12:18

Nikšićki komunisti smatraju da oni koji su uništili sve ono što je stvorio Josip Broz Tito najmanje imaju pravo da grade spomenik doživotnom predsjedniku SFRJ-a.

Radislav Stanišić, predsjednik Opštinskog komiteta JKP CG Nikšić, kazao je da ovih dana mnogi u Crnoj Gori pokušavaju da omalovaže lik i djelo Josipa Broza Tita. 

“Tekovine NOB-a i socijalističke revolucije svojataju upravo one političke elite koje već 30 godina žive od tekovina rušenja socijalističke Jugoslavije. Ono za što se borio drug Tito i njegovi saborci više ne postoji. Uništena je Jugoslavija, uništeno je bratsvo i jedinstvo, ne postoji radničko samoupravljanje, radnik je danas postao rob ili najamnik. Pljačkaškom privatizacijom izvršena je deindustrijalizacija, tako da više ne postoje ni fabrike u kojima bi ova omladina mogla da radi”, kazao je Stanišić na konferenciji za novinare.

Podsjetio je da je na Titovoj sahrani  prisustvovalo127 delegata iz isto toliko zemalja, 36 šefova država, sedam potpredsjednika republika, 22 premijera, devet premijera nacionalnih parlamenata, 47 ministara inostranih poslova, šest članova kraljevskih porodica. 

“Ipak je to bio čovjek koji je prije svega bio komunista, zatim borac, pa onda državnik, svjetski državnik 20. vijeka”, zaključio je Stanišić.

Čedomir Grozdanić, potredsjednik Opštinskog komiteta, kazao je da njemu ni danas nije jasno čija je ideja o postavljanju spomenika.

“Namjerno kažem postavljanju, jer ako sam dobro shvatio taj spomenik postoji, negde je u nekoj od kasarni i djelo je našeg velikog vajara Avgusta Tinčića. Vraća se ponovo na to čija je to ideja s obzirom da se čekao dolazak mlađanog gradonačelnika kako rekoše sa službenog puta, opštinski parlament će danas staviti na dnevni red i o tome raspravljati. Vjerovatno je onda to njegova ideja na koju ga je podučio striko jer nije valjda zaboravio kad je kao predsjednik omladine Titove Jugoslavije uživao u beogradskim hotelima i hvalio se kako je ispratio poslednju štafetu, poletio avionom i primio je u Beogradu”, kazao je Grozdanić.

Prema njegovim riječima stav komunista je da oni koji su rušili Titove spomenike, mijenjali nazive trgova i ulica sa njegovim imenom, uništavali sve što je na njega podsjećalo i što je za vrijeme njegove vladavine stvoreno, ne mogu da postavljaju pomenuti spomenik.

“Da zaključim svojim ličnim stavom – neka izađu pred javnost i kažu: ‘Jesmo pljuvali po svemu Titovom, ali je došlo vrijeme da to i poližemo’”, poručio je Grozdanić.

Na ideju o podizanju spomenika Josipu Brozu Titu u Podgorici došao je UBNOR, a podržao je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković. Inicijativu podržavaju i Demokratska Crna Gora i Socijaldemokratska partija.

Stanišić ponovo na čelu nikšićkih komunista

Za novog/starog predsjednika Opštinske organizacije nikšićkih komunista JKP CG izabran je Radislav Stanišić koji će tu funkciju obavljati i naredne četiri godine. Njemu je to drugi mandat. To je odlučeno na opštinskoj izbornoj konferenciji komunista. Za potpredsjednike su izabrani Dragoje Strunjaš i Čedomir Grozdanić, a Komnen Perišić za sekretara. Na konferenciji, kojoj je prisustvovao i predsjednik Centralnog komiteta Vladislav Vuković, Stanišić je podnio izvještaj o radu u prethodne četiri godine.

“Prošle subote smo bili u Prilepu na sastanku komunističkih i radničkih partija sa prostora bivše Jugoslavije gdje je donesena odluka da se formira jedinstvena komunistička partija na prostoru od Triglava do Đevđelije. Dobili smo pozivnicu i naša delagacija će ići na proslavu 90 godina Udruženja Jugoslovena i 100 godina od nastanka Jugoslavije. Svečanost će biti održana u Lajkovcu”, kazao je Stanišić.

 

Izvor: vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.