Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikčević: Obezbjeđivanjem Garantnog fonda pomogli bi privredi i otvorili nova radna mjesta

novo-nikcevic-1000x555
SDP
  • Autor onogost.me
  • 02.03.2021. u 11:38

Nakon što su lošom politikom devedesetih uništeni naši privredni giganti mala i srednja preduzeća pokazala su se kao najefikasniji segment privrede i zahvaljujući njima većina Nikšićana i održava svoju egzistenciju, poručio je kandidat za odbornika SDP- Srcem za Nikšić, Novo Nikčević.

“Nakon 14. marta SDP će ukinuti namete kojima je lokalna vlast opterećivala mali i srednji biznis. Nepotrebni namet privredi nije korišćen za razvoj grada, već za pokrivanje neracionalnih troškova i nedomaćinskog odnosa, i ta politika prebacivanja grešaka vlasti na privredu mora biti zaustavljena”, poručuje u saopštenju.

Nikčević je najavio obezbijeđivanje  Garantnog fonda kako bi  pomogli privredi i obezbijedili nova radna mjesta na bazi realnih i održivih biznis projekata.

“Iz Garantnog fonda opštine će svake godine biti podržan značajan broj start-up biznis ideja a od njega će koristi imati i oni koji već vode svoje male i srednje biznise, postojeći privredni subjekti i poljoprivredni proizvođači, kako bi proširenjem postojećeg biznisa otvarali nova radna mjesta”, dodaje on.

On smatra, da je obezbjeđivanje hipoteka i garancija, najčešća je prepreka za podršku biznis idejama naših sugrađana.

“Zato će Garantni Fond imati i poseban segment kroz garancije kod Investiciono-razvojnog fonda i drugih finansijskih institucija za kvalitetne biznis ideje naših građana. Poseban paket stimulativnih mjera u okviru Garantnog fonda će biti namijenjen za investicije koje podrazumijevaju zapošljavanje lica sa invaliditetom, majki sa troje i više đece kojima su ukinute naknade i korisnika socijalne pomoći, čime ovaj mehanizam obezbjeđuje i snažnu socijalnu funkciju”, ističe Nikčević.

Ističe da su crnogorski poslodavci najoporezovaniji u regionu, te da SDP godinama predlaže izmjenu zakona u cilju mnjihovog rasterećivanja.

“Poslodavci u Crnoj Gori su zvanično najoporezovaniji u regionu. Na 100 eura neto zarade poslodavci plaćaju 64 eura obaveza državi. U ovakvim uslovima razumljivo je nezadovoljstvo poslodavaca, a posebno imajući u vidu da na svakom koraku vide nepravdu u dijelu nejednake primjene zakona. Godinama SDP insistira i predlaže izmjenu zakona sa ciljem rasterećenja poslodavaca, što je ranije odbijala vlast DPS-a, dok se sada na isti način ponašaju URA, DF i Demokrate, jer i aktuelna Vlada odbija našu inicijativu”, sugeriše Nikčević.

Nikšićki privrednici najbolje znaju, dodaje,  koliko bi im bilo olakšano poslovanje ukoliko bi se ovi predlozi SDP prihvatili i u državnom Parlamentu usvojile naše zakonske inicijative.

“Mi ćemo nastaviti da se borimo za manje namete poslodavcima a vaša podrška, građani Nikšića, nam je potrebna na izborima 14. marta kako bismo se zajedno izborili za pravednu stvar koja će ujedno značiti i otvaranje novih radnih mjesta za naše sugrađane”, zaključuje u saopštenju.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Premijer Milojko Spajić odgovaraće sjutra u Skupštini na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici posvećenoj premijerskom satu.
Primjer Dragove Luke, gdje stanovnici revnosno mapiraju probleme, ali odgovor nadležnih uporno izostaje, najbolje svjedoči koliko je lokalna uprava u Nikšiću nesposobna i neznavena, kazao je Rajko Perović, odbornik Evropskog tima za Nikšić.