Autor: onogost.me
Foto: twitter/MUP
15:14
13.4.2021.

MUP: Tek gubitkom crnogorskog državljanstva briše se iz biračkog spiska

Utvrđivanje da li neko ima dvojno državljanstvo, pogotovo ukoliko ga ne posjeduje na zakonom zasnovan način, nije lak zadatak, kazali su Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).


U cilju utvrđivanja pravno relevantnih činjenica od velike pomoći bi bilo postojanje međudržavnih sporazuma o razmjeni podataka čija bi primjena bila efikasna. U nedostatku međudržavne saradnje utvrđivanje činjenica je veoma otežano, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kako dodaju, na osnovu određenih indicija i saznanja, MUP može da pokrene postupak po službenoj dužnosti, u kojem bi se pored traženja informacija od drugih država službenim putem i osoba koja je u pitanju izjasnila na te okolnosti.

“Ako bi neko priznao da ima dvojno državljanstvo ili se na drugi način utvrdi ta činjenica, on ga ne bi izgubio po automatizmu. Ima rok od tri mjeseca da dostavi dokaz o podnošenju zahtjeva za otpust iz državljanstva druge države, a rok od godinu da dostavi dokaz o otpustu”, ističu u MUP-u.

Nakon toga, pojašnjavaju, ako je neko dobio dokaz o otpustu iz državljanstva druge države – on zadržava crnogorsko državljanstvo.

“U suprotnom se ono gubi. Tek gubitkom crnogorskog državljanstva, na ovaj način, dolazi do brisanja iz biračkog spiska. Ukoliko se donese dokaz o otpustu iz državljanstva druge države, birački spisak se ne mijenja, odnosno, navedeno lice, ostaje potpuno zakonito u biračkom spisku. Tako je to bilo do sada, tako će biti i ubuduće. Pitanje prebivališta je predmet drugog zakona. Na kraju, ističemo još jednu činjenicu od značaja za crnogorsku javnost – svaki građanin i građanka Crne Gore koji su stekli državljanstvo neke druge države do 3. juna 2006. godine, imaju pravo na dvojno državljanstvo”, poručuju iz MUP-a.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 12:42
  14.5.2021.

  Novoizabrani predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević najavio je da će se danas sastati sa presjednicima Sindikata Željezare, a ubrzo očekuje da će doći do sastanka sa investitorima koje su pominjali u kampanji.

 • 08:24
  14.5.2021.

  Skupština Crne Gore za poslaničke neto zarade u aprilu izdvojila je ukupno 126.197 eura, dok je poslanicima iz prošlog saziva koji ostvaruju pravo na nadoknadu zarade po prestanku funkcije isplaćeno 46.365 eura.

 • 16:22
  12.5.2021.

  Skupština Crne Gore usvojila je izmjene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu. Za izmjene tog zakona glasalo je 41 poslanik vlasti. U vrijeme glasanja u Skupštini nije bilo poslanika opozicije. Nastavak sjednice zakazan je za ponedjeljak u 12 sati, prenosi portal rtcg.me.

 • 08:59
  12.5.2021.

  Političke partije u Crnoj Gori ove godine će iz budžeta dobiti više od 5,1 milion eura, pokazali su podaci dostavljeni crnogorskom parlamentu, piše Dan.