Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Mladi URA Nikšić: Poskupljenje specijalističih studija prevelik udar na porodične budžete

ucg-1000x555
UCG
  • Autor onogost.me
  • 15.07.2020. u 15:55

Studenti Univerziteta Crne Gore nikad nijesu uživali posebnu naklonost ministara prosvjete, koji su se uvijek trudili da ugode potrebama Đukanovićeve Donje Gorice i ostalih obrazovnih projekata DPS-a, saopštili su danas iz Foruma mladih URA Nikšić.

„Nažalost, kažu tu praksu nastavlja i aktuelni ministar Damir Šehović koji ide stopama svojih prethodnika: neprevaziđenog Slavo(ljuba) Miga Stijepovića, zapamćenog po nelegalnoj akreditaciji UDG-a, usvajanju “najcrnogorskijeg” pravopisa, osnivanju Fakulteta za crnogorski jezik i naravno aferi “Koverat”. Po savjesnom obavljanju te prestižne funkcije konkuriše mu i sadašnji ministar vojni Predrag Bošković, koji je crnogorski obrazovni sistem pokušavao svesrdno pretvoriti u bazu sigurnih glasova DPS-a“, navode oni u saopštenju.

Šehoviću poručuju da je njegova dužnost, kao ministra prosvjete, da ne djeluje u interesu svoje partije i skuplja poene pred izbore, već da rešava nagomilane probleme obrazovnog sistema i omogući što bolje uslove školovanja za sve obrazovne nivoe, pa i za studente državnog Univerziteta.

„Možda Vam nije poznata teška finansijska situacija naših roditelja, kojima je poskupljenje školarine za specijalističku godinu studija, u ovoj korona krizi, preveliki udar na ionako skromna primanja. A možda Vas jednostavno nije briga.nNije nas sramota da priznamo kako nemamo da platimo, jer to nije naša bruka, već Vaša i Vaših kolega iz vlasti koji nijesu u stanju da obezbijede pristojan standard našim roditeljima, ali jesu u stanju da svoju djecu školuju na skupim inostranim univerzitetima, naravno uz oslonac na državnu kasu“, poručuju iz Foruma mladih URA Nikšić.

„Što se vrha Univerziteta tiče, ovih dana potresaju ga ozbiljne afere i svjedočanstva o teškim falsifikatima dekana Gorana Barovića, ali umjesto da se bavi rasvjetljavanjem neakademskih radnji svojih profesora i upravljača, Univerzitet se ostrvio na džepove svojih studenata. Mi smo za njih samo kasica iz koje istresaju novac, a ne dostojanstveni i ravnopravni učesnici obrazovnog procesa“, dodaju oni.

Ukazuju da je univerzitetska posvećenost zaradi prosto degutantna i predstavlja odraz neakademskog profila čelnika državnog Univerziteta, koji se pretvara u loše organizovanu fabriku.

„Mi treba da platimo znatno uvećane školarine u nenormalnoj situaciji pandemije, a članovi Upravnog odbora neka mirno primaju svoje apanaže.
Porazno je što nikome ko odlučuje o obrazovanju nije stalo do studenata niti do stvaranja zdrave akademske sredine, već samo do ostvarivanja najprizemnijih interesa, ličnih ili partijskih, nama je svejedno“, ukazuju oni.

Poručuju da će Univerzitet čuti glasove studenata na predstojećim izborima.

„Biće puni gnijeva i želje da raskrste s neznanjem i nebrigom upravljača, koje DPS i njegovi sateliti instaliraju već godinama na najznačajnije funkcije u crnogorskom obrazovnom sistemu. Uskoro će naši studentski interesi postati važni i ministru prosvjete i menadžmentu UCG-a“, stoji u zaključku reagovanja Foruma mladih URA Nikšić.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Državna izborna komisija do sada je održala 60 sjednica posvećenih izborima u Šavniku i donijela 120 rješenja kojima je naložila da OIK Šavnik donese odluku o ponavljanju izbora. Međutim, kada predsjednik OIK Šavnik zakaže sjednicu rezultat glasanja za odluku o ponavljanju izbora budu takvi (četiri glasa za i četiri uzdržana) da se odluka ne može donijeti, kazao je za Gradsku RTV Nikola Mugoša, predsjednik Državne izborne komisije.
Pristalice koalicije "Za budućnost Šavnika" upali su u prostorije lokalne samouprave kako bi spriječili održavanje sjednice šavničkog parlamenta koja je zakazana za 15 sat i 30 minuta, saznaje Portal RTCG u OIK-u.
U Nikšiću vlada mrkli mrak, i dok predsjednik Opštine Nikšić pokušava ućutkati opozicione poslanike i odbornike, svjedočimo njegovom neznanju, neprofesionalizmu i rezultatima zakulisnih radnji, saopšteno je iz nikšićkog Odbora Demokratske partije socijalista (DPS).