Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Milićević: Vlast Nikšić pretvorila u epicentar iseljavanja mladih

20190827180844_ed879086-0bf0-4ee8-8446-b6b3de900c56
Demokrate
  • Autor onogost.me
  • 27.08.2019. u 17:34

Zahvaljujući vlasti DPS-a Nikšić prolazi kroz najdublju ekonomsku i moralnu krizu, kazao je član Izvršnog odbora OO Demokrata Nikšić, Mladen Milićević.

 

On je dodao da je nekadašnji industrijski centar Crne Gore, aktuelna vlast pretvorila u epicentar iseljavanja mladih. 

“Ova pojava se dešava zbog propasti ekonomskih kapaciteta i nemogućnosti zaposlenja, ali i zbog osjećaja nepravde koji stvara korumpirana i bahata vlast. Koliko je ova vlast posrnula, govori i to da je kapitalni budžet za 2018. godinu planiran  u iznosu od 3 749 500 eura, a završni račun budžeta za 2018. godinu pokazuje da je realizovano svega 2 756 224 eura, što znači da je manje za čitavih 26,5%.  Do frapantnog zaključka se dolazi ako se uporede kapitalni budžeti opštine Nikšić i opštine Šavnik. Naime, kapitalni budžet Šavnika po glavi stanovnika iznosi 153 eura, u Nikšiću 37 eura, to znači da je kapitalni budžet Šavnika po glavi stanovnika 4 puta veći nego u Nikšiću, iako je Nikšić nekad bio privredni gigant Jugoslavije. Da li je ova brojka za ponos tz. prvog čovjeka opštine?”, ističe Milićević.

On dodaje da alarmantno stanje u Nikšiću dokazuje i istraživanje Monstata.

U Nikšiću je 2003. godine bilo 20 096 zaposlenih radnika, a krajem 2018. godine, prema istom izvoru, u Nikšiću ima 14 259 zaposlenih. To je 5837 manje zaposlenih za 15 poslednjih godina. Hvalospjev predsjednika Opštine o  smanjenju stope nezaposlenisti kojim se diče u njihovim izvještajima u prethodne dvije godine je stvar protivustavnog brisanja sa evidencije Zavoda sa zapošljavanja velikog broja lica  koja inače nijesu našla novo radno mjesto, i donekle da su inspekcijske službe natjerale poslodavce da jedan manji broj radnika na crno prebace u legalnu zonu. Najbolje stanje broja zaposlenih pokazuju slike banaka i prodavnica oko dvadestetog u mjesecu jer u Nikšiću trenutno ima više penzionera nego zaposlenih radnika, što znači da se opština suočava sa ozbiljnim socijalnim rizikom”, navodi se u saopštenju.

Dalje se dodaje da se u lokalnoj upravi, javnim ustanovama i javnim preduzećima gomilaju enormni problemi.

“Standard zaposlenih se srozava, a funkcionerima se putem raznih dodataka na zaradu podižu lična primanja i do 70%, pri tom radnici koji sve nose na svojim leđima stagniraju ili doživljavaju degradaciju. Sve veća količina budžetskih sredstava odlazi u džepove funkcionera, inače partijskih vojnika DPS-a, kroz razne bonuse i varijabile, i u ličnu promociju vlasti, umjesto da se ulaže u javna dobra, infrastrukturu, kadrovske kapacitete lokalne samouprave i podsticaje za ekonomske aktivnosti”, ističe Milićević.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.